Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 16 август 2024 година

Снимка: Радио ВИДИН
България проучва възможността да погребва отработено ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй" във Финландия. Това каза служебният министър на енергетиката Владимир Малинов по време на изслушване в Народното събрание относно изграждането на хранилища за постоянно съхранение на отработеното ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй" и на опасни радиоактивни отпадъци на територията на България.

През септември предстои разговор за увеличение с 20% на заплатите в държавното предприятие "Ел Би Булгарикум". То ще е второ поред след повишението с 10 на сто през май. 

Община Враца предлага повишение на цената на обяда за деца и ученици, който се предлага от Общинското предприятие „Социални дейности“. Предложението ще бъде подложено на обществено обсъждане днес, 16 август.

В област Монтана стартира брането на бяло грозде. Днес в ломското село Долно Линево дадоха официален старт на кампанията. Гроздоберът започна по-рано.

Национален мотосъбор започва днес,16 август, във Видин. Събитието е тридневно, традиционно за мотосредите и тази година се организира за 17-и пореден път. Почитателите на високите скорости ще имат възможността да се докоснат до този начин на живот. Сборен пункт и отправна точка ще бъде панаирният комплекс "Баба Вида", каза за Радио ВИДИН Младен Младенов, президент на Мотоклуб "Nord-West Motors MC" Видин:

Световен ден на калиграфията отбелязваме на 16 август. Както знаем, това е изкуството на красивото писане и представлява изкусно изписване на символи и букви, с акцент върху естетиката, хармонията и баланса на формите. Калиграфията се практикува в много култури и има дълга история, тъй като основно се свързва с религиозни текстове и исторически ръкописи. А целта на Световния ден на калиграфията е да повиши осведомеността за това изкуство и да насърчи хората да изразят своята креативност чрез ръкопис. 

Патриотичният събор "Войводска вечер" организират за седма поредна година край Враца.Той ще се проведе до моста за село Згориград, в близост до местността Войводин дол, днес, 16 август

Продължава фестивалът "Опера на върховете" в подножието на Белоградчишките скали. В продължение на три дни - 16-и, 17-и и 18 август любители на операта от цялата страна и от чужбина ще могат да се насладят на мюзикъла "Mamma mia!". Спектакълът е едно от заглавията, които през последните години силно привлича публиката, коментира директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов, който е и режисьор на мюзикъла. 

Празник на Копиловския Балкан събира под връх Копрен гости от цялата страна повече от половин век. За първи път тържествата се провеждат в два дни. За 57-ми път в село Копиловци, община Георги Дамяново, се събират на празник на Балкана. За първи път той се прави в далечната 1967 година само от жители на селото.  

Детски пленер започна в Кула. Инициативата се организира от местното читалище и е традиционна. Деца от различни възрасти се включват в проявата.

Второто издание на Фестивала на водните забавления предстои тази неделя във Враца, съобщиха от общинската управа. Събитието започва в 10 ч. в парка пред стадион "Христо Ботев" и има за цел да отдели децата за няколко часа от телефоните, таблетите и компютрите, като в същото време малчуганите усетят тръпката на детството, което техните родители са имали.

Петнадесет горски служители трети ден се борят с огнената стихия в землището на село Струпец, на територията на Държавно горско стопанство-Мездра, съобщават от Северозападното държавно предприятие (СЗДП) във Враца.  Сигналът за пожара в местността Струпешка могила е подаден в 18:30 часа на 14 август.
По публикацията работи: Елизабет Христова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
СУ

Осем училища във Врачанско са с нови директори

Осем нови директори поемат ръководството на седем общински неспециализирани училища и едно държавно училище в област Враца, съобщиха от Регионалното управление на образованието във Враца. Между 3-и и 12 септември са били проведени конкурси за заемане на длъжността „директор" на 17 училища в област Враца. В първия етап от конкурсната процедура..

публикувано на 20.09.24 в 14:30

Майсторът на цигулката Марио Хосе гостува на Симфониета-Враца

Симфониета-Враца посреща майстора на цигулката Марио Хосен на 20 септември от 19.00 ч. в градската зала във Враца. Цикълът на Врачанския симфоничен оркестър „Майстори на цигулката“ продължава с концерт със солист Марио Хосен.  Той е  носител на редица отличия и почетен професор по цигулка на Нов български университет, диригент е на Виенския..

публикувано на 20.09.24 в 13:00

Започва "Калимера Враца"

С лятно кино с безплатна прожекция на гръцка комедия още тази вечер в центъра на града започва "Калимера Враца" . Това е голямото събитие, посветено на гръцките традиции, култура, кухня и забавления. Идеята дойде през лятото с "Бонджорно Враца", инициатива посветена на Италия, която предизвика туристически и потребителски бум в града...

публикувано на 20.09.24 в 12:30

Млада жена загина при катастрофа в Монтанско

26-годишна жена от Чипровци е загинала на място при удар в крайпътно дърво в землището на село Бели мел . Инцидентът е станал вчера, 19 септември, около 16:00 часа. Автомобилът, който тя е управлявала, се е движил с несъобразена с пътните условия скорост, при което е излязъл от пътя и се е ударил в крайпътно дърво .  Причините за катастрофата се..

публикувано на 20.09.24 в 12:05
В Лом представиха проекта за ремонт на общежитието в село Ковачица.

Ученическото общежитие в Ковачица ще бъде възстановено 

Общежитието към Професионалната гимназия по селско стопанство „Дунавска земя“ в с. Ковачица ще бъде основно ремонтирано, съобщават от общинската управа в Лом. Близо 4 700 000 лева е стойността на проекта, който изцяло е финансиран от Националния план за възстановяване и устойчивост.  Анна Йорданова – директор дирекция „Общинска..

публикувано на 20.09.24 в 12:00

Общо 41 жилищни блока са санирани във Видин и Белоградчик

С европейско финансиране и национално съфинансиране са санирани общо 41 жилищни блока във Видин и Белоградчик , съобщават от Областния информационен център. Средствата за изцяло безвъзмездното за собствениците енергийно обновяване на жилищните сгради са от Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 (ОПРР). Инвестициите са реализирани..

публикувано на 20.09.24 в 11:56

Районното управление на полицията във Видин издирва собственика на мобилен телефон

РУ-Видин издирва собственика на мобилен телефон „Самсунг“ , съобщават от областната дирекция на МВР. На 1 август видинчанин предал в полицията телефонния апарат – със заключен екран, след като го открил на  пейка в градската градина (зад сградата на съда). До момента в районното управление не е постъпвал сигнал за откраднат или изгубен..

публикувано на 20.09.24 в 10:57