Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колко ще струват козунаците за Великден?

2
Снимка: Радио Видин

Не се очаква повишение на стойността на козунаците преди Великден, защото има огромна конкуренция, която потиска цените, коментира за Радио ВИДИН председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева. По думите й цената се определя от производителя, като в нея влизат вложените в изработката му суровини, както и от човешкия труд и изразходваната електроенергия. 

"Много важно качество за козунака, трябва да знаят всички потребители е, че той е тестено сладкарско изделие, което има голям обем и леко тегло. Ако говорим как да разпознаят добрият и качествен козунак българските потребители...Тежкият козунак значи, че категорично не е спазена технологията на двойното замесване на козунака и това значи, че има пропуск не само в технологичния процес, но и в състава на козунака, затова много лесно могат да се ориентират потребителите през теглото и обема на козунака. Колкото е по-въздушен, толкова е по-близо усещането за вкусване на захарен памук. Тогава козунакът има така наречените конци, които са толкова ароматни и нежно галят небцето в устната кухина."

Основният фактор, който влияе върху цените е търсенето и предлагането, коментира още Кукушева. По думите й предлагането към момента е голямо и това държи конкурентните цени в едни и същи ценови нива. 

"Трябва да признаем, че има всякакви крайности. Чувам, че има козунаци в интернет пространството, които надвишават 60 лева, дори стигат до 200. Аз моля всички потребители да не се впечатляват от търговски трикове, които обещават био съдържание и био сертификат, защото няма български или какъвто и да е козунак в целия Европейски съюз, който да е сертифициран като био. Био козунаци няма. Няма и да има. Моля ви, не се подлъгвайте, не харчете напразно пари. Ако някой много държи, може да направи козунак в домашни условия, за целта обаче трябва да предвиди почти цял работен ден, защото козунакът втасва бавно, двукратен е процесът на втасване и домакинята трябва да отдели доста време за да може да изчака целият този период на ферментация, за да се получат хубави, бухнали, вкусни, но за сметка на това изключително ароматни домашни козунаци." 

Нормалният период на трайност на един козунак е в рамките на около 10 календарни дни, допълни Кукушева и добави, че ако периодът на трайност е по-дълъг, той е свързан с използване на кислород при опаковането или с добавка на консервант. 

"Аз призовавам българските потребители на българските потребители да се доверят на българските производители, а те обикновено са хлебарите и сладкарите, защото всичко, което е произведено извън България има срок на годност в рамките на 2 години. изводите могат да ги направят и сами."

Във Видин цената на качествените козунаци е около 3,00 и 3,50лв. за половин килограм. Толкова е и цената в Монтана за 500 грама и между 6,00 и 7,00 лв. за килограм и е една от най-ниските в страната и не се покачва в сравнение с миналата година. И накрая една съпоставка - козунаците в Монтана и Видин са 2-3 пъти по-евтини в сравнение със София, където 500 грама струват 8-10 лв., килограм по различните разфасовки излиза 16-20 лв. а на някои места и повече.

Основните продукти, с които се приготвя печивото са масло, брашно, яйца, прясно мляко, захар, а това в никакъв случай няма да ни струва по-малко от 20 лева. Затова дали сами ще замесите вкусен козунак за предстоящите празници или ще си го купите от някоя пекарна е лично ваш избор и предпочитание.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

На Балканите или по-далеч - къде избират да почиват българите?

Последните данни на Националния статистически институт сочат, че през септември българите са направили почти 860 хиляди пътувания в чужбина - това е с над 5% повече спрямо миналата година. Гърция и Турция водят класацията. Само в Гърция са направили над 248 хиляди посещения, а в Турция - 236 хиляди. Следват Сърбия, Румъния и Германия...

публикувано на 04.11.24 в 15:30
 Минчо Николов, доктор по психология, проведе обучение във Видин.

Психолог: Приказкотерапията помага на децата да разбират емоциите си

В рубриката "Децата на фокус" ще обсъдим една тема, която става все по-интересна и полезна за децата - приказкотерапията . Ще говорим за това как тази терапия, която използва силата на приказките, може да помогне на децата да разберат и управляват емоциите си от най-ранна възраст. Връзката между четенето и емоционалното развитие е..

публикувано на 04.11.24 в 15:00

Подгответе автомобила за предстоящата зима

От 11-и до 15 ноември шофьорите ще могат да проверят напълно безплатно готовността на своя автомобил за зимата в пунктовете на Съюза на българските автомобилисти (СБА) във Видин и Белоградчик.  Прегледите са спомагателна част от традиционните полицейски операции и засилен контрол по пътищата - т.нар. акция "Зима". Тя ще протече в традиционните..

публикувано на 04.11.24 в 14:23

Лука Йоцов: Един по-малко познат будител от Северозапада

Днес си припомняме личността на проф. Лука Йоцов , който е родом от Враца . Поводът да ви разкажем за него е 145-годишнината от рождението му, която се навърши в края на миналия месец. За корените на неговото семейство научаваме от  Мая Антова от отдел "Нова история" към Регионалния исторически музей във Враца: "Той принадлежи от голямата..

публикувано на 04.11.24 в 14:00

Потребители получиха две сметки за ток заради промяна в отчитането

Слушатели сигнализираха в Радио ВИДИН, че за октомври са заплатили две сметки за ток.  Проверихме в анкета сред видинчани получили ли са две фактури за използваната електроенергия миналия месец и дали са информирани предварително за това: "Този месец съм платила две сметки за ток... Две платих... Не знам, не го плащам аз у дома... Получила съм..

публикувано на 04.11.24 в 13:00
Радослав Рачев

Заместник-председател на СИК дари възнаграждението си на видинската болница

Днес в рубриката "Похвали се, оплачи се" ще ви разкажем една история за доброто дело. Тя е за Радослав Рачев от Видин , който се занимава с декоративни бои и мазилки. Мъжът дари 315 лева, които е получил  като заместник-председател на Секционна избирателна комисия в село Макреш на последните избори, на детското отделение на  МБАЛ “Света Петка“ в..

публикувано на 04.11.24 в 12:00

В "Музикална зона" слушаме Джо Долан

 Джо Долaн е може би най-успешният ирландски певец, който четири десетилетия присъства с песните си в топ 10 на музикалните класации. Той добива световна популярност през 1969 година, когато застава начело на класациите в 14 страни по света с песента си "Make Me An Island".  Джо става много популярен в Ирландия и сред ирландските емигранти в други..

публикувано на 04.11.24 в 09:00