Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възможно ли е екологично и достъпно строителство

Снимка: Ани Петрова

Строителството е една от индустриите с най-голям негативен ефект върху околната среда от гледна точка на материалите, които се използват, както и от гледна точка на начина, по който сградите функционират. 

Възможно е строителство с екологични материали и в същото време да е достъпно за потребители, казва д-р Божидар Иванов- част от авторския екип на Климатека, градски и социален изследовател. За целта трябва да има една малко по-активна жилищна политика в България, която да насочва инвестициите в тази посока, така че да бъдат с добра възвращаемост за инвеститорите, да бъдат достъпни за различните цели групи и да бъдат екологично съобразни.

"Някои от примерите в други държави, работя точно в тази посока, да кажем с решения като зелените сертификати на сгради или с конкретни политики, които въвеждат облекчения или по-добри условия за жилища, които се развиват в един по-екологично съобразен начин и се строят с грижа за околната среда. За заимстването е малко по-сложно в България, тъй като разликите в системите за планиране и в начина, по който се осъществяват политики са значителни между различните държави. Това са традиции и регулации, които се възпроизвеждат с времето и доста трудно се променят. Така че бих казал, че е доста трудно да дам пример, който директно може да се копира в България, но мога да илюстрирам да кажем с пазара на жилища в Нидерландия, които също страдат от така голямо количество жилища, които са строени в период, в който е имало недостиг и съответно са строени доста евтино и с не особено добри материали и като качество, и съответно от гледна точка на енергийна ефективност, не са особено добри, но сега от две години насам са въвели допълнителни стимули като част от жилищната политика, която е изключително активна там, стимули за инвеститори, които инвестират в по-добри материали и строят по-енегийно ефективни сгради. Там имат местна система, с която ги квалифицират и съответно това дава възможност след това на бъдещите купувачи, които също получават облекчения ипотечни условия, ако купят жилище с по-висок енергиен клас, да имат съответно по-малки сметки, да се използва енергията по по-умен начин в новата сграда. Проект, да кажем, асансьорът да използва енергия от соларни панели, които са включени в сградата", обясни д-р Божидар Иванов.

Зелените сертификати са международна система за оценка на сгради. Трите най-известни сертификата са  LEED, BREEAM, EDGE. Тези сертификати дават препоръки на инвеститора строител, който подготвя някакъв проект по какъв начин да интегрира, да кажем начина, по който се строи сградата - да вземе предвид къде се намира сградата, местообитания в близост, материали, които имат по-малък климатичен отпечатък, начинът по който се проектира функционирането на сградата. Този комплексен подход към самата сграда вдига летвата за инвеститорите да полагат малко повече усилия, така че просто сградата да не бъде нещо, с което се строи набързо и след това да се продаде, а тъй като ще остане за дълго време да се грижи за околната среда и да има по-малък отпечатък, допълни Божидар Иванов.

Климатичният отпечатък на строителната индустрия продължава да расте. Според последните данни на ООН, през 2021 г. строителният сектор е бил отговорен за над 34% от търсенето на енергия, както и за около 37% от замърсяването с въглероден диоксид, в резултат на енергоемкостта и управлението на строителството на сгради. В допълнение, последващият ефект от една сграда идва от начина, по който тя ще функционира. 

Как една сграда може да получи зелен сертификат може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Бог желае всички да сме едно и да наследим неговото Царство

В седма неделя след славното Христово Възкресение, Църквата възпоменава в почит Светите Отци от Първия вселенски събор, състоял се в 325 г.  Преди деня Петдесетница Църквата си припомня за Светите Отци, които отдадоха живота си, за да запазят и съхранят с Божия помощ чистотата на Евангелското учение чисто и неопетнено. Още от първите..

публикувано на 16.06.24 в 08:00

Целенасочени мерки за Северна България планира Програма "Развитие на човешките ресурси"

До 1 милион 245 хиляди лица в България или до всеки пети българин са достигнали мерките по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" в програмен период 2014 – 2020 година. 100 000 заети и безработни са преминали обучения, а повече от 115 000 младежи са включени в обучения, заетост и подкрепа от ментор в първата си работа. Осигурен е достъп до..

публикувано на 14.06.24 в 17:45

Внимание! Обявен е пожароопасния сезон

Летните горещини са повод да обърнем внимание на една актуална тема, а именно- пожароопасния сезон. Той се определя официално със заповед на областния управител, и е съобразен с началото на жътвената кампания, каза инспектор Георги Георгиев от Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението” Видин: "Пожарите започват към края на..

публикувано на 14.06.24 в 16:02

"Убийство в първа класа" разплита трупата на видинския драматичен театър

Криминалната комедия "Убийство в първа класа" е новото премиерно заглавие на Драматичен театър "Владимир Трандафилов" във Видин . Поставя я актьорът и режисьор Евгени Будинов, а директорът на театъра Кирил Кирилов влиза в главната роля. И двамата обещават да бъде заплетено и много забавно.  "Наистина има криминале, близо е до роман на Агата..

публикувано на 14.06.24 в 15:55

Във Видин наградиха кръводарители

14 юни е денят, на който светът за 20-и път официално ще отбележи Световния ден на доброволния кръводарител, с цел да насочи вниманието към огромната му значимост, да повиши осведомеността за необходимостта от безопасна кръв и кръвни продукти и разбира се - да благодари на доброволните кръводарители по целия свят за техния незаменим и безценен принос за..

публикувано на 14.06.24 в 13:39

"Не ме напускай" на Дейвид Левитан и Дженифър Нивън

На 25 март 2021 г. Езра Ахърн разбира, че е останал сам. Сестра му – осемнайсетгодишната Беа – е избягала от вкъщи. Отново! Този път обаче е различно. Беа се е постарала да заличи всяка следа от присъствието си в опит да скъса всяка нишка, способна да я препъне в намерението ѝ този път да се отърве завинаги от домашния ад, който майка им и..

публикувано на 14.06.24 в 13:00

Определят такса смет по нов начин

Видин е домакин на 61-ата Асамблея на еколозите от общините в България. В първия ден на форума бяха дискутирани управлението на отпадъците и въвеждането на новата наредба, по която ще се определя такса "битови отпадъци". "Има колебания в начина, по който ще определя и ще се формира бъдещата такса смет, като масово общините споделят, че това..

публикувано на 13.06.24 в 17:19