Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анка Йорданова: "Пещера "Магурата" стана моя съдба"

14
Снимка: личен архив

Днешната  гостенка в предаването "Калейдоскоп" е Анка Йорданова- дългогодишен екскурзовод в пещера "Магура" край село Рабиша. На известната със скалните си рисунки пещера тя посвещава 30 години от професионалния си живот. Днес е на 76 години. 

"Магурата", тази вълшебна пещера, я омагьосва и тя остава завинаги свързана с нея. Днес продължава да рисува скалните мистични фигури върху камъни, върху парчета дърво, за да могат посетителите да отнесат късче от атмосферата в "Магурата" и от този неизследван и магичен български Северозапад. 

В пещерата "Магура" има следи от живот на древните хора, това е най-дългата пещера, първата осветена и облагородена за посетители пещера в България, отворила врати през 1960 година.


Анка Йорданова е родена през 1948 година в днешния град Съединение, в миналото село Голямо Конаре. В семейството са 4 деца, тя е най-голямата. У дома децата помагат на майка си на нивата, в къщната работа, в домакинството. Учат се цял живот на трудолюбие, работа и отговорност. 

Завършва 8 клас в училището в селото. Харесва й рисуването, затова избира да продължи да учи в училище по керамика в град Елин Пелин. След завършване на средното си образование започва работа в цеха за фаянсови плочки. По това време се запознава със своя съпруг. В началото живеят в град Съединение, после си идват в родното село на съпруга й - Рабиша. Тук тя работи в пощата, след това в цех към Телефонния завод в Белоградчик, в магазин, докато накрая през 1980 година започва работа като екскурзовод в пещера "Магурата". И така 30 години - живот, отдаден на историята, легендите и красотите на тази пещера, както и безбройните лекции и срещи с хора от всички краища на страната, от други държави. 


Самата тя не е учила за екскурзовод, но постепенно с времето не само че научава основната лекция, но започва сама да търси допълнителна информация- историческа и археологическа, да учи на различни езици лекцията си и да наблюдава как работят на терен научните работници. Спомня си за работата на Анета Славова от Института по паметниците на културата, която  успява да съхрани рисунките от плесен и влага като ги напръсква със специален разтвор. Това става през 1981 година. 

Анка Йорданова има отношение към изкуството. Създава свои рисунки, рисува пейзажи, хора, има картина, която е свързана със смъртта на баща й. Върху парчета от камъни рисува с кафява боя скалните фигури от пещерата, прави същото и върху парчета дърво. Има и диплом от задругата на занаятчиите. За съжаление не може да продава своите произведения на изкуството поради бюрократични спънки. 




Анка има 3 дъщери и 6 внуци, 5 правнуци, които й носят много радост и желание за живот. 

ПЕЩЕРА МАГУРАТА 
"Най-важното в нашата пещера са скалните рисунки. В момента галерията с рисунките е затворена. Хората искат да видят оригинала. През 1981 и 1983 година в пещерата за реставрацията на рисунките  работеше Анета Славова от Института по паметниците на културата. Тя работи по този въпрос, напръска ги със специален разтвор. В първата зала и там, където имаше плесени, вече няма. И сега след 40 години няма плесен. А в следващата зала- "Слънчевата", тя пробно обработи с разтвори половината рисунки, другите останаха  необработени. Там, където  не е обработено, плесента си седи и се развива. Даже на една хартийка беше написала нещо и я беше оставила, години наред стоеше тази хартия, не се разлагаше..." 


ИСТОРИЯТА НА ПЕЩЕРАТА
"От 1959 до 1961 година почти цялото село участва в благоустрояването на пещерата. От Гранитово са донесени тези плочи за стъпалата. На поляната пред пещерата се каменоделства и се правят стъпалата. Поне 200 души, сред тях млади момчета, са работили. Невероятен труд е положен. Тунелът за изхода е прокопан, когато е правен винзаводът, в една от галериите отлежава  шампанското. 
...Един път групата ми беше 560 човека. Питате ме как проведох лекцията. Ами стана, пътеките са широки, на тях има хора и другите стигат до огнищата и ако се запази тишина, се чува всичко много добре. И после се придвижват. Един ден до обяд минаха 2000 души. Идваха цели автобуси ученически и с екскурзианти, никого не сме връщали. Големи групи бяха. Това да тръгнеш с 5-10 човека, все едно е напразен труд... "

Работила е по повече от 8 часа под земята, във висока влажност, с дълъг преход по хлъзгавите пътеки, с оскъдно осветление. Работното й място е отдалечено от селото, много често се е налагало да ходи пеша до пещерата, но винаги с ентусиазъм, с отдаденост и любов. 

"Ходенето в пещерата е много, на ден 30 км от селото до пещерата, после в пещерата и така 30 години по 30 км всеки ден..."

Хората интуитивно са оценявали труда й, всеки път са оставали впечатлени и благодарни за обстойната и пълна информация, която им поднася екскурзоводът. 
Извън живота около пещерата, Анка се отдава и на другото си хоби- да калеми. Така си е създала нови плодни дръвчета в двора. Живее в малка, схлупена къща на центъра на Рабиша, но в къщата й има много спомени за стари времена и за истински българи. Винаги се е ръководила от желанието да се впише в местната общност, да помага на хората и на обществото. 

Повече може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"

В "Едно"  говорим за събитията, в които участваха през септември от екипа на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин.  От 12-ти до 16-и септември бяха гости на международния фестивал "Арт зона за всички" в сръбския град Зайчар. Организатор е Детски център - Зайчар, с който видинската фондация работи по проекта  "U korak sa..

публикувано на 27.09.24 в 17:18

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45

Виктория Топалска представя книгата "По(д)правки" във Видин

Предстои представянето на втората книга на Виктория Топалска . Изданието включва разкази, вдъхновени от живота и носи името "По(д)правки" . Виктория Топалска разказа подробности: "Книга, доста по-различна от първата... Първата ми книга е стихосбирка... Тотално съм се насочила на друго място, сега в момента, защото съм..

публикувано на 27.09.24 в 11:09