Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

| Интервю



Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови. И не случайно то се казва Арти, което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор, черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова щастливи, че Арти е вече част от тяхното семейство и това ги изпълва с толкова много радост и вълнение всеки ден. Тази обич, с която се даряват взаимно е най-хубавото нещо, както за тях, така и за Арти. 

"Ние от години искаме да си вземем куче и все отлагаме, и казваме не е сега моментът, сега имаме репетиции, сега имаме представления... кой ще се грижи за това куче, като отидем някъде на гастрол какво ще правим. Не, не е сега моментът, ууу ама колко са сладки. Тя, Ани, разглеждаше постоянно групи, бяхме се насочили към порода конкретно... И към цвят, държахме много да е черен... И една събота вечер какво да правят двама актьори, освен да си сипят по едно пиене и по една салатка и си говорим и тя каза: "Виж какъв сладур" и ми показва един бебе лабрадор, а ние искахме да е черен. Просто така си го представях черен, ние и двамата сме с черни коси и мисля, че черно куче ще ни отива много повече и някак са не толкова популярни по-скоро, тъй като почти всички лабрадори са пясъчни, както и голдън ретрийвърите", разказаха стопаните на Арти.
 
След като Ани попада на снимката на Арти, казва, че това е тяхното куче. Кирил пише на обявата и на сутринта получават пълна информация за черния лабрадор. 

"Изчаквам я най-акуратно да стане към 9:00 часа и ѝ казвам: "Обличай се, че отиваме да вземем кучето"... А ние не сме подготвени изобщо... А и започваме репетиции, предстои ни репетиционен процес дълъг, но щом сме тук, значи всичко е наред... И му казвам, че не е сега подходящият момент и той ми казва: "Ако сега не го вземем това куче, значи никога няма да го вземем, никога няма да е подходящият момент"... Цял ден не бяхме яли, вода не бяхме пили и тръгваме... Е, взимаме кучето Арти, той влиза, върти опашка, радва се, впусна се да го галим, взимаме го и се бяхме подготвили с един кашон на задната седалка, облицован с найлони, чаршаф, одеяло, нали ако случайно нещо кучето по пътя, това са си 5 часа път, ако случайно нещо му стане лошо да сме подготвени. Това кученце до Видин не трепна."

Характерът на Арти все още се изгражда, тъй като той е на близо 5 месеца.

"Учим се, учим се да ни слуша, като му кажеш "стой" - да спре, като му кажеш "седни" - да седне, "чакай ме", "хайде"- да тръгне. Всъщност тези породи са много интелигентни, ние затова се бяхме насочили към конкретно тази порода и той схваща, и на него му е много ясно какво ние му говорим, но понякой път ни прави напук. И понеже с едни наградки го залъгваме, за да свиква да идва при нас, да ни носи топката и някой път седи и гледа и аз го виждам в очичките как той си казва: "Дай ми наградата, какво ме гледаш"."

Понякога Арти проявява и актьорско майсторство, когато му се скарат. 

"Отива в един конкретен ъгъл в кухнята, ляга и гледа с очичките много тъжно и като минаваш покрай него, навежда надолу поглед, а иначе те следи през цялото време. И е един толкова нещастен, ще кажеш, че горкичкият не яде, не получава нищо."

Арти се храни предимно с гранули, но обожава и моркови, и стени, лайсни и ципове. Отскоро играе футбол, но пука топката и така всичко приключва много бързо. 

*Повече може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Христос възкръсна!

Днес Христовата църква празнува Възкресението на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Няма в историята на човечеството събитие, по-велико от възкресението на нашия Спасител Иисус Христос! Велико е, защото е необяснимо и немислимо, защото за нас, хората с нашите технически свръхвъзможности не е възможно да върнем някого към живот след..

публикувано на 05.05.24 в 09:00

Нинко Кирилов: Срещите ми във Видин са с приятели и читатели

На 8 май е премиерата във Видин на седмата книга на писателят Нинко Кирилов . Стихосбирката "Портокал" излезе миналата година и е посрещната много позитивно от критиката. Роденият и израснал във Видин Нинко Кирилов приема с охота определението за книгата като "Вселюбовна поема", наречена така от Антония Апостолова. С Нико Кирилов..

публикувано на 03.05.24 в 17:33

Приказката на "Малката пекарна": Две години по-сладка

Преди близо 2 години  в едно не голямо видинско село отвори врати една никак не голяма пекарна. А зад щандовете, приютили всякакви благоуханни печива, ни посрещна една никак не голяма пекарка. Това е Криси Иванова . Смело момиче, на безсрамно крехка възраст, поело върху плещите си смелите си мечти и големите си очаквания. Днес, почти 2 години,..

публикувано на 03.05.24 в 12:10

Катя Апостолова, учител от Монтанско - за образователната система преди и сега

В "Думата имат старейшините" ви срещаме с Катя Апостолова, която е работила като учител в Монтанско. Тя е преподавала по български език и литература, музика и руски език, завършила е Великотърновския университет, впоследствие и Шуменския университет. Родена е в Провадия, но още през през 1979 година се мести в Монтана, откъдето е нейният съпруг...

публикувано на 02.05.24 в 16:50

Доволни ли са колоездачите от новата велоалея във Видин

С дългоочакваното отваряне на ремонтираното платно на видинския булевард "Панония" колоездачите в града вече могат да ползват нова велоалея. За да бъде защитена от недобросъвестни шофьори, спиращи автомобилите си върху зоната, тя е маркирана със знаци, изградена е дори вертикална преграда с колчета. Подобни места за хората, обичащи да се..

публикувано на 02.05.24 в 15:55

В "Музикална зона" на Велики четвъртък слушаме произведения от разнообразни автори

Седмицата на Христовото страдание, както и последващото Възкресение са вдъхновение за редица композитори. Преди да чуем музиката, инспирирана от евангелската история обръщаме поглед към класическия композитор и виртуозен виолончелист  Луиджи Бокерини . Следват  Жан Батист Люли  и  Te Deum ,  Йохан Себастиан Бах  -  Air ,  Йозеф Хайдн  с  ораторията..

публикувано на 02.05.24 в 09:00

Видинският художник Петър Дарковски показва свои творби във Великденска изложба в Орешак

Видинският художник Петър Дарковски участва със свои творби във Великденска изложба на Плевенското дружество на художниците, подредена в една от залите на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак. Макар че живее и работи във Видин, Петър Дарковски е част от творческата организация на художниците в Плевен. За..

публикувано на 01.05.24 в 16:26