Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четиридневният фестивал „The River“ превръща Видин в град на изкуствата

| обновено на 28.06.24 в 09:55

Тази година Видин става сцена на нещо изключително - за първи път се обединяват в едно два от най-обичаните фестивали в региона - "Vidin Art Festival" и "The River". 

От днес, 28 юни, до 1 юли, жителите на Видин и гостите на града ще имат възможността да се потопят в атмосферата на едно четиридневно емоционално събитие, което ще предложи богат спектър от културни и артистични изживявания.

Може спокойно да се каже, че обединяването на двата фестивала обещава да превърне Видин в културна столица на България за тези четири дни. "Vidin Art Festival" от своя страна е известен със своето разнообразие от театрални представления, арт базар и кино под звездите.

От своя страна, пък "The River" фестивал е символ на свободния дух и креативността, събирайки на едно място любители на съвременното изкуство. Посетителите ще могат да се насладят на множество събития, сред които и арт инсталации. Фестивалната програма е създадена така, че да предложи по нещо за всеки вкус и възраст - от детски работилници и семейни забавления до нощни партита и авангардни арт прояви.

Съчетавайки най-доброто от двата фестивала, организаторите са подготвили разнообразна програма, която включва както традиционни, така и иновативни събития. Повече за програмата на четиридневния фестивал разказа Борислава Борисова, заместник-кмет на Видин:

"Тази година Община Видин, заедно с Event Masters, обедини два действащи фестивала и за първа година поставя началото на фестивала "Vidin Art Festival" и фестивалът "The River", който ще превърне Видин в град на изкуствата. През тези четири дни сцена на проявите ще бъде емблематичната средновековна крепост "Баба Вида", където малки и големи ще се потопят в разнообразие от атрактивни събития. Целта на фестивала е отново да отбележим подобаващо Международния ден на река Дунав, който според подписаната конвенция за опазването ѝ е 29 юни."

Марионетният спектакъл, подходящ за всички възрасти, "Цирк Мираж", на който автор, режисьор, сценограф, технология и изработка на кукли е Теодор Борисов, художник - Теодора Обретенова и актьори - Наделина Камбитова и Красимир Кирчев е част от богатата програма на фестивалните дни. 

Наделина Камбитова  е завършила куклено актьорско майсторство, но никога преди спектакъла "Цирк Мираж" не е докосвала марионетки. Тя споделя, че за нея това е било истинско предизвикателство:

"Бях много развълнувана, но най-вече бях много изплашена, защото видях толкова много конци и не знаех какво да ги правя, докато не осъзнах реално, че това е да си кукловод - първо трябва да си пипнал марионетка, за да разбереш истинското значение на думата кукловод. Беше ми много трудно, наистина признавам, но след като я овладях самата марионетка, мога да кажа, че вече наистина аз съм господарят, защото преди това тя ми беше господар. Постоянно се оплиташе, постоянно имахме разни перипетия... Канят ни, защото никой в България не прави нищо с марионетки, тъй като това е наистина една много сложна система кукли и на повечето хора грам не им се занимава, много е трудно, изисква време... Когато имаш партньор на сцената, наистина е много по-лесно, защото дори и да стане гаф винаги единият помага на другия и никой не може да разбере."

Може да се каже, че обединението на "Vidin Art Festival" и "The River" не само ще обогати културния живот на Видин, но и ще засили туристическия интерес към града. 

Фестивалната програма включва:
28 юни 2024 г. (петък)
🕙10:00 ч. – 20:00 ч.
📍Крепост „Баба Вида“
🛍️Арт базар - за записване пишете на ЛС или на office@eventmasters.bg
🎈Полети с балони - за записване и информация: https://new.adventure-bg.com/fiesta-2/fiesta-danube/
29 юни 2024 г. (събота)
🕙10:00 ч. – 20:00 ч.
📍Крепост „Баба Вида“
🛍️Арт базар
🎈Полети с балони - за записване и информация: https://new.adventure-bg.com/fiesta-2/fiesta-danube/
🕚11:00 ч.
📍Крепост „Баба Вида“
🎭Куклено представление „Патиланско царство“ на театър „Мале, мале“
🕛11:45 ч.
📍Крепост „Баба Вида“
🎭Творчески работилници
🕗20:00 ч.
📍Летен театър на Крепост „Баба Вида“
🎭Криминална комедия „Убийство в първа класа“ с режисьор Евгени Будинов - театрално представление на ДТ „В. Трандафилов“
🕙21:45 ч.
📍Крепост "Баба Вида"
🎆Светлинно шоу с 3D Mapping по повод Деня на река Дунав
30 юни 2024 г. (неделя)
🕙10:00 ч. – 20:00 ч.
📍Крепост „Баба Вида“
🛍️Арт базар
🎈Полети с балони - за записване и информация: https://new.adventure-bg.com/fiesta-2/fiesta-danube/
🕚11:00 ч.
📍Крепост „Баба Вида“
🎭Марионетно шоу за деца „Цирк Мираж“ – Държавен куклен театър Видин
🕛11:45 ч.
📍Крепост „Баба Вида“
🎭Творчески работилници
🕢19:30 ч.
📍Летен театър на Крепост „Баба Вида“
🎭Театрална постановка „Игра за двама“ – комедия от Иво Сиромахов
🕙21:45 ч.
📍Крепост „Баба Вида“
📽Кино под звездите - „Пулсът на танца“ с режисьор Георги Костов
1 юли 2024 (понеделник)
🎈Полети с балони – посрещане изгрева на July Morning - за записване и информация: https://new.adventure-bg.com/fiesta-2/fiesta-danube/
Входът за всички прояви е свободен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"

В "Едно"  говорим за събитията, в които участваха през септември от екипа на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин.  От 12-ти до 16-и септември бяха гости на международния фестивал "Арт зона за всички" в сръбския град Зайчар. Организатор е Детски център - Зайчар, с който видинската фондация работи по проекта  "U korak sa..

публикувано на 27.09.24 в 17:18

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45

Виктория Топалска представя книгата "По(д)правки" във Видин

Предстои представянето на втората книга на Виктория Топалска . Изданието включва разкази, вдъхновени от живота и носи името "По(д)правки" . Виктория Топалска разказа подробности: "Книга, доста по-различна от първата... Първата ми книга е стихосбирка... Тотално съм се насочила на друго място, сега в момента, защото съм..

публикувано на 27.09.24 в 11:09