Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще наблюдаваме дали "Величие" ще е опозиция или цели бързо участие във властта

Светлин Тачев: Политическата криза е на предела си, щетите са за демократичния процес у нас

Апатията, умората и изхабяването и в хората, и в партиите са сигнална лампа

Светлин Тачев

"Рекордно ниска избирателна активност, нов антирекорд. Отливът на гласоподаватели показва умората и изхабяването, което влияе върху качеството на демокрацията в България. Липсата на голяма политическа алтернатива и търсене на алтернатива в малки политически формации, е друго характерно за тези избори. "Величие" се оказа изненадата на изборите. Но основният политически извод наистина е апатията, умората и изхабяването и в партиите, и в гражданите. Това е сигнална лампа, че политическата криза, в която се намираме, е на предела си. Оттук насетне, ако политическите формации не намерят път към диалог, ще продължим да пропадаме в тази криза, което рефлектира и върху демокрацията и демократичния процес", това каза в "Посоките на делника" политологът от Агенция "Галъп Интернешънъл Болкан" д-р Светлин Тачев в анализ на изборните резултати. 

Второто място на ДПС изненада ли е? Дори в нетрадиционни за движението региони като Видин, Враца и Монтана е на второ място в подреждането?

"Това се дължи най-вече на ниската избирателна активност, защото на тези избори, въпреки че ГЕРБ е първа политическа сила - има загуба от над 100 000 гласа, "Продължаваме промяната" също има загуба, "Възраждане" губи, БСП също губи гласоподаватели... На този фон резултатът на ДПС изглежда голям, но на практика при тях има не много голямо повишаване в подкрепата. Заради това ниската избирателна активност позволява и на по-малки политически формации да прескочат изборната бариера, а на други - да се приближат до нея."

Христо Иванов подаде оставка като председател на "Да, България" и заяви, че няма да влезе в новия парламент. Очаквате ли други подобни действия?

"Ситуацията в ПП-ДБ е наистина трудна. 300 000 гласа надолу, т.е. половината от това, което са получили на предишните избори, е удар за коалицията. Очакваше се до някаква стеепен, макар и не чак толкова много, в следствие на управлението с ГЕРБ-СДС и решенията, които взимаха заедно. Със сигурност това е довело до отлив на гласоподаватели. Действията на Христо Иванов до някаква степен са очаквани от гледна точка, че се търси отговорност. Относно другите политически играчи в коалицията, тепърва ще видим дали и там ще има поемане на политическа отговорност, но дори и други хора да подадат оставка трябва да се мисли какво ще се прави оттук насетне вътре в коалицията, защото ситуацията е такава, че ако се седне на масата за преговори дали ПП-ДБ трябва да са твърда опозиция, защото нова сглобка със сигурност ще доведе до нов спад в избирателите, което може да се отрази на целостта на самата коалиция, от друга обаче трябва да се мисли държавнически от гледна точка на това как да се състави правителство, за да можем да излезем от политическата криза. Тук трябва да видим и как биха се държали новата политическа формация "Величие" - какви ще са техните действия в Народното събрание, защото профилът им е близък до този на "Възраждане", които са твърда политическа опозиция. Интересно е да видим дали и "Величие" ще заемат тази позиция, с която да се опитат да качат резултата си, или ще са склонни за преговори за участие в бъдещ кабинет. При БСП също има спад. Левицата е в недобро състояние, но Корнелия Нинова продължава да твърди, че не би подкрепила правителство на ГЕРБ. В тази ситуация негативният развой на събитията в 50-ото Народно събрание ще бъдат по-скоро в посока на предсрочни избори, ако не се седне на масата и не се търси вариант за компромис, за правителство с ограничен мандат, на националното спасение или програмно правителство, което да е надпартийно, да няма ярки политически фигури, за да може да стабилизира страната, която на практика сега върви на половин оборот."

"Възраждане" също отчита сериозен спад в подкрепата си - около 60 000 гласа по-малко, въпреки някои прогнози, че ще бъде втора политическа сила на тези избори. "Величие" ли взе тези гласове?

"Новите формации, които се появиха преди тези избори - "Синя България", "Солидарна България", "Величие" и други, всъщност бяха алтернативи в различни ниши. Т.е. всяка една от политическите ниши получи алтернатива, с която имаше възможност да подейства върху големите политически партии и да откъсне от тях електорат. Със "Синя България" и "Солидарна България" подобно нещо не се получи, но част от избирателите на "Възраждане" са отишли при "Величие". На фона на цялата тази популистка вълна, която залива Европа, наличието на две подобни формации в Народното събрание показва, че желание за такива алтернативи има и там търсенето е доста голямо, затова има и преливане."

На какво се дължи успеха на партия "Величие" на тези избори?

"От една страна - на ниската избирателна активност, от друга страна - явно интерес към подобни формации има. Интересното при тях е, че дълго време не можеше да бъдат уловени от социологията, защото представят нов тип потоци, в които набират избиратели и прокарват своите виждания. Това е нов феномен, защото социалните мрежи, различните интернет платформи всъщност са основният механизъм, с който тази формация се обръщаше към своите избиратели. Това е ново и различно и до голяма степен не даваше възможност на голям кръг от обществото да се запознава с тази формация. Тя на практика не беше широко позната в публичното пространство, но явно е била позната сред потребителите на различните социални мрежи."

Какви хора са гласували за "Величие", какво показват електоралните профили?

"Интересното е, че са гласували хора от областните градове, хора с висше образование, дори малко повече жени, отколкото мъже. Подкрепили са ги хора, които на предишните избори са гласували за "Възраждане", ПП-ДБ, които тогава се явяваха промяната, хора, които не са гласували, които са гласували в "Не подкрепям никого" или за други малки политически формации. Имат сходен профил с този на "Има такъв народ" и на "Възраждане", т.е. това е типичната политическа формация, която обира протестния вот, когато няма алтернатива или се търси алтернатива на традиционните партии."

Какво променя участието на "Величие" в Народното събрание?

"Трябва да видим тяхното поведение в Народното събрание и дали биха били склонни за участие в кабинет, защото, ако те са склонни, по-лесно би се сформирало правителство. Но зависи какъв е пътят, по който ще тръгнат и какво точно търсят - дали бързо участие във властта или постепенно покачване на електоралната подкрепа."

Големият въпрос е ще има ли редовно правителство при тази конфигурация. Тежка изглежда задачата на Бойко Борисов - ако състави правителство с ДПС, вероятно ще претърпи електорална щета, ако не състави правителство - също ще срещне неодобрение от избирателите.

"Само с ДПС не може - той самият го каза. Само с ДПС няма да имат мнозинство, но и чисто имиджово с лидер на формация, санкциониран по глобалния закон Магнитски, няма да е добре от ПР-ска гледна точка. Затова той дълго време отново протяга ръка към ПП-ДБ, които са им основният легитиматор пред евроатлантическите ни партньори и които са удобен вариант да участват в подобно правителство. Проблемът е, че за ПП-ДБ, които видяхме каква щета претърпяха от подобно управление, трудно би било отново да се съгласят. В началото на кампанията като че ли ГЕРБ бяха приемлив вариант, ДПС - в никакъв случай, червена линия. После обаче и ГЕРБ стана невъзможен партньор. Това ги поставя в ролята на опозиция и ако остане така и се сформира правителство от ГЕРБ и ДПС, това може да мобилизира нови политически протести, които да генерират отново подкрепа за ПП-ДБ. Борисов не би позволил подобно нещо, защото ситуацията, в която се намират ПП-ДБ е по-изгодна за ГЕРБ-СДС. Въпросът сега е дали Борисов и ГЕРБ могат да предложат нещо на ПП-ДБ, което да е достатъчно удовлетворяващо за общо управление, като много трудно би се случило заобикалянето на ДПС, които са и втора политическа сила. Предишният път това беше отстраняването на главния прокурор, съдебната реформа, промените в конституцията... Вероятно сега ще се търси нещо повече, ако се тръгне към такъв вариант. Засега иглежда, че единствените, които биха могли да сформират нещо са ГЕРБ и ДПС, но задължително им трябва трети елемент. Ако това не е ПП-ДБ, кои биха били? "Възраждане" и БСП не искат, "Има такъв народ" подобрява малко резултата си и също може би не би участвал в подобна конфигурация, защото това отново би довело до сътресения във формацията, и остава "Величие". С тях би могло да се достигне до някакъв вариант, но въпросът е дали ще бъдат твърда опозиция или ще искат да участват във властта под някаква форма. Най-чистият вариант, който може да се очартае, е да се търси някакъв надпартийно правителство, което да обединява повече политически формации в Народното събрание с цел да се излезе от политическата криза. Но и това ми изглежда много трудно. Въпреки всичко политическите формации трябва да са наясно, че ниската избирателна активност е червената лампа, която показа, че необходимостта от стабилност и предвидимост за близкото бъдеще са от особено значение за тях. Ако не се приключи с тази политическа криза, може да станем свидетели на още по-негативни резултати, които рефлектират върху демокрацията и то по много неприятен начин. Когато има предсрочни избори през няколко месеца, това до някаква степен делегитимира идеята изобщо хората да ходят да гласуват, защото се губи идеята за това, че с гласа си променяш ситуацията и даваш власт на своите представители да сформират правителство, което да движи страната напред."

Повече по темата, дали проект на президента Радев ще промени ситуацията и какво се случи на Евроизборите - в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20

Могат ли демографските пустини да се превърнат в оазиси

Близо 40% от страната ни е “демографска пустиня” , обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. Това са територии, на които живеят по-малко от 10 души на квадратен километър. В 217 от всичките 265 общини в България има ядра на демографски пустини, но Видин е сред областите, в които тези територии се..

публикувано на 19.06.24 в 13:31

Спазват ли правилата водачите на електрическите тротинетки

Придвижването с електрическа тротинетка става все по-често срещано. Двуколесните превозни средства се използват от хора на всякаква възраст в тяхното ежедневие. Някои ходят на работа с тротинетка, други до магазина, трети карат за удоволствие. Pрактически те могат да се използват с всякаква цел за улеснено придвижване. Все пак като всяко превозно..

публикувано на 18.06.24 в 11:00

Гарантира ли Европейският съюз достатъчно икономическо благополучие за всички

Между 6-и и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки имаха право да гласуват на европейските избори. Данните показват приблизителна избирателна активност в целия ЕС от 51,08 % при окончателни резултати от 17 държави членки и предварителни резултати от други 10 държави. Най-висока е избирателната активност в Белгия- 89,82%, а..

публикувано на 17.06.24 в 15:35

Община Кула чака финансиране на проекти за над 3 милиона лева

Казват, че България започва и свършва от град Кула и донякъде са прави. В близост е най-западната точка на страната, призната официално от Националния статистически институт, а на 13 км е границата със Сърбия и граничният контролно-пропускателен пункт "Връшка чука". В миналото оттук е минавал римският път от Бонония (днешния Видин) за Сингидунум..

публикувано на 14.06.24 в 13:46

Младежи ще научат повече за застрашените видове във "Врачански Балкан"

Младежи от три средни училища в Монтана, Вършец и Зверино ще получат нови знания и умения в областта на екологията и опазването на застрашените видове, обитаващи Природен парк "Врачански Балкан". Това ще се случи по проекта на фондация "Екообщност" "Младежка регионална инициатива за активизъм за природата". Младите хора ще подобрят уменията си за..

публикувано на 13.06.24 в 16:08