Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложбата "Яж" на Изабел Иванова от Видин - уверена крачка към успеха в изкуството

Снимка: личен архив



Днес се срещаме с Изабел Иванова - една млада видинчанка, която откакто се помни е в търсене на своя талант. Като малка се лута между различни спортове, посещавала е най-разнообразни курсове по пеене, свирене на китара и други, но все не намира себе си. Докато един ден разбира от своя приятелка за курсове по изобразително изкуство при Веселин Маринов - Нацин. Оказва се, че много добре ѝ се получават рисунките и така се заражда тази нова нейна страст към рисуването. След като завършва средното си образование в математическата гимназия във Видин продължава да учи в Софийския университет със специалност "Изобразително изкуство и педагогика". Изи е участвала в няколко ученически и студентски изложби. Казва, че най-голямото предизвикателство, което е срещала по пътя си като художник е, че винаги е търсила някой, който да я признае като такъв.

"Това е много грешно според мен, но след време си промених мисленето. Наистина е трудно в началото. Спомням си на уроците в началото, как не разбирах защо господина ме кара да рисувам толкова много глави, не ми харесваше пластиката, не я усещах, усещах повече боичките, шарените неща. Понеже там пак има правила, но е по-свободно, отколкото в другите неща. Пак си свободен, но има малко повече правила, които трябва да спазиш. Оттам тръгна, че всъщност е трудно. Всяко начало е трудно и когато започнеш нещо ново, винаги си представяме хубавите неща и как веднага започваме кариера, някой ни е забелязал - няма такива неща. Просто много упорит труд, постоянно трябва да се слагат срокове и да се гони този срок." 


Според Изабел един артист не трябва да търси признание от другите хора, а по-скоро трябва да си вярва.

"Да, трябва да се допитва до учители и хора, които имат опит, но по-скоро да приеме всички полезни критики и да набляга на рисуване. Да се рисува всеки ден, просто да се създаде този навик, че всеки ден ако го правиш,  наистина след това се вижда перспективата в бъдеще."

Попитах Изабел дали Видин е повлиял по някакъв начин на нейното творчество?

"Да, тук има едно спокойствие...винаги като се прибера и рисувам. Всъщност имам една много смешна история от студентките ми години, когато имахме сесия се прибирах във Видин да си нарисувам картините."



Дебютната изложба на талантливата видинчанка се състоя само преди няколко дни, в София. Името, което е избрала, е "Яж". 
"Като приказка мина всичко. Всъщност в началото изобщо не вярвах, че мога да направя изложба. Постоянно имах едни такива съмнения "ще мога ли, достатъчно добра ли съм за изложба". Но в крайна сметка ако искаш нещо твърде много - накрая става и се получава точно по правилния начин за теб. За мен е голямо постижение."

Експозицията съдържа 14 цветни картини, живопис. Всички са създадени за 2 месеца. Идеята на младата художничка идва от това, че все по-рядко се замисляме за храната и качествата ѝ, но въпросът е възприемаме ли я като изкуство. 

"Най-вече искам да покажа на зрителя, че храната, пречупена през изкуство, всъщност я прави изкуство и просто е многообразно, много колоритна и на всички ни се в случвало да не харесва някаква храна и дори да не искаме да я опитаме, но когато видим дори етикета или опаковката, или на картина някъде, на плакат, просто си казваме "ммм, изглежда вкусно" и точно това е идеята. Картините са с храни, които са здравословни и всъщност една малка препратка към зрителя, че трябва да обръщаме повече внимание как се храним, с какво се храним най-вече. Може да си вземем нещо бързо за храна, тази консуматорската бързата храна, но след това не можем да си върнем здравето."


Човекът, който оказва най-много влияние върху избора на Изабел да бъде художник, е нейната майка.

"Тя никога не ме е спирала да пробвам различни неща, никога не ме е спирала да се занимавам с каквото искам. Защото зная, че има родители, които си налагат мнението на децата и още от малки знаят, че примерно те ще са лекари или адвокати."

Това е историята на Изабел Иванова - една млада амбициозна видинчанка, която намира себе си в изкуството и не спира да се развива всеки ден. Събрала силите и самочувствието да следва мечтите си и да ги превръща стъпка по стъпка в реалност -  нейната първа самостоятелна изложба "Яж". Ако искате да видите част от тях на живо, заповядайте в петък, събота и неделя на базара в Градската градина. Изабел  ще бъде там цветна и слънчева- точно като картините си!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Бог желае всички да сме едно и да наследим неговото Царство

В седма неделя след славното Христово Възкресение, Църквата възпоменава в почит Светите Отци от Първия вселенски събор, състоял се в 325 г.  Преди деня Петдесетница Църквата си припомня за Светите Отци, които отдадоха живота си, за да запазят и съхранят с Божия помощ чистотата на Евангелското учение чисто и неопетнено. Още от първите..

публикувано на 16.06.24 в 08:00

Целенасочени мерки за Северна България планира Програма "Развитие на човешките ресурси"

До 1 милион 245 хиляди лица в България или до всеки пети българин са достигнали мерките по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" в програмен период 2014 – 2020 година. 100 000 заети и безработни са преминали обучения, а повече от 115 000 младежи са включени в обучения, заетост и подкрепа от ментор в първата си работа. Осигурен е достъп до..

публикувано на 14.06.24 в 17:45

Внимание! Обявен е пожароопасния сезон

Летните горещини са повод да обърнем внимание на една актуална тема, а именно- пожароопасния сезон. Той се определя официално със заповед на областния управител, и е съобразен с началото на жътвената кампания, каза инспектор Георги Георгиев от Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението” Видин: "Пожарите започват към края на..

публикувано на 14.06.24 в 16:02

"Убийство в първа класа" разплита трупата на видинския драматичен театър

Криминалната комедия "Убийство в първа класа" е новото премиерно заглавие на Драматичен театър "Владимир Трандафилов" във Видин . Поставя я актьорът и режисьор Евгени Будинов, а директорът на театъра Кирил Кирилов влиза в главната роля. И двамата обещават да бъде заплетено и много забавно.  "Наистина има криминале, близо е до роман на Агата..

публикувано на 14.06.24 в 15:55

Във Видин наградиха кръводарители

14 юни е денят, на който светът за 20-и път официално ще отбележи Световния ден на доброволния кръводарител, с цел да насочи вниманието към огромната му значимост, да повиши осведомеността за необходимостта от безопасна кръв и кръвни продукти и разбира се - да благодари на доброволните кръводарители по целия свят за техния незаменим и безценен принос за..

публикувано на 14.06.24 в 13:39

"Не ме напускай" на Дейвид Левитан и Дженифър Нивън

На 25 март 2021 г. Езра Ахърн разбира, че е останал сам. Сестра му – осемнайсетгодишната Беа – е избягала от вкъщи. Отново! Този път обаче е различно. Беа се е постарала да заличи всяка следа от присъствието си в опит да скъса всяка нишка, способна да я препъне в намерението ѝ този път да се отърве завинаги от домашния ад, който майка им и..

публикувано на 14.06.24 в 13:00

Определят такса смет по нов начин

Видин е домакин на 61-ата Асамблея на еколозите от общините в България. В първия ден на форума бяха дискутирани управлението на отпадъците и въвеждането на новата наредба, по която ще се определя такса "битови отпадъци". "Има колебания в начина, по който ще определя и ще се формира бъдещата такса смет, като масово общините споделят, че това..

публикувано на 13.06.24 в 17:19