Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художничка подрежда дебютна изложба във Видин

Снимка: Радио Видин




Нова самостоятелна изложба представя в Художествена галерия "Никола Петров" във Видин уредникът там Катерина Дюлгерова. Експозицията е наречена "Пречистване". Основен мотив в творбите на художничката е водата, като една от стихиите и първичен елемент, която носи памет, и е свързвана с чудодейства, смисли и метафори. 

Катерина Дюлгерова е родом от Белоградчик, където са били и първите ѝ художествени изяви. Нейни изложби са представяни в София, Пловдив и дори зад граница - в Сърбия и Румъния, а днес тя ще дебютира и във Видин. Какво включва първата и самостоятелна изложба, нека научим от самата нея:

"Радвам се и съм пълна с очакване. В изложбата съм включила 26 картини от различни мои периоди от 2010-а до 2024 година. По този начин може да се проследи най-добре и да се представя пред видинската публика. Обединяващ елемент във всички тези картини е водата. Видин е доста удачно място да се направи тази изложба, поради наличието на река."


Изложбите на работещите в галерията са изключително важни за нас, понеже те повдигат доверието към институцията ни и демонстрират професионализма на хората, които работят тук, каза Богдан Александров, директор на ХГ "Никола Петров": 

"Винаги сме се стремили в програмата ни да бъде застъпена и изложба на творец, художник, уредник, който работи и твори в галерията, защото това е институция, която не само съхранява и популяризира произведения на класическите майстори, но и насърчава младите творци, които трябва да творят и техните произведения трябва да бъдат в галериите- там където е истинското им място."

Откриването на изложбата "Пречистване" е днес, 15 юли, от 18:00 часа. Тя ще бъде изложена до 15 септември. Входът е свободен за посетители.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Юли е вторият най-топъл в метеорологичната история на страната ни

Въпреки горещините юли не можа да подобри миналогодишното постижение. Месецът няма да се открои с много високи температури, но се откроява с това, че имахме продължителни горещи вълни.  "Юли тази година се представи общо взето в целия свят в една светлина- горещина, горещина, горещина. Но въпреки горещините юли не можа да подобри..

публикувано на 22.08.24 в 16:15

Кръстиха новоизлюпените черни лешоядчета

Три са излюпените черни лешоядчета тази година в Природен парк "Врачански Балкан". Те получиха своите имена. Малките карталчета бяха маркирани от експерти с предаватели.  "Тази година във "Врачански Балкан" се излюпиха три малки черни лешоядчета. Казвам "Врачански Балкан" като целевата територията на проекта, а иначе едното малко е в Западна..

публикувано на 22.08.24 в 16:05

Ще се намери ли решение на проблема с прегледите на автомобилите?

Месец след промените при годишните технически прегледи проблемите и неяснотите продължават. Още в началото, след като заработи новата електронна система, която свързва дигитално пунктовете с Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация” стана ясно, че някои от автомобилите с бензинови двигатели не могат да покрият екологичните критерии...

публикувано на 22.08.24 в 14:00

Млад лекар от Видин е част от екипа на медицинския хеликоптер

Мартин Малчев е млад човек от Видин , на 30 години, който, освен че работи в Клиниката по интензивно лечение в болница "Пирогов", е и част от екипа на медицинските хеликоптери за спешна помощ в базата в София. Той завършва средното си образование в ГПЧЕ "Йордан Радичков" в крайдунавския град, след това продължава да учи в Медицинския..

публикувано на 22.08.24 в 13:52

Галиче се готви за фолклорен празник

Празник на фолклора организират за поредна година в село Галиче , община Бяла Слатина. Фестивалът "На мегдана край чешмата" ще събере на 24 август танцови състави и индивидуални изпълнители от страната и от съседна Румъния. С подобни прояви се цели да се популяризира фолклорът, обясни за Радио ВИДИН Валери Тодоров, организатор и хореограф на..

публикувано на 22.08.24 в 12:30

Разговор за любовта с Цветелина Цветкова

Авторката на "Лейди Гергана"   Цветелина Цветкова  е във Видин за едно по-различно литературно четене днес, 22 август, от 18:30 часа, в Центъра за творческо и личностно развитие "Свободата да Съм" , където залата ще се превърне в сцена, а пространството ще се изпълни с емоции и смях. В сички присъстващи ще чуят разкази от книгата ѝ  "Зелената..

публикувано на 22.08.24 в 11:25

В "Музикална зона" на 22 август 2024 слушаме Лука Флорес

Легендарният джаз пианист и композитор има тежка съдба, но въпреки всичко се смята за един от най-интересните представители на италианската джаз сцена. Владее много добре езика на джаза, като страстта му към пианото го превръща в протагонист на един интензивен и изискан пианизъм. Гениалният виртуоз и импровизатор, а по-късно преподавател за..

публикувано на 22.08.24 в 09:00