Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Шоколадови изделия за истинските ценители

| обновено на 04.06.24 в 14:14 | Интервю
4
Снимка: личен архив

В "Професия хоби" става рязко много вкусно и ухаещо на шоколад, защото ви срещам с една дама, за която правенето на шоколадови изделия е истинско удоволствие. И няма как това да не е така, след като всичко започва с направата на сладки изкушения за нейните дечица. И колкото и да не е полезно сладкото, тя се опитва да им го даде по най-чистия за тях начин - без никакви консерванти, изкуствени оцветители и нискокачествен шоколад. 
Така се заражда всичко, но след това тя започва да изработва шоколадови изделия, които да достигнат и до другите хора, извън нейното семейство, и ние сме ѝ адски благодарни за това нейно решение, защото днес можем да се насладим на тези уникални висококачествени продукти, направени с най-добрия шоколад, който се предлага на пазара в България. Уверявам ви, че това е точно така, защото още усещам вкуса и помня чувството след като опитах един от нейните шоколадови бонбони, който беше с бял шоколад и пълнеж от капучино. Няма такова удоволствие.
Срещнах моята събеседничка на една от проявите на платформата за събития Sтетика На Базар сме! В парка. Едва успях да я дръпна настрани, за да си поговорим, защото постоянно имаше клиенти на нейния щанд, там бяха и нейните деца и майка, която я замести за малко. 

Представям ви Калина Павлова от Видин, която е на 35 години и се занимава с направата на шоколадови изделия съвсем отскоро, но вече има ателие в столицата "Choco gems".



"Официално с ателие за занимавам професионално от едва 6-7 месеца... Никога не съм го превръщала преди в търговия. Просто си правех всякакви шоколадови изделия за децата, тъй като много избягвам консумацията на хидрогенирани мазнини, палмова мазнина и т.н., а е трудно да се намират вече такъв тип изделия и затова започнах да правя за тях изделия от качествен белгийски шоколад, всякакви шоколади... И знам, че поне това, което аз им давам като продукт, минало е през лично моите ръце, знам какво съдържа и съм сигурна, че е качествен."

Освен към детската аудитория, шоколадовите изделия на Калина са ориентирани и към възрастните. 


"Всъщност започна неориентирано към детската аудитория, но видях, че хората доста се интересуват от качествени продукти за децата си и затова отскоро всъщност направих и детска линия, имам в сайта отдел "Детски свят" и там има доста фигурки - с пълнеж, без пълнеж, които са изцяло за дечицата... Децата наблягат на фин млечен шоколад, по възможност. Големите, честно казано много е различно. Някои хора търсят по-екстравагантните, каквито аз също предлагам. Други си търсят традиционното, като че ли българинът като цяло не се е отпуснал още да пробва много нови неща, имам такива наблюдения. Аз не предлагам нещо много засукано и завъртяно. Но все пак имам някои бонбони с подправки, които наистина са прекрасни и който ги е опитал, дори хора със скептицизъм, са останали доволни."



Сред шоколадовите изделия на Калина може да срещнете такива с шафран, с тонка боб, канела, джинджифил, солен бонбон, както и бонбони със съдържание на алкохол.

"Аз използвам много висок клас алкохоли, само алкохол, нямам ароматизатори и мисля, че вкуса на ганаш с Коантро, ром - тези класическите, ако се добави и ядка, стават страхотни. Аз обичам много сладки неща като пралината, лешниковата паста или бадемова, но когато има контраст между бяла черупка на бонбона с нещо по-кисело вътре като малина или маракуя, или съответно плътен черен ганаш, според мен става много хубаво." 



Това беше историята за хобито на Калина, което се е превърнало в професия - изработването на шоколадови изделия от висококачествен белгийски и френски шоколад. Да ви кажа, още съм заредена от нея и страстта, която тя очевидно има към това, което прави. Освен страстта обаче, вие сами се убедихте и колко професионално подхожда към работата си. Зад нея освен страст и желание, има много знания, които, сигурна съм, тя трупа всеки ден и няма да спре да надгражда, защото тя е истински артист, който приготвя продукт, който си заслужава да пробвате, защото нейните шоколадови изкушения са истинско удоволствие за небцето и въобще за сетивата. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Неделник" от 18 май 2025 година

Тръгваме да попътуваме с „Неделник“! Има – няма преди месец ви срещнах с инициаторите за една среща на випуск 1980 година на тогавашната видинска гимназия "Димитър Благоев", Валери Минков и Веселин Станков. 45т-а годишнина от завършването си ще отбележат някогашните абитуриенти на 6 и 7 юни. До къде стигнаха нещата с..

публикувано на 18.05.25 в 15:41

Да служим на Бога с дух и истина

На петата неделя след Пасха Христова Православната църква ни припомня разговора на Господ Иисус със самарянката . По Христово време самаряните са живеели на юг от Галилея и на север от Юдея в палестинската ивица от Средиземно море до река Йордан. Самаряните не са израилтяни, а смес между асирийски преселници и завареното от тях..

публикувано на 18.05.25 в 08:00

"Подай ръка" с подкрепа за семейство от Монтана

Фондация "Подай ръка - дари по-добро бъдеще" обяви кампания в подкрепа на семейство от Монтана. Мери е самотна майка, която се бори, за да  отгледа трите си деца - на 14, на 11 и на 6 години. Няма постоянна работа, а семейството  оцелява благодарение само на детските надбавки, обясни социалният работник към благотворителната организация..

публикувано на 16.05.25 в 17:43

Групата "North West 3700" с нова песен и участие на фестивала "Summer vibes"

Вече сме ви срещали с видинската група North West 3700 . В състава ѝ са  Михаил Георгиев, Александър Марков, Марин Ангелов, Милчо Кръстев и Илия Илиев - петима приятели, обединени от страстта си към музиката и родния край . Те не просто свирят и пеят - те живеят музиката. Всеки от тях владее различни инструменти, пеят, пишат текстовете си..

публикувано на 16.05.25 в 17:40

Загадъчните "Момичетата от книжарница "Блумсбъри"

Лондон през 50-те години на ХХ век. Книжарница „Блумсбъри“. Изисканото царство на книгите изглежда измамно спокойно, почти съвършено, благодарение на петдесет и едно правила, които управителят Хърбърт Дътън държи да се следват по-строго дори от Десетте божи заповеди. Докато има дисциплина, нищо не може да се обърка, нали така? Под..

публикувано на 16.05.25 в 16:55

От всеки жълъд "човек" не става

Жълъдите са навсякъде в парковете, а освен храна за животни, те могат да се превърнат и в чудесна декорация за дома. От тях можем да изработим венци и свещници, лампички и висулки, рамки за картини, украси за маси и какво ли още не. Може би горният списък далеч не изчерпва всички варианти. Жълъдите са един от многото естествени материали, които..

публикувано на 16.05.25 в 16:50

Млади доброволци от България и чужбина променят живота в Чупрене

В сърцето на малкото, но изпълнено с живот село Чупрене, в Основно училище "Акад. Михаил Димитров“, се случва нещо различно. С усмивки, цветни материали и силна вяра в промяната, група млади хора вдъхновяват децата да мечтаят, да творят и да вярват в силата на общността.  Те са част от проекта " Бъдещи създатели за приобщаване и устойчивост "..

публикувано на 16.05.25 в 16:15