Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Герасимов - живот, отдаден на историята на Монтана

6
Снимка: радио Видин

В днешното издание на "Калейдоскоп" ни гостува  Йордан Герасимов Йорданов,  историк, архивист, краевед и отскоро "Почетен гражданин на Монтана". Званието му бе връчено навръх празника на Монтана  за  заслугите, които има за популяризиране историята на Монтана. Йордан Герасимов е роден на 30 октомври 1948 г. в село  Дреновец, тогава Ломска околия, а днес  видинска област. Родът от страна на баща му идва от Пиротско и се заселва в белоградчишкото село Протопопинци, родът на майка му са преселници от Трънско. С уважение към предците си Йордан Герасимов е успял да направи част от родословното дърво, като е включил 120 членове на рода. 
Запомнил е много неща от детството си, но особено силно се е запечатала в съзнанието му голямата зима през 1954 година, когато снегът е навалял и е стигнал над оградата, тогава се правят тунели, по които хората се движат и преминават. Основно образование завършва в родното си село Дреновец, а средно образование в  Белоградчик. Възпитанието в семейството и в училище е било децата да се научат на труд, създаване и поддържане на  опитни полета, ученически бригади, предаване на билки, взаимопомощ и помощ на възрастните хора. Висше образование завършва през 1974 г. във ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий” - специалност "История", втората му специалност е "Българска филология". Член е на студентското научно дружество “Проф. Александър Бурмов” и защитава научна работа по най-нова история на България. Разпределението е задължително и той започва работа  като учител по български език и история в основно училище село Громшин, Михайловградски окръг,  по разпределение. По-късно продължава като  учител, директор и средищен директор в село Чупрене. По това време се раждат двете му дъщери, местят се в Монтана. 

От 1986 г. работи като специалист-архивист, от 1990 до 1999 г.  е директор на Държавен архив -  Монтана, експерт и старши експерт. Бивш председател на общинско сдружение “Мати Болгария” в  Монтана. Член на управителните съвети на дружество “Знание” и на Дружество на краеведите - Монтана. Участва в краеведски четения и научни конференции в Габрово, Монтана, Лом, Чипровци, Смолян и Видин. 

Инициатор е на честванията "100 години от обявяването на селището Голяма Кутловица за град" през 1991 година. Пише трудовете "250 години от рождението на поп Пунчо от с. Мокреш и 200 години от създаване на неговия сборник с препис на Паисиевата история" (1995 г.); "120 години от освобождението на Кутловица от османско владичество" (1997 г.) и др.

Организира и провежда ежегодни краеведски четения в Държавен архив - Монтана с участието на краеведи, архивисти и музейни специалисти от града и региона с научни ръководители.

Автор е на книгите: “Монтана, Кутловица, Фердинанд, Михайловград - кратка летописна история”, С. 1991 г., “Кметовете на град Монтана 1878 - 1948”, В. Търново, 2008 г., автор и съставител на сборника “Архивното дело в нашия край”, С. 1993 г. - по повод 30-годишнината на Държавния архив в Монтана; научноизследователския сборник "Исторически очерци за град Монтана и региона", М. 2013 г. и "Йордан Герасимов - историк архивист и краевед, Биобиблиография", съвместно с РБ "Гео Милев" - Монтана, М. 2016 г. 

Автор е на повече от 250 научни и научно-популярни статии, в специализирани списания, регионални издания, сборници и в периодичния печат. 
През последните години публикува научноизследователски статии с приносен характер за историята на Монтана в сб. "Българският Северозапад" - издание на Института по Балканистика при БАН и Академичен център - Монтана. 

По негови публикации са издигнати паметници в централната част на Монтана на заслужилите кметове на град Фердинанд - Игнат Попов, Тодор Грънчаров и Гоцо Митов, както и на барелеф на полк. барон Николай Карлович Притвиц. 

Редактор е в Уикипедия и автор на 35 статии в Уикипедия за кметовете на гр. Монтана 1878 - 1999 г., както и на статия за майстора на вършачки Кирил Иванов Веренишки.

Носител е на грамоти: “Отличие за читалищна дейност” на Комитета за изкуство и култура, “Юбилейна грамота” по повод 100-годишнината на Основно училище - с. Громшин,  “Грамота за заслуга на Общобългарския комитет “Васил Левски”, Грамота от Държавна агенция Архиви за дългогодишен всеотдаен труд и принос за развитието на държавните архиви в България, “Почетна грамота на НС на Съюза на краеведите в България”. 

Удостоен е с диплома и звания:  “Заслужил краевед” и  “Почетен член на Съюза на краеведите в България” от УС на Съюза на краеведите в България.

Поставя си за цел и задължение да завърша част втората част  на монографията "Кметовете на град Монтана за периода от 1948 г. до наши дни".
 
Има две дъщери и  внуци,  с които се гордее и които в момента живеят в Монтана.

Повече - в прикачения звуков файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Заводът на

Липсва официално уведомление за затварянето на завода за кабелни комплекти в Мездра

В Бюрото по труда в Мездра не е постъпила официална информация за затваряне на завода за кабелни комплекти в града. Работодателят е длъжен поне 30 дни предварително да информира институцията за намерението си, в противен случай може да бъде санкциониран от Инспекцията по труда. Това каза директорът на Бюрото по труда Владимир Петков и поясни, че е..

публикувано на 19.09.24 в 15:36

С какво привлича туристи пещера Леденика

На 17 септември се навършиха 63 години от влизането на първата посетителска група в природния феномен "Леденика". През годините пещерата е впечатлила стотици хиляди туристи. Освен с уникални образувания, тя разполага и с място за провеждане на концерти и спектакли. Пещерата е отворена за посещения през цялата година, каза Христо Христов-..

публикувано на 19.09.24 в 15:19

Доброволци почистиха туристическа пътека на връх Бабин нос

Доброволци разчистиха паднали клони и дървета по екопътека в участъка между Бабин нос и Студен кладенец, това е маршрутът "Връшка чука - Ком", който е естественото продължение на "Ком - Емине". Инициативата е на групата "Торлакия" - това е неформална група от доброволци, чиято обща цел е развитието на туристическия маршрут "Връшка чука - Ком" и..

публикувано на 19.09.24 в 15:00

Учредиха туристическо дружество в Мездра

Туристическо дружество "Искър - Мездра" беше учредено в железничарския град. Негови учредители станаха 14 активни туристи . Сред тях е доайенът на местното туристическо движение Борислав Леонкев . Искаме да си върнем дружеството, каквото е било преди промените, каза той. "Това го говорим от отдавна, защото нашето дружество има славни..

публикувано на 19.09.24 в 14:56

Деца отбелязаха Европейската седмица на мобилността във Видин

По повод Европейската седмица на мобилността , която се провежда всяка година от 16-и до 22 септември , децата от ДГ "Арабела" във Видин за четвърта поредна година участваха в инициатива, съвместно със служители на Областната дирекция на МВР.  Проявата е част от програмата по повод Дните на безопасността на пътя, организирани от..

публикувано на 19.09.24 в 14:17

Търси се решение на проблема с електрическите тротинетки във Видин

Броят на електрическите тротинетки, които се използват като средство за придвижване във Видин се увеличава. Проблемът е, че често на тях се возят повече от един човек, управляват се от деца, водачите не се съобразяват с пешеходците и другите участници в движението, карат ги на пешеходни зони. Всичко това води до риск от сериозни инциденти. Главен..

публикувано на 19.09.24 в 14:00

Изложба във Видин ще разкаже историята на еврейско момиче

Изложба, разказваща историята на едно еврейско момиче, принудено заедно с родителите си да се укрива, за да избегне преследването от националсоциалистическия режим в Германия, ще бъде открита във Видин . "Сузи, внучката от къща № 4 и времето на скритите еврейски звезди" е създадена по едноименната графична новела на художника и учител в училище..

публикувано на 19.09.24 в 13:29