Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Радостина Александрова: В сезона на вирусите можем да си спестим доста проблеми, ако положим малко усилия

Проф. Радостина Александрова
Снимка: Стопкадър, БНТ

COVID-19 все още не е излязъл от пандемичната си роля, не се подчинява на сезонни модели и е възможно да има нов ръст на случаите. Това обясни в "Направление здраве" вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова. По думите ѝ вирусът не трябва да бъде подценяван и хората от рисковите групи е добре да се ваксинират.

"Виждаме, че предизвиква вълна по всяко време. И през лятото имаше вълна. В момента също има много случаи. Най-вероятно по-нататък ще се увеличават. По принцип коронавирусите са активни през есенно-зимния сезон, но виждаме, че ковид, който също е от това семейство, все още не е влязъл в този модел, така че явно продължава да е пандемичен. Отменена е извънредната ситуация, но пандемията си продължава. Така че те продължават, има нови варианти. Общо взето тук пак е в сила правилото някои хора ще ги прекарат много леко, други ще боледуват доста по-сериозно. По никакъв начин не трябва да се подценява вирусът и особено за хората от рисковите групи е препоръчително да обмислят поставянето на ваксина. Да, тя няма как да предотврати напълно риска да бъдем инфектирани, но идеята е да предотврати тежко боледуване, което аз лично смятам, че никак не е малко, още повече че има данни, че намалява и рискът от дълъг ковид."

Сезонният грип може да причини сериозни усложнения. Ето защо е препоръчително хората в риск да се ваксинират.

"Тук също има ваксина. Да, тя може би няма да предпази от инфектиране, но идеята е да намали риска от много тежко боледуване, тъй като и грипът отнема много човешки животи всяка година. Добрата новина е, че грипните вируси се изследват изключително сериозно от средата на миналия век", каза вирусологът. 

Щети, сравними с тези на грипа, може да причини респираторният синцитиален вирус. В най-голям риск са малките деца.

"Това е вирус, който предизвиква едно респираторно заболяване. През октомври започва да се проявява и пикът му е някъде през декември. Но респиратно-сенцитиалният вирус може да бъде изключително опасен за много малките деца. Огромната част от децата се инфектират с него до края на втората си година. Обикновено минава и заминава. Деца под 6 месеца, деца с някакви вродени заболявания и проблеми, недоносените деца могат да развият бронхеолити, пневмонии, налага се да бъдат хоспитализирани. Така че това е една много сериозна рискова група. Другата рискова група са възрастните хора и хората със съпътстващи заболявания, с имунни дефицити. И като че ли втората група досега може би не е привличала толкова внимание, но щетите, които вирусът може да нанесе се сравняват с тези на грипа. По никакъв начин не бива да бъде подценяван. От 2023 година разполагаме с ваксина, насочени към хората над 60-65 години и ваксина, която може да бъде прилагана при бременни, за да може изграденият от тях имунитет да бъде предаден на бебето и да го предпази през първите няколко месеца от живота му." 

Човешкият метапневмовирус е слабо известен и по-слабо проучен, но може да причини сериозни респираторни проблеми, обясни проф. Александрова. Тя добави, че ако вложим малко усилия, бихме могли да си спестим доста проблеми в сезона на вирусите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С четка и сърце: Ивайло Митов създава изкуство и дарява надежда

Ивайло Митов е изключително талантлив млад художник, който избира тишината на родното си село Костелево пред суетата на големия град. Сред красотата и спокойствието на В рачанския край , той успява да се вдъхнови за творбите си. Както сам се изразява - "душата и тялото трябва да са синхронизирани, за да може да твориш" . Този..

публикувано на 08.10.24 в 17:30
Симеон Караколев

Симеон Караколев: Ситуацията в животновъдството е тежка, очакваме писмени гаранции за изплащане на договорените средства

Земеделците остават в протестна готовност, заради неразплатените средства по т.нар. „украинска помощ“. Правителството отпусна 200 млн. лв. от договорените средства, но остават още 125 млн. лв., за които към момента има само уверение от министъра на земеделието и храните Георги Тахов, че ще бъдат изплатени до края на ноември.  След срещата с..

публикувано на 08.10.24 в 16:40

Организация дарява училищни химни

На десет училища в общо осем общини ще бъдат дарени химни. Видин е една от тези общини. Това се случва по инициативата „Светилник“ на организацията на автори и музикални издатели за управление на авторски права "Музикаутор".  Тази година надсловът на проявата е "Музика - лъчи!" - цитат от стихотворението на Пейо Яворов "Две хубави очи". До..

публикувано на 08.10.24 в 15:30

Търсят се 100-те най-добри училищни практики у нас

Учители от цялата страна могат да споделят добри практики от класните си стаи и училища до 30 октомври.  За четвърта поредна година конкурсът "Добрите практики на фокус" търси успешни примери и иновации в образованието у нас.  Инициативата е организирана от фондация "Заедно в час" и образователния сайт prepodavame.bg и цели да събере, опише и..

публикувано на 08.10.24 в 14:10

Започват културните прояви за празника на Медковец

Традиционният събор на монтанското село Медковец "Медковска есен с танц и песен" започва от днес и ще продължи до 12 октомври, като програмата включва и храмовия празник Петковден.  Фотоизложба на тема "Българските корени" е първата проява, с която стартират празничните дни, казва секретарят на читалището Десислава Венциславова:..

публикувано на 08.10.24 в 13:05

Читалищни работници обновиха кът на известен писател от Бяла Слатина

Народно читалище „Развитие-1892“ в Бяла Слатина обнови къта, в който са представени вещи на известния поет и писател Николай Хрелков.  Изцяло е реставриран масивният оригинален диван от дома на твореца. Тази мебел е част от музейната сбирка на читалището и с нея завършва визията на мястото, в което поетът е живял и творил. Всичко, до..

публикувано на 08.10.24 в 12:00

Неделното училище във Видин отваря врати

На 12 октомври започва учебната година в Неделното училище към митрополитския храм "Св. Николай Чудотворец" във Видин . Първоначално ще се изучава вероучение, а впоследствие ще има още една школа - по  иконопис. Мария Борисова , която е учител по религия и православие, ще ръководи школата по вероучение.   "Обучението ще е в рамките на един..

публикувано на 07.10.24 в 16:00