Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Кула чака финансиране на проекти за над 3 милиона лева

8
Снимка: Радио Видин

Казват, че България започва и свършва от град Кула и донякъде са прави. В близост е най-западната точка на страната, призната официално от Националния статистически институт, а на 13 км е границата със Сърбия и граничният контролно-пропускателен пункт "Връшка чука". В миналото оттук е минавал римският път от Бонония (днешния Видин) за Сингидунум (днешния Белград). От този период са останките на крепостта "Кастра Мартис", която в днешно време е един от символите на Кула. 

По последни статистически данни община Кула е с население от около 3 860 души и е трета по големина в областта след Видин и Белоградчик. По среден доход на населението обаче е първенец, обясни кметът на общината д-р Владимир Владимиров. В края на 2023 година той започна четвъртия си мандат.
 
"В началото на всеки един мандат наистина си поставям някакви цели, които да осъществя през четирите години на кметуването си. Винаги съм залагал на проекти, които да бъдат полезни за хората, да бъдат работещи, не да се направи нещо, което си е само за себе и после да се окаже излишно. Мисля, че предишните мандати съм успявал, щом печеля доверието на избирателите вече четвърти път... Едно от нещата е повишаване на жизнения стандарт на хората. Това би дало тласък за развитието на общината. Създавайки добри условия за живот, привличайки инвестиции, респективно подобряване и повишаване на стандарта на хората, заплатите, които получават, тези неща се отразяват положително, защото в основата е демографският срив в областта, респективно в общината. По някакъв начин се опитваме да въздействаме на това нещо, разбира се, доколкото ни е по силите като Община. За промяна на демографията определено трябва последователна държавна политика, и то в перспектива от доста години, за да може този тренд да се обърне. На местно ниво създаваме условия като асфалтираме улиците, подобряваме комуникациите между селата в общината, изграждаме нови тротоари, подобряване на уличното осветление, грижа за зелените площи, възможности за уплътняване на свободното време за всички възрасти. Вече 10 години средният доход на населението в община Кула е най-висок за областта. Това са нещата, които по някакъв начин Общината може да повлияе, да повлияе на територията, така че да бъде тя привлекателна за младите хора, които да останат в общината, а не да мигрират."
 Д-р Владимир Владимиров, кмет на Община Кула. Снимка: Радио Видин

Високият среден доход на населението е резултат от високите трудови възнаграждения в частния сектор. Има няколко инвеститори, които поддържат високи заплати. Държавните и общински институции също допринасят за това. 

Въпреки това безработицата също е висока - над 20%. Общината осигурява временна заетост по различни програми. Водеща обаче трябва да е инициативата на частния сектор, коментира кметът.

"Трудно се справяме, защото тези 22 процента са трайно безработни хора, с нисък образователен ценз, хора без трудови навици, опитваме да се справяме с различни програми, които са през Бюрото по труда. Сега започнахме една програма, преди месец, предстои да стартира регионалната. Заедно с КТ "Подкрепа" и Бюрото по труда също организираме една обучителна група, която също ще стартира към края на месеца. Това са всъщност, начините и средствата, с които Общината може да повлияе. Иначе частната инициатива, трябва да се работи предимно в тази насока, ние сме земеделски район, по-голяма инициативност на младите хора." 

Снимка: Радио Видин

Безработицата е най-големият проблем на малкия пограничен град, казаха пред Теодора Спасова жители на Кула. Иначе хората са доволни от условията за живот и спокойствието в града. 

"Спокойно е, харесва ни. Има училище, детска градина, аптека, магазини. Достъпно е, има лекари, медицински сестри. Общо взето - всичко необходимо. 

За нас добре се живее, ние сме пенсионери. Малки са ни пенсиите. Имаме трудов стаж по 39 години и не би трябвало това да е така... Иначе поддържа се градът, направени са много улици, добри са условията. Чувам от младите майки за детска площадка. Имаме две, но не са доволни, малко са съоръжения, искат и да се поддържа повече чистота...

Спокоен град, няма напрежение, хубаво е, малко градче... Хората ги няма, защото безработицата е голяма. По принцип това е. Може да се открият нови работни места. Някакъв център, в който да се работи за младите, които почти ги няма."

За да превърне Кула в по-добро място за живеене, Общината е разработила проекти за няколко милиона. Около 3 млн. лева се очаква да бъдат вложени в обновяването на Дома за стари хора, около 1 млн. лева чака Общината за санирането на жилищен блок, 700 000 лева - за реконструкцията на стадиона. Изпълнението на проектите обаче към момента е блокирано, обясни Владимир Владимиров. 

"Ние сме заложили за тази година инфраструктурни проекти, които ще подобрят жизнения стандарт на част от хората и като цяло на жителите. Продължаваме да очакваме ремонта на Дома за стари хора. Очакваме да бъдат отпуснати вече и средствата за многофамилните жилища по Програмата за енергийно обновяване. Наистина последните 2-3 години с честата смяна на правителства, този цикъл от избори, въобще не се отразява добре върху местните политики, които Общината се опитва да провежда. Винаги започваме с големи надежди и 3-4 месеца след това  новите извънредни избори просто слагат бариера, стопират всичко това, което е започнало... Нещата така, както започват с голям ентусиазъм, така заглъхват и отиват в нищото. Ние сме се опитали максимално да заложим проекти, които да бъдат реализирани. По първия прием подадохме два пътя - Кула-Големаново и Цар Петрово-Тополовец - Каленик до границата с община Кула и третият бе за реконструкция на главната улица в Кула. Подписахме споразумения за тях и сме на този етап с МРРБ. Одобрени са. Одобрени са от Народното събрание по втория прием, който беше обявен. Там заложихме 4 проекта. Единият е за реконструкция на градския стадион, за реконструкция на градския парк, който е много голям, много хубав на времето, добре проектиран лошо поддържан последните години,  в момента там е една малка джунгла, но е съвсем до града. Използва се началото на парка, има изградени детски площадки, но искаме да се разшири и да може да се използва. Той е около 100 дка. Трудно ще го поддържаме този парк, защото нямаме вече човешкия ресурс, а и финансите, но бихме искали поне 1/3, 50% от него да бъдат направени, да бъде съвременен, да бъде използваем, да се радват и младите, и възрастните хора..."

Снимка: Радио Видин

Единствените проекти, които се изпълняват в момента, са от капиталовите разходи по бюджета на общината

Развитие чака и процедурата за придобиване право на управление на крепостта "Кастра Мартис".   

"Всички документи са изрядни, съгласувано е с всички министерства, подписан е договорът и вече втори месец чакаме Министерството на културата да назначи комисия, която да издаде приемо-предавателния протокол, който вече ще ни развърже ръцете за участие по различни програми, за да може и крепостта да се направи по-атрактивно, да се социализира, да бъде по-популярна. необходимо е работещо правителство, и то с перспектива от няколко години, а не от няколко месеца, защото отново казвам, че всеки нови избори имат един времеви период от 2 до 6 месеца, в които държавните структури боксуват, не работят, и това спира и общините в голяма степен."

За втора поредна година в крепостта "Кастра Мартис" в Кула ще се проведат археологически проучвания. Желанието на общинското ръководство, което финансира разкопките, е историческият обект да привлича повече туристи.

Местната власт се стреми да популяризира забележителностите, с които разполага и са гордост за хората от града. Сред тях е традиционният панаир. Тази година той ще се проведе по-рано, а панаирният комплекс вече се подготвя да посрещне посетителите, обясни кметът.

"Настилката, която беше вътре е компрометирана и в момента със собствени средства се изграждат алеите в панаирния комплекс и пространствата под навесите, където са подкрепителните пунктове, бирарията. Преди години участвахме по една друга правителствена програма за цялостно обновяване на панаирния комплекс. Това всъщност е като втория етап. Тогава също не бяха отпуснати всички средства, за да се направи наведнъж тази реконструкция... Сега ще направим настилките и догодина отново ще заложим собствени средства, за да подменим и самите павилиони, където се разполагат търговците... Последните три години започнаха да се засичат Кулския с Видинския панаир. Затова тази година за първи път общинските съветници гласуваха да бъде изтеглен една седмица по-рано от 15 до 20 август. Иначе празникът на Кула е 19 август."

Снимка: Радио Видин

През лятото Кула видимо се оживява. Много деца пристигат на гости при своите баби и дядовци. Работещи в големите градове на страната и в чужбина се прибират. През този период Община Кула се опитва да осигури различни забавления. Едно от предпочитаните места е градският басейн, който и това лято ще бъде отворен и ще приема посетители, обясни експертът "Хуманитарни дейности" в Общината Христела Александрова

"Има разработена ваканционна програма за децата. До края на месеца ще отворим градския басейн, той е доста атрактивно място, събират се млади и стари. Повечето деца обичат да ходят там. Той е охраняван. Също така сме подготвили и различни спортни мероприятия... На 24 юни - Еньовден, ще проведем един етнофестивал. Той ще се състои в Етнографската къща. Кулинарен конкурс, в който събираме рецепти за ястия с най-голям брой билки и подправки. До 19 юни събираме рецептите за ястията, а самата кулинарна изложба ще бъде на 24 юни, от 10:30 часа, в Етнографската къща..."
Снимка: Община Кула
Читалище "Просвета" - Кула също има какво да предложи на младите хора през лятото. Културната институция привлича целогодишно над 100 самодейци в своите състави и клубни форми, обясни секретарят Царевна Цанкова

"В момента имаме три танцови състава за народни танци в три възрастови групи - 1-4-и клас, 5-10-и клас и за възрастни, с ръководител Димитър Карчев. Имаме школа за модерни танци, с ръководител Таня Тошева. Имаме народен хор "Кулчанки", ръководител е Владислав Перов. Имаме група "Къпачи", което е нещо уникално за Кула, автентично е... И нещо ново, което имаме, съвместно с Видинска света митрополия и Раковишка света обител. Монахиня Максима води театрално студио с деца, детски куклен театър, пиесите са на религиозни теми. Предстои за празника на нашата църква, на 29 юни, да имат представление с нова пиеса..."


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Спазват ли правилата водачите на електрическите тротинетки

Придвижването с електрическа тротинетка става все по-често срещано. Двуколесните превозни средства се използват от хора на всякаква възраст в тяхното ежедневие. Някои ходят на работа с тротинетка, други до магазина, трети карат за удоволствие. Pрактически те могат да се използват с всякаква цел за улеснено придвижване. Все пак като всяко превозно..

публикувано на 18.06.24 в 11:00

Гарантира ли Европейският съюз достатъчно икономическо благополучие за всички

Между 6-и и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки имаха право да гласуват на европейските избори. Данните показват приблизителна избирателна активност в целия ЕС от 51,08 % при окончателни резултати от 17 държави членки и предварителни резултати от други 10 държави. Най-висока е избирателната активност в Белгия- 89,82%, а..

публикувано на 17.06.24 в 15:35

Младежи ще научат повече за застрашените видове във "Врачански Балкан"

Младежи от три средни училища в Монтана, Вършец и Зверино ще получат нови знания и умения в областта на екологията и опазването на застрашените видове, обитаващи Природен парк "Врачански Балкан". Това ще се случи по проекта на фондация "Екообщност" "Младежка регионална инициатива за активизъм за природата". Младите хора ще подобрят уменията си за..

публикувано на 13.06.24 в 16:08

Готови ли са завършващите за живота след училище?

Висшето образование е често разглеждано като ключов елемент за успех в съвременния свят. От една страна, университетските дипломи са символ на знание и квалификация, които могат да отворят врати към много професионални възможност. От друга страна, в епоха на бързо развиващи се технологии и нови форми на работа, все повече хора се питат дали..

публикувано на 13.06.24 в 12:06
Професор Лилия Илиева с копието на ръкописа на

Проф. Лилия Илиева: Ръкописът на Петър Богдан остава завинаги в българската култура

Сертифицирано копие на ръкописа на Петър Богдан "За древността на бащината земя и българските дела" е изложено  в Националния археологически музей, където ще остане до 22 септември. Всеки, който желае, има възможност да види този ценен ръкописен труд.  Проф. Лилия Илиева е откривател на ръкописа,  който променя българската..

публикувано на 12.06.24 в 11:35
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическата криза е на предела си, щетите са за демократичния процес у нас

"Рекордно ниска избирателна активност, нов антирекорд . Отливът на гласоподаватели показва умората и изхабяването, което влияе върху качеството на демокрацията в България. Липсата на голяма политическа алтернатива и търсене на алтернатива в малки политически формации, е друго характерно за тези избори. "Величие" се оказа изненадата на изборите. Но..

публикувано на 11.06.24 в 14:31

Ден след вота- равносметката в Северозапада

Поредните избори отминаха, а кои са победителите, кои са победените и задават ли се нови избори ще стане ясно в следващите дни. Изборите са темата и в "Посоките на делника".   Победата на парламентарни избори се изразява в 50 процента плюс. При всички положения ще има коалиционно правителство.  На две формации няма да им стигнат 121..

публикувано на 10.06.24 в 11:00