Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Авария на водопровод нанесе щети в овощна градина в село Покрайна

Снимка: Фейсбук, Колаж на Радио ВИДИН

Повтарящи се аварии на основния водопровод Видин- Сланотрън създават проблем на овощна градина в землището на село Покрайна. Ощетените са решили да съдят ВиК дружеството заради щетите. Това обясни арендонаемателят на градината Стела Стойкова:

"Земеделски стопанин съм от 2015 година. Отглеждам 15 декара овощни насаждения... На 03.09. в късния следобед вследствие на авария ние забелязахме, че водата навлиза в нашите овощни насаждения. В качеството си на арендонаемател, заедно със собственика, подадохме веднага сигнал до управителя на ВиК-Видин Илко Илиев и го уведомихме за тази авария. На следващия ден сутринта пристигна екип от работници, за да отстранят тази авария и се констатира голям теч на питейна вода. Държавните институции и ВиК не взеха адекватно решение - не отстраниха аварията още на 3-ти, за да се предотврати този голям проблем, който се получи при нас. Беше ни заявено, че ще имаме съдействие. Към този момент аварията е отстранена, няма теч, но щетите за нас са необратими. 

Парцелът е наводнен, има около 50 сантиметра вода на места, поради което е невъзможно за нас да влезем.  В момента сме в период на събиране на реколтата. Следващата ни стъпка е по съдебен път да си търсим правата."

Отстраняваме проблемите своевременно, но ВиК мрежата е много стара и това е в основата на множеството аварии, каза управителят на дружеството Илко Илиев:

"През градините на биофермата минава трасето на главния водопровод на град Видин. Той е много амортизиран и поради тази причина изпълняваме проект по Оперативна програма "Околна среда" за неговата реконструкция. Проектът се очаква да се финализира до няколко месеца. Непрекъснати аварии, които ние отстраняваме своевременно. Ние отстраняваме аварии, възникват нови и това е причината... Имат право да се обърнат към съда."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Еми в градината, където отглежда зеленчуците си.

Завръщане към корените: Емилия Йорданова и пътят ѝ обратно към Северозапада

Днес ви срещаме с една изключителна жена – Емилия Йорданова , на 42 години. Родена в Белоградчик, с корени от живописното село Стакевци, тя прекарва първите седем години от живота си в Димово, отгледана от своите баба и дядо. След това пътят ѝ я отвежда в столицата, където завършва френска гимназия. Това я подтиква да продължи образованието си..

публикувано на 17.09.24 в 17:45

Видински ученици се представят отлично при практика в голяма ресторантска верига

Отлично се представиха на производствената си практика учениците от ПГТ "Михалаки Георгиев" във Видин. С много добри отзиви за тяхната работа са работодателите, които ще продължат взаимоотношенията си с гимназията, казва техният учител Аксиния Петрова, която преподава учебна практика по предмет "Кулинарни изделия и напитки за..

публикувано на 17.09.24 в 15:00

Малки художници от Монтана с престижни отличия от Токио

Отличия от участието си в конкурс в Токио получиха трима възпитаници на студио "Рени арт" в Монтана. Седемгодишната Катерина Трифонова бе наградена със сребърен медал , диплом и предметни награди.  Натали Петрова и Цветелина Траянова получиха бронзови медали, каза  преподавателят им по рисуване Таня Василева : "Много съм щастлива да..

публикувано на 17.09.24 в 14:00

Да се забранят ли мобилните телефони в час

Да се забрани използването на мобилните телефони от учениците в учебните часове е предложението на Синдикат „Образование“ към КТ "Подкрепа". В световната практика има два модела за регулиране на правилата. Първият е на принципа на правилата и санкциите, а вторият е на консенсуса, смятат от синдиката. За мнение потърсихме Юлиян Петров ,..

публикувано на 17.09.24 в 12:55

Нов живот за село Динково

Село Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. В селото от няколко години са се върнали да живеят в родните си домове по-млади пенсионери. Те успяват да привлекат и други хора, които да купят имот, да го ремонтират и да живеят тук.  Бисерка и съпругът ѝ са..

публикувано на 17.09.24 в 12:15

Изкуството на надеждата: Артисти по перманентен грим в подкрепа на онкоболни пациенти

Днес обръщаме внимание на нещо, което винаги е било актуално, винаги и ще остане такова. Ще говорим за красотата. Но загубената. Тази красота, която ти я отнема една от най-тежките диагнози, която човек може да чуе - рак.  Милиони жени по света вследствие на онкологични заболявания губят това, което е най-женското у една жена - коса, мигли, вежди...

публикувано на 17.09.24 в 11:45

Игри от миналото и забавление без екрани очакват децата на Монтана

На 22 септември Монтана ще се превърне в едно истинско игрище за деца и техните родители. В предпоследната неделя от месец септември ще се състои второто издание на кампанията "Дигитална хигиена" , която тази година ще премине под мотото "Детство мое" .  Сайтът "Призни" започва кампанията миналата година, като една от целите е да повлияе на..

публикувано на 16.09.24 в 17:00