Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вирусолог: Петата болест започна да напомня за себе си веднага след пандемията

Проф. Радостина Александрова
Снимка: Стопкадър, БНТ

Разпространението на петата болест обикновено има сезонен характер, случаите се повишават най-често през май. В момента очевидно има увеличение, което се наблюдаваше и при други инфекции след пандемията. Това обясни вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова по повод наблюдавания ръст на случаите на петата от шестте най-разпространени детски болести, протичащи с обрив. Причинителят ѝ -  парвовирус В19, е доказан преди 50 години. Предаването му може да стане по няколко начина. 

"По респираторен път и също така тогава, когато сме пипали с ръка места, замърсени с капчици при кихане и кашляне на инфектирани хора. Също така предаването на инфекцията може да стане при преливане на кръвни продукти, при трансплантация на костен мозък, може да стане и по време на бременността от майката на бебето. До какво може да доведе зависи от организма, който стои срещу него, зависи от възрастта, какво е състоянието на имунната система, какво е хематологичното състояние..."

Най-често засегнати са децата от 4 до 14 години, поясни проф. Александрова.

"След инкубационен период от 4 до 14 дни, но може да бъде и до три седмици, най-често се развива въпросната пета болест или инфекциозният еритем, който е една комбинация между обрив и грипоподобни симптоми. Самият обрив е доста специфичен, вече всички разбраха, че има вид сякаш детето е напляскано по лицето. При възрастните, които са инфектирани, обрив е много по-малко вероятно да се появи, по-скоро ще се появят болки в ставите и изобщо има много проучвания, които търсят връзката между този вирус и остеоартрита, възпалението на ставите, което си е един доста сериозен проблем."
 
Бременните жени също могат да бъдат инфектирани,  а част от тях да предадат инфекцията на плода, поясни вирусологът.

"Предаването на вируса от майката на плода става основно между 9-а и 20-а гестационна седмица, като вероятността това да се случи е между 17 и 33% и в огромната част от случаите оттук не следва нищо неблагоприятно за плода. Но това, което привлича вниманието на специалистите в случая, е, че развиващият се плод също има клетки, чувствителни към този вирус. В него особено през втория триместър протича образуването на кръвни клетки в черния дроб, те са уязвими към този вирус. Но клетките на миокарда може да бъдат уязвими, ендотелните клетки и доста други клетки и всъщност точно това определя вероятността да има прояви от страна на фетоса и изобщо тази инфекция може да се свърже с повишаване на риска от неблагоприятно протичане на бременността, съответно спонтанен аборт или мъртво раждане, като пак казвам, това се случва много рядко..."

Имунитет срещу парвовируса В19 е по-траен в сравнение с този срещу грипния и респираторно-синцитиалния вирус, обясни проф. Александрова.

"Така че хората не би трябвало да изпадат в някаква паника, това е вирус, с който ние знаем, че сме заедно поне от пет десетилетия насам. Нищо ново не се случва, просто в момента очевидно,че има увеличаване на случаите, което наблюдавахме и при други инфекции и това е причината, поради която по-често говорим за него. И пак повтарям, че в огромната част от случаите инфекцията просто се разрешава, тоест организмът се справя с нея, което не означава, че трябва да бъде подценявана, особено когато има рискови групи."


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Начален учител от Враца е с престижна награда за "Гражданско образование"

Началният учител в Иновативно Основно училище "Васил Левски" във Враца  Таня Дацова получи отличието на Общината "Учител на годината" в подкатегория "Начален етап на основното образование".   Това е третата награда за нейната близо 30-годишна учителска работа и се дава за дългогодишната ѝ работа с децата в област "Гражданско образование", обясни..

публикувано на 18.06.24 в 15:00

Децата в село Осен се радват на възстановен от местните хора стадион

В криводолското село Осен жителите и най-вече децата се радват на възстановения стадион. Спортното съоръжение е било поддържано, когато е имало футболен отбор преди доста години. След това придобива окаян вид. В селото живеят деца, които обичат спорта и искат да играят футбол.  Това е причина да се възстанови футболното игрище.  Детската..

публикувано на 18.06.24 в 14:00

Зрелостничка от Враца получи награда за есе

Зрелостничката Цветислава Димитрова от Профилираната природо-математическа гимназия „Акад. Иван Ценов“ във Враца получи специална награда за своето есе, с което участва в конкурса „Летене по Радичков“.  Темата беше „Хайде, удавнико, на добър час!…Все пак е по-добре да се удавим в океана, отколкото да се удавим на сушата!“ от романа “Ноев ковчег”..

публикувано на 18.06.24 в 13:00

Фабрика за лудории и приключения очаква децата в Бяла Слатина

Започват летните занимания за деца в Бяла Слатина. Организатори са местното Народно читалище "Развитие-1892" и Общината. Те са нарекли събитието си "Фабрика за лудории и приключения".  Ателиетата са 13 на брой, с разнообразна тематика и са предназначени за деца от 6 до 12 години. Предстоят екскурзии и пътувания до исторически забележителности..

публикувано на 18.06.24 в 12:00

Вокална група "Шоколадче" с първи авторски албум

Вокална група "Шоколадче" дебютира в музикалните среди с първия си авторски албум. Той беше представен на 16 юни в Лом.  Титулната песен, която е и заглавие на албума, "Дъжд от ноти", не е избрана случайно и носи нейното специално значение, разказа за Радио ВИДИН вокалният педагог на групата Росица Кръстева . Тя е написана от поетесата с ломски..

публикувано на 18.06.24 в 11:48

Село Кунино - красиво и богато на природни забележителности

Село Кунино се намира между Мездра и Червен бряг и въпреки че не му личи отдалече, крие много скални венци, кули, арки и тъмни входове на пещери. На метри от последните къщи стърчат високи кули, които дават началото на Кунинския каньон. Отвесните скали достигат над 60 м. Същата река, която някога е образувала скалните мостове, пещерите и..

публикувано на 18.06.24 в 09:00
Снимката е илюстративна

"Децата на фокус": Политиците обещават, без да изпълняват

Веднъж месечно в рубриката "Децата на фокус"  обсъждаме теми, които засягат децата, като често включваме специалисти, които изказват мнение по тези така важни теми за тях. Днес решихме да ви запознаем с мнението на самите деца по една тема, която на пръв поглед изглежда, че не ги засяга, но това далеч не е така. Всъщност темата ги касае,..

публикувано на 17.06.24 в 16:00