Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детските площадки във Видин: Оазиси на детството или забравени кътчета?

2
Снимка: Виктория Топалска

Детските площадки са сърцето на всяко квартално пространство. Те събират деца и родители, изграждайки социални връзки и създавайки хубаво настроение. Площадките във Видин обаче не се вместват съвсем точно в представата за такова пространство. Много от тях са обрасли с висока трева и плевели, които създават не само опасност за децата, но и невъзможност да се използват по предназначение. Ако оставим настрана износените съоръжения, които могат да се видят в някои от случаите, състоянието им е плачевно, а мерките, които трябва да се вземат по въпроса са спешни и належащи. 

Какво мислят видинчани за това проверихме в анкета:

"Има много деца тук, хубаво е да се поддържа. Дали тревата, дали тези люлки, всичко е счупено. Сега за тревата е хубаво, защото има кърлежи в този сезон. Много деца играят тук. Единствена е площадката и не е лошо да се коси по-често. Тия деца ще ги налази някой кърлеж, аз патих скоро така. Имала съм ухапване и то патиш с месеци от това... До седмица, седмица и половина трябва да се коси. Така е най-добре, до десетина дни... Не е нормално, тук имаше и ограда. Какво стана с оградите - не знам. Поддържаше се, а сега в последно време рядко косят... Не мога да кажа защо е така, има си общинско предприятие, което трябва да поддържа тези тревни площи. Не е нормално в центъра на Видин. То никъде не е нормално. В крайните квартали е още по-зле... Трябва да е чисто за децата, но виж какво чудо е. То не може да влезе дете да играе... Тревата е колкото люлката."

Анкетата е направена на две от площадките - едната се намира в кв. "Панония", където има една детска площадка, другата детска площадка е до бившата поликлиника. По темата потърсихме и Община Видин. Въпросите, които отправихме са:
- Какъв е графикът на косене на тревните площи в детските площадки във Видин?
- Кога беше последното им косене?
- Какви са причините за забавяне или пропускане на косенето на тревните площи в детските площадки?
- Има ли конкретен план за поддръжка на тези места през летния сезон, когато растежът на тревата е най-ускорен?
- Какви мерки предприема Общината за осигуряване на безопасността на децата, които играят в тези площадки, при положение, че тревните площи не са окосени?
- Каква е процедурата за подаване на сигнали и оплаквания  от граждани относно поддръжката на обществените зелени площи?
- Какви са предвидените бюджетни средства за поддръжка на тревните площи?

Отговори от Община Видин все още няма. Тази сутрин обаче видяхме, че косят площадката до поликлиниката. Ние ще продължаваме да следим темата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Млада майка се нуждае от средства за лечение в Турция

Десислава Емилиянова е обикновена жена с необикновена история. Медицински работник по професия, бунтар по душа и майка по призвание - така най-правилно бихме могли да я опишем. Зад всичко това обаче седи няколкогодишната ѝ битка. Най-важната в живота ѝ. Не, защото е за живота ѝ, а защото се бори да остане в този на дъщеря си.  Преди 3 години..

публикувано на 26.06.24 в 13:00

Видинското читалище "Славяни" празнува 10-годишнината си с концерт

Десет години от създаването на Народно читалище "Слявани 2013" ще бъдат отбелязани с празничен концерт във Видин тази вечер. "От извора до наши дни" е мотото на събитието. В програмата на концерта са включени народни и съвременни танци, които ще бъдат изпълнени от танцовите състави на читалището, обясни хореографът Деян Славчев...

публикувано на 26.06.24 в 10:15

Две зрелостнички от Видин са с национални дипломи

Християна Страхилова е възпитаник на ППМГ "Екзарх Антим I" във Видин . За нея книгата на ученическия живот е вече затворена, но със своите постижения тя ще остане за дълго в сърцата на своите учители и съученици. Хриси получава национална диплома за средно образование и изкарва две пълни шестици на задължителния и избирателния държавен зрелостен..

публикувано на 25.06.24 в 17:03

Жителка на село Новоселци се оплака от слабо електрозахранване

Жителка на видинското  село Новоселци сигнализира, че от години има проблем с електрозахранването . Габриела Борисова казва, че   токът в дома ѝ е слаб, има и изгорели електроуреди. Сигнализирали са писмено и устно енергийното дружеството, но досега нямат решение на проблема.  "Тук, преди няколко години, токът стана много слаб, направо като..

публикувано на 25.06.24 в 14:52

РЗИ-Видин: Къпането в река Дунав няма да бъде разрешено

С настъпването на горещите дни  видинчани търсят прохлада във водите на река Дунав . Доколко това е здравословно и разрешено ли е, потърсихме за коментар Регионалната здравна инспекция във Видин . От РЗИ съобщиха, че къпането във водите на река Дунав няма да бъде разрешено и занапред, тъй като крие риск за хората. "И тази и следващите..

публикувано на 25.06.24 в 14:24
Красимир Георгиев, председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България

Красимир Георгиев, АКАБ: Държавата се опитва да изгони търговците от храма, но иска и да ги компенсира

Предлаганите промени в обучението и изпитите за шофьори, които предвиждат кандидатите да се явяват на теоретичен или практически изпит не повече от четири пъти в рамките на шест месеца от приключването на обучението , са публикувани за обществено обсъждане от Министерството на транспорта. Другото съществено предложение е за пълна дигитализация..

публикувано на 25.06.24 в 13:59

Какво се случва с градския плаж във Видин?

Ще остане ли градският плаж "Баба Вида" в историята на Видин като уникално място за плажуване на три нива, покрито с пясък, с естествено течаща вода, съчетано с красивата историческа забележителност - едноименната средновековна крепост? В общественото пространство се говори за това, че след започналия там ремонт, пясъкът вече е премахнат и на..

публикувано на 25.06.24 в 13:00