Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майсторът на цигулката Марио Хосе гостува на Симфониета-Враца

Симфониета-Враца посреща майстора на цигулката Марио Хосен на 20 септември от 19.00 ч. в градската зала във Враца.


Цикълът на Врачанския симфоничен оркестър „Майстори на цигулката“ продължава с концерт със солист Марио Хосен. Той е носител на редица отличия и почетен професор по цигулка на Нов български университет, диригент е на Виенския камерен оркестър, художествен ръководител на концертния цикъл „Concert Spirituel“ във Виена, както и артистичен директор на Международния музикален фестивал „Варненско лято“.


Сред оркестрите, на които е бил солист са: Виенският симфоничен оркестър, Лондонска филхармония, Китайската национална филхармония, English Chamber Orchestra, Симфоничният оркестър „Чайковски“ на Московското държавно радио, Оркестърът на Миланската Скала, Academy St. Martin and the Fields, Оркестър Брукнер Линц.


Публиката ще може да чуе Марио Хосен в изпълнение на Ю. Конюс – Концерт за цигулка и оркестър, заедно със Симфониета-Враца под диригентската палка на Христо Павлов.


Програмата на концерта включва още: А. Онегер – Летен пасторал; Ц. Франк: „Прелюд, Хорал и Фуга“, оркестрация Г. Пиерне; А. Онегер – „Пасифик 231“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
СУ

Осем училища във Врачанско са с нови директори

Осем нови директори поемат ръководството на седем общински неспециализирани училища и едно държавно училище в област Враца, съобщиха от Регионалното управление на образованието във Враца. Между 3-и и 12 септември са били проведени конкурси за заемане на длъжността „директор" на 17 училища в област Враца. В първия етап от конкурсната процедура..

публикувано на 20.09.24 в 14:30

Започва "Калимера Враца"

С лятно кино с безплатна прожекция на гръцка комедия още тази вечер в центъра на града започва "Калимера Враца" . Това е голямото събитие, посветено на гръцките традиции, култура, кухня и забавления. Идеята дойде през лятото с "Бонджорно Враца", инициатива посветена на Италия, която предизвика туристически и потребителски бум в града...

публикувано на 20.09.24 в 12:30

Млада жена загина при катастрофа в Монтанско

26-годишна жена от Чипровци е загинала на място при удар в крайпътно дърво в землището на село Бели мел . Инцидентът е станал вчера, 19 септември, около 16:00 часа. Автомобилът, който тя е управлявала, се е движил с несъобразена с пътните условия скорост, при което е излязъл от пътя и се е ударил в крайпътно дърво .  Причините за катастрофата се..

публикувано на 20.09.24 в 12:05
В Лом представиха проекта за ремонт на общежитието в село Ковачица.

Ученическото общежитие в Ковачица ще бъде възстановено 

Общежитието към Професионалната гимназия по селско стопанство „Дунавска земя“ в с. Ковачица ще бъде основно ремонтирано, съобщават от общинската управа в Лом. Близо 4 700 000 лева е стойността на проекта, който изцяло е финансиран от Националния план за възстановяване и устойчивост.  Анна Йорданова – директор дирекция „Общинска..

публикувано на 20.09.24 в 12:00

Общо 41 жилищни блока са санирани във Видин и Белоградчик

С европейско финансиране и национално съфинансиране са санирани общо 41 жилищни блока във Видин и Белоградчик , съобщават от Областния информационен център. Средствата за изцяло безвъзмездното за собствениците енергийно обновяване на жилищните сгради са от Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 (ОПРР). Инвестициите са реализирани..

публикувано на 20.09.24 в 11:56

Районното управление на полицията във Видин издирва собственика на мобилен телефон

РУ-Видин издирва собственика на мобилен телефон „Самсунг“ , съобщават от областната дирекция на МВР. На 1 август видинчанин предал в полицията телефонния апарат – със заключен екран, след като го открил на  пейка в градската градина (зад сградата на съда). До момента в районното управление не е постъпвал сигнал за откраднат или изгубен..

публикувано на 20.09.24 в 10:57

Полицията задържа врачанин за три телефонни измами

29-годишен мъж от Враца е задържан за участие в три телефонни измами , извършени в периода 5-8 септември в областта. След самопризнания и разследване, е установено, че той е съпричастен и към престъпление в Берковица. Повдигнато му е обвинение и е задържан за 72 часа с прокурорско постановление.

публикувано на 20.09.24 в 10:50