Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Колко ще струват козунаците за Великден?

2
Снимка: Радио Видин

Не се очаква повишение на стойността на козунаците преди Великден, защото има огромна конкуренция, която потиска цените, коментира за Радио ВИДИН председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева. По думите й цената се определя от производителя, като в нея влизат вложените в изработката му суровини, както и от човешкия труд и изразходваната електроенергия. 

"Много важно качество за козунака, трябва да знаят всички потребители е, че той е тестено сладкарско изделие, което има голям обем и леко тегло. Ако говорим как да разпознаят добрият и качествен козунак българските потребители...Тежкият козунак значи, че категорично не е спазена технологията на двойното замесване на козунака и това значи, че има пропуск не само в технологичния процес, но и в състава на козунака, затова много лесно могат да се ориентират потребителите през теглото и обема на козунака. Колкото е по-въздушен, толкова е по-близо усещането за вкусване на захарен памук. Тогава козунакът има така наречените конци, които са толкова ароматни и нежно галят небцето в устната кухина."

Основният фактор, който влияе върху цените е търсенето и предлагането, коментира още Кукушева. По думите й предлагането към момента е голямо и това държи конкурентните цени в едни и същи ценови нива. 

"Трябва да признаем, че има всякакви крайности. Чувам, че има козунаци в интернет пространството, които надвишават 60 лева, дори стигат до 200. Аз моля всички потребители да не се впечатляват от търговски трикове, които обещават био съдържание и био сертификат, защото няма български или какъвто и да е козунак в целия Европейски съюз, който да е сертифициран като био. Био козунаци няма. Няма и да има. Моля ви, не се подлъгвайте, не харчете напразно пари. Ако някой много държи, може да направи козунак в домашни условия, за целта обаче трябва да предвиди почти цял работен ден, защото козунакът втасва бавно, двукратен е процесът на втасване и домакинята трябва да отдели доста време за да може да изчака целият този период на ферментация, за да се получат хубави, бухнали, вкусни, но за сметка на това изключително ароматни домашни козунаци." 

Нормалният период на трайност на един козунак е в рамките на около 10 календарни дни, допълни Кукушева и добави, че ако периодът на трайност е по-дълъг, той е свързан с използване на кислород при опаковането или с добавка на консервант. 

"Аз призовавам българските потребители на българските потребители да се доверят на българските производители, а те обикновено са хлебарите и сладкарите, защото всичко, което е произведено извън България има срок на годност в рамките на 2 години. изводите могат да ги направят и сами."

Във Видин цената на качествените козунаци е около 3,00 и 3,50лв. за половин килограм. Толкова е и цената в Монтана за 500 грама и между 6,00 и 7,00 лв. за килограм и е една от най-ниските в страната и не се покачва в сравнение с миналата година. И накрая една съпоставка - козунаците в Монтана и Видин са 2-3 пъти по-евтини в сравнение със София, където 500 грама струват 8-10 лв., килограм по различните разфасовки излиза 16-20 лв. а на някои места и повече.

Основните продукти, с които се приготвя печивото са масло, брашно, яйца, прясно мляко, захар, а това в никакъв случай няма да ни струва по-малко от 20 лева. Затова дали сами ще замесите вкусен козунак за предстоящите празници или ще си го купите от някоя пекарна е лично ваш избор и предпочитание.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Неделник" от 17 август 2025 година

Свърши отпуската. Свърши и морето. Време е за ефир. Време е за "Неделник". Акцента днес ще падне върху XIII - то издание на Националния събор на народното творчество проведен в Копривщица преди седмица. Ще поговорим за участитето и наградите на читалищата в селата Неговановци, Софрониево и Раковица . Но преди това ще..

публикувано на 17.08.25 в 13:56

Силата на вярата

Намираме се в Десета неделя след Петдесетница, в която си припомняме едно събитие от живота на Господ Иисус Христос, което ни разкрива неговата сила и величие, неговото човеколюбие и грижа за спасението на човешкия род.  "Ако имате вяра колкото синапово зърно, ще речете на тая планина:  “П ремести се от тука там и тя ще се премести; и..

публикувано на 17.08.25 в 08:00

Фредерик Бегбеде и неговата изповед

Има книги, които звучат като закъсняло извинение. Други са като пиянски монолог в два след полунощ. „Изповедта на един назадничав хетеросексуален мъж“ на френския писател Фредерик Бегбеде е и двете едновременно. Тя е своеобразен негов автопортрет, рисуван сякаш с премигващ неон, доза цинизъм и плахо чувство за вина. Макар да е родом..

публикувано на 15.08.25 в 17:10

България да поиска промени в регламента на ЕС за пътници с увреждания, предлага юрист

След случая със сваленото от самолет дете в инвалидна количка , България трябва да предложи промени в европейския регламент и да засили защитите за пътниците с увреждания, коментира юристът Петър Кичашки. Според него трябва да бъдат инициирани разговори на ниво Европейски парламент и Европейска комисия. Според Петър Кичашки, който е и бивш член на..

публикувано на 15.08.25 в 16:45

Творческият свят на художничката Кристина Василева от Лом

В рубриката "Професия хоби" ви срещаме с талантливи артисти или хора с професии, които вдъхновяват. Днес ще се потопим в света на една изключително даровита дама от Лом. Тя се казва Кристина Василева и рисува откакто се помни … а може би дори и отпреди това - започнала е още на две години, когато повечето от нас едва държат молив...

публикувано на 15.08.25 в 16:30

Избраха новите "Мис и Мистър Северозападна България"

Избраха новите лица на Северозапада за 2025 година. Титлите "Мис" и "Мистър" отидоха при 18-годишната Ралица Кирилова и 28-годишния Силвио Хилмиев. Конкурсът "Мис и Мистър Северозападна България" се проведе преди дни в Лом и беше част от събитията, свързани с фолклорните празници "Поломие". Тазгодишното издание на конкурса мина под надслов "Да се..

публикувано на 15.08.25 в 16:05

"Фабрика за емоции" предлага занимания за децата във Видин през лятото

"Фабрика за емоции" събира всеки вторник децата в Библиопощата във Видин . Организира се от Общинския съвет по наркотични вещества и Превантивно информационния център към него. Заниманията са всеки вторник в Център за обучение, изкуство и култура към Регионална библиотека „Михалаки Георгиев” - Видин. Психологът Боряна Ангелова обясни:..

публикувано на 15.08.25 в 15:53