Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енергийни алтернативи - как домакинствата и бизнесът да използват повече чиста енергия

Снимка: Радио ВИДИН

Какво предвиждат европейските политики за финансиране на новите енергийни източници, какви са ползите и как може да се възползваме от тях? Това са темите на епизода "Нови източници на енергия, щадящи природата и съответстващи на нарастващото потребление" в подкаста "Европа: ново поколение".

ЕС полага усилия за промени в енергийния сектор чрез инвестиции във възобновяемите източници, които ще играят ключова роля в започналия зелен преход. Те са също така начин държавите членки да станат по-малко зависими от вноса на енергийни ресурси.

Европейската комисия и Европейският съюз промениха подхода за подкрепа и финансиране на новите енергийни източници. Процесът е съпътстван от дългогодишна полемика. Преди 9 години Европейската комисия спря всякакво финансиране за изкопаемите горива - въглища, газ и петрол. Разработват се различни финансови инструменти, които целят възобновяемата енергия като чиста и зелена енергия да навлиза в домакинствата и бизнеса. Освен чиста, възобновяемата енергия има предимството да е безплатна.

"Нещо по-конекретно, което предстои да се случи, от 2025 година всякакви държавни помощи и субсидии за този национален енергиен сектор също ще бъдат ограничени. Паралелно се разработват различни финансови инструменти, които целят възобновяемата енергия като чиста, като зелена енергия, да навлиза към домакинствата, към бизнеса и въобще да достига по-голяма цялост в общата консумация на енергия. И тук не говоря само за електрическа енергия, а въобще като енергийни ресурси", каза Георги Стефанов - експерт "Климат и енергия" към "Коалиция за климата - България", бивш началник на кабинета на вицепремиера по климатичните политики в правителството на Кирил Петков. 

Радослав Георгиев е управител на фирма за производство на електроенергия от ФЕЦ. Той коментира какъв дял заема енергията от възобновяеми енергийни източници и нараства ли потреблението на електроенергия:

"Преди около 2 седмици в един пиков час енергията, произведена от фотоволтаиците в страната, изпревари енергията, произведена от атомната електроцентрала, което допреди години беше невъзможно и изключено в България. Така че възобновяемите енергийни източници заемат все по-голям дял и тенденцията е да заемат все по-голям дял. Мощностите, които се изграждат последните години, са много и всъщност и плановете за следващите няколко години са те да продължат да растат. Това видимо доведе до намаляване на цената на енергията на свободния пазар."

Тенденцията у нас - енергията от възобновяемите енергийни източници да заема все по-голям дял от произведената в страната енергия. През последните години се изграждат много мощности, което води и до намаляване на цената на енергията на свободния пазар.

На територията на община Бойница повече от 10 години се изграждат фотоволтаични електрически централи с частни инвестиции /ФЕЦ/ с различни мощности, 30 са по-малките с мощност до 30 киловата. Започна и поставянето на соларни панели на общинските сгради, каза кметът Анета Генчева. Преминаването към алтернативни енергоизточници се финансира със средства от капиталовите разходи на общината, а целта е да се намалят сметките за електроенергия и да не се отсичат повече дървета от общинските гори за отопление.

"Първата фотоелектрична централа на територията на община Бойница е на площ от 92 декара, може би преди десетина години. След това се направиха още две в Бойница, след това и на територията на Раброво. Това са по-големи фотоелектрични централи. Отделно върху такива къщи, селски имоти, също има направени, които са с по-малка мощност, които не са малко, може би около 30-ина на територията на община Бойница. Те изкупиха доста  къщи, буквално за без пари, направиха такива ФЕЦ-ове на покрива им и в момента печелят. А що се касае до Общината, при условие, че частния бизнес може, защо Общината да не може. В момента и ние от миналата година започнахме, но това при нас е за собствени нужди", каза Анета Генчева - кмет на община Бойница.

Изградени са на детската градина и на сградата, в която е домашният социален патронаж, предстои изграждането на общинската администрация и за основно училище "Васил Левски".

Енергийните общности могат да намалят трайно сметките ни електричество. Това е партньорство между съмишленици, приятели, съседи, които споделят ресурс и време, за да могат да изградят инсталация за възобновяема енергия, поясни Кристиян Димитров - координатор кампания "Енергийни общности" към "Грийнпийс" - България:

"Тук не става въпрос само просто за солари на покрива. Това може да бъде дори и споделяне на електрически автомобили, дори има енергийни кооперативи, които са обединени около вятърна турбина, геотермална енергия и т.н. Но много важно е да се спомене, че енергийната общност целта ѝ е не просто икономическа, т.е. ние да пестим от нашите сметки и да произвеждаме собствено електричество, а задължително една енергийна общност трябва да изпълнява и социална, и екологична полза."

Градовете са сред най-големите консуматори на енергия поради концентрацията на население и икономическа дейност. Позитивно енергийните квартали са интересна идея в градското планиране, която включва умно управление на производството на енергия, обясни Божидар Иванов- с докторска степен по градско и регионално планиране и политики от Техническия университет на Райнланд-Пфалц в Кайзерслаутерн, Германия. 

"Под енергия може да се има предвид както електричество, така и топлоенергия. Като целта на този проект е да направи така, че сгради или комплекс от сгради да бъдат на първо място въглеродно неутрални, т.е. да могат да произвеждат по-малко въглероден диоксид, отколкото приемат, и съответно също да могат да произвеждат собствена енергия, която обаче не само да е достатъчна за тяхната самостоятелност, т.е. само за собствени нужди, а да може да бъде пренасяна към други сгради или други комплекси в близост. Това, което ги прави позитивно енергийни, е именно точно това, че има произведена енергия, която отива отвъд собственото потребление и тя може да бъде използвана на друго място", заяви Божидар Иванов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Историята зад песента "Твърде лично" и връзката с Видин

"Твърде лично" e най-новата R&b песен на видинчаните Християн Христов, по-познат като IMP и Божидар Пардонов, с псевдоним в рап средите PMC . Питате се защо ви я представям днес и отговорът е много прост - изпълнителите посветиха най-новата си песен на Видин, на тези, които живеят в града и на онези, отдавна напуснали пределите му...

публикувано на 10.05.24 в 17:00

Радослав Рангелов за ползата от тренировките за мобилност

Треньорът по мобилност и създател на зала за движение "Мотивити" в София Радослав Рангелов проведе занимания във видинския клуб "Аеробикс тайм". По професия той е икономист. Преди 12 години започва да се занимава с движение и оттогава се стреми да помага на хората да са по-здрави и по-осъзнати. Желанието му е да покаже различна гледна точка за..

публикувано на 10.05.24 в 16:53

Вокалистът Рони Ромеро гостува на "Мездра рок фест 2024"

Днес, 10 май, Мездра посреща поредното издание на рок фестивала "Мездра Рок". Началото на събитието бе поставено през 2011 година и след кратко прекъсване традицията продължава. Тази година организаторите вдигат летвата доста високо и на сцената на фестивала в железничарския град ще излезе голямата звезда Рони Ромеро, заедно с група ЕРИДАН...

обновено на 10.05.24 в 14:25
Борислав Каменов, преподавател по физическо възпитание и треньор по баскетбол

Борислав Каменов, треньор: Хора, движете се!

Днешният 10 май е обявен за Световен ден на физическата активност с решение на 55-ата Световна здравна асамблея през 2002 г. Мотото на деня е: "Движението - това е здраве" . Основната цел е насърчаване на физическата активност сред всички групи от населението и отговорност на всеки за утвърждаване на здравословен начин на живот, който..

публикувано на 10.05.24 в 14:00

Какви са ползите от членството в Евросъюза за развитие на сектор "Строителство"

Всички държави членки на Европейския съюз имат полза от това да са част от единния пазар и да се справят заедно с общите предизвикателства, свързани с миграцията, тероризма и изменението на климата, както и от по-конкретни неща, като по-добра транспортна инфраструктура, модернизирани и цифровизирани обществени услуги и авангардно медицинско лечение...

публикувано на 09.05.24 в 14:32

Цветана Василева от Железна - за любовта към музиката и килимарството

Цветана Василева от чипровското село Железна гостува в "Думата имат старейшините". Тя е на 84-годишна възраст, пяла е повече от 50 години и спокойно може да се каже, че музиката е в кръвта ѝ. Дълго време е ръководила местната певческа група "Здравец", която има успехи на международни и национални фестивали. За жените във формацията казва, че са..

публикувано на 09.05.24 в 14:00

Доволни ли са видинчани от ремонтираното платно на булеварда в града

Ремонтираната отсечка на видинския булевард "Панония" във Видин поема част от трафика в града вече около две седмици. Хората до толкова бяха свикнали със затвореното пътно платно, че дни след дългоочакваното му отваряне някои водачи продължаваха да влизат в насрещното движение. Да припомним, ремонтът започна в началото на август 2023 г. и в края..

публикувано на 09.05.24 в 13:00