Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблем с приема на ученици във Врачанско училище


Най-старото и престижно професионално училище във Враца, Техникум "Никола Й. Вапцаров" е изправено пред проблем с приема на ученици. Все още има свободни места в паралелки, в които се изучават специалности, за които има недостиг в местни фирми. Професиите, по които се обучават учениците в гимназията, са търсени и в чужбина. Това показват резултатите от стажовете в страни от Европейския съюз, осигурени по образователните програми, по които гимназията работи. 


Техническа гимназия "Никола Йонков Вапцаров" във Враца е с близо вековна традиция в професионалното образование в региона. Поколения специалисти в областта на техниката, автомобилите и напоследък в електрониката са преминали през "механото", както неформално във Врачанско  наричат емблематичното професионално училище. 

На прага на предстоящата учебна година обаче гимназията е изправена пред проблем с приема на ученици след седми клас. Все още не са запълнени две от паралелките, които са с по две специалности. Това са паралелката, в която се изучават "Машини и системи с цифрово-програмно управление" и "Мехатроника" и местата за електротехник в паралелката с "Електрообзавеждане на производството" и имат голямо търсене на пазара на труда от работодателите във Враца и региона, информира Силвия Атанасова, старши учител по Информационни технологии в гимназията:

"Те са доста добре платени. За тях е подсигурена работа за години напред. Някои от тях са защитени професии или такива, в които за следващите 5 години се очаква недостиг на работни места. Също така предлагаме провеждането на производствените практики на 10-ти и 11-ти клас да се проведат в чужбина. Там работните места са доста добре подбрани, децата работят и с нова техника и могат да видят всичко онова, което са учили през годината на практика."

Освен стажове в чужбина по европейски образователни програми, професионалната техническа гимназия осигурява и практика на учениците си във врачански фирми. Последните си впечатления споделя Иван Палушев, учител по професионална подготовка:


"Навсякъде, където има наши ученици са приети много добре, защото има доста голям глад за кадри. Това лято- през юни месец имаше група от 7 човека, които си изкараха стажа в циментовия завод, в село Бели извор и всички, които бяха там, се представиха на едно много високо ниво. Много ги харесаха във фирмата и дори за следващата година искат отново тези хора да бъдат там и дори учениците, които сега ще бъдат 10ти клас, да влязат там в производството. "


Най-голямото разминаване между интереса на учениците и потребностите на пазара на труда у нас и в Европа е в специалността "Мехатроника" и за професията електротехник, обяснява Силвия Атанасова:


"Тя е много търсена професия, за съжаление- не толкова желана от учениците, защото е трудна, но много заводи и фирми в областта имат голяма нужда от такива кадри. Тя е специфична професия, защото за нея се изисква задължително да имаш документ, че си завършил за такъв, за да можеш да я упражняваш.  Почти всички електро-домакински уреди и това, което използват за машиностроене са мехатронни изделия."


Преди години в региона проблемът с приема в професионалните паралелки и потребностите на бизнеса от специалисти се решаваше с активното участие и действия на институции и браншови организации. Това обаче беше преди влизането ни в поредица от избори и почти управленско безвремие.


"Честите избори и смяна на правителства се отразяват на националните програми и реализирането на проектите, които ние печелим, тоест финансирането на проектите и програмите се забавя във времето. Ние сме кандидатствали с определена цена на изделията които сме заявили и сега няма да можем да си ги закупим на тези цени.", допълни Силвия Атанасова.

Повече информация може да чуете от звуковия файл.

 

По публикацията работи: Теодора Йорданова-Спасова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"

В "Едно"  говорим за събитията, в които участваха през септември от екипа на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин.  От 12-ти до 16-и септември бяха гости на международния фестивал "Арт зона за всички" в сръбския град Зайчар. Организатор е Детски център - Зайчар, с който видинската фондация работи по проекта  "U korak sa..

публикувано на 27.09.24 в 17:18

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45

Виктория Топалска представя книгата "По(д)правки" във Видин

Предстои представянето на втората книга на Виктория Топалска . Изданието включва разкази, вдъхновени от живота и носи името "По(д)правки" . Виктория Топалска разказа подробности: "Книга, доста по-различна от първата... Първата ми книга е стихосбирка... Тотално съм се насочила на друго място, сега в момента, защото съм..

публикувано на 27.09.24 в 11:09