Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Ефективно ли използваме храната

Снимка: Радио ВИДИН

България отделя 93 кг хранителни отпадъци на глава от населението годишно. Това става ясно от данни на Евростат за 2022 г. 
Едва 40 кг от тях идват от домакинствата. Други 22 кг са разхищения в производствения сектор, а 15 кг - в ресторантите. 
За тревожната тенденция говорим с Биляна Константинова от Фондация "Mate Kitchen" и автор на детската книга "Спаси ме от боклука! Един домат разказва".

"Проблем на всички по веригата е. Фокусираме се върху домакинствата, защото последните данни на Евростат показват, че половината и дори може би от половината от хранителните отпадъци се генерират от домакинствата. Но истината е, че не можем да сочим с пръст само към тях, всички назад по веригата. Има хранителни отпадъци, на второ място е преработвателната промишленост. Да речем производството сокове и т.н., оттам се генерира огромен хранителен отпадък всъщност, който е храна, годна за консумация. По време на транспорта това е нормален отпадък да се генерира. Не всички храни са трайни и подлежат на дълго транспортиране. При земеделците, разбира се, се генерира. Знам ли? Може би сме твърде разглезени, ако трябва да се върна обратно на домакинствата. Разглезени сме, защото искаме всичко да е тук, сега, лесно, прясно, удобно, целогодишно", каза Биляна Константинова.

Разглезени сме, защото в магазина избираме само красивото. Грозното, ако говорим за плодове и зеленчуци, е също толкова вкусно и качествено, категорична е Биляна Константинова. Презадоволяването ни прави капризни и забравяме, че храната не е ограничен ресурс. Ние не я ползваме максимално ефективно и заради това изхвърляме. Не се замисляме, че изхвърляйки тази храна след това гние, произвежда метан, който е вреден за всички нас. 

Снимка: Биляна Константинова, личен архивДетската книжка "Спаси ме от боклука! Един домат разказва" дава решение на проблема. Книгата разказва за най-изхвърляния зеленчук в България- доматът и през пътя на домата показва на децата какво е необходимо за да имаме храна- усилия, енергия, време и с каква лекота я изхвърляме, защото не сме си направили добре сметката. И им показва, че правилният път е да спасим праната, да я оползотворим, да не стига до това да се превърне в отпадък.

"Потребителските навици на възрастните хора се променят доста бавно и доста трудно. Никой от нас не обича някой да стане така с показалец заплашително насочен към него и да му каже ти правиш вредни неща или правиш грешни неща. И решихме, че, може би е по-разумно и по-правилният подход да минем първо през децата. Защото е важно тях да научим на критично мислене, тях да научим на етично, и на отговорно, и на уважително отношение към храната, за да може те след това да предадат този пример обратно вкъщи на своите родители и един ден и на своите деца. Защото ще отгледаме едно поколение, което има по-разумно, по-зряло, по-отговорно, по-етично отношение към храната", каза още  Биляна Константинова.

"Спаси ме от боклука! Един домат разказва" е първият проект на Фондация "Mate Kitchen", насочен към детската аудитория. Фондацията е основана през 2019 г. с цел да промени гледната точка и навиците на хората, свързани с разхищението на храна. 

Видинчани си правят сметка и не изхвърлят или много рядко изхвърлят храна. Това показа анкета на Радио ВИДИН:

"Не купуваме много, по-малко и се оползотворява. И после наново и така. Много рядко нещо, което е много застояло... Аз сама живея и според това, което ми трябва, това си купувам. Аз не обичам да изхвърлям храна. Знам си колко ям... Почти не, имаме домашни животни- кучета, котки. Човек трябва да взима това, което му е необходимо, а не да се презапасява... Скоро не сме изхвърляли да знаеш. По-радо да. От една-две години не сме изхвърляли. Прави сметката да, по-рано не сме правили... Стараем се да не изхвърляме, ама се случва. Примерно, храна, която е от основното хранене, най-често предозираме я. Много готвим, малко ядем и остава..."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ученици призоваха да бъде "съживен" Мемориалът на жертвите на комунизма във Видин (СНИМКИ)

Ученици и техни преподаватели от ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин призоваваха институциите и обществеността да "съживят" Мемориала на жертвите на комунизма в града. Те организираха пред занемареното здание в Крайдунавския парк изнесен урок по повод Деня на почит към жертвите на комунистическия режим , който се отбелязва на 1 февруари. Инициативата е..

публикувано на 30.01.25 в 16:52

Симфониета Видин с нови творчески проекти

Летни музикални празници ще се проведат за пета поредна година във Видин. Организацията за музикалното събитие вече започна, каза директорът на Симфониета Видин Мирослав Кръстев . През тази година оркестърът планира и други проекти, самостоятелно и в партньорство.  "И през тази година ще продължим да реализираме някои от най-успешните ни проекти..

публикувано на 30.01.25 в 15:01

Подобрява се състоянието на пострадалия мъж от Софрониево

Младият мъж от врачанското село Софрониево, който се нуждаеше от рехабилитация, за да може отново да проходи след трудов инцидент, е започнал възстановителни процедури. За Миглен, който е баща на малко момиче, ви разказахме преди около месец. Той е пострадал в склад за вторични суровини и известно време е бил обездвижен от кръста надолу. След вълна..

публикувано на 30.01.25 в 14:00

Жителите на Черно поле обикалят десетки километри заради пропаднал път

Пътят, който свърза Черно поле с област Монтана продължава да е неизползваем заради пропаднал участък. Жителите на ружинското село са принудени да заобикалят десетки километри, за да стигнат до Брусарци, където много от тях имат личен лекар и си купуват лекарства, обясни Иво Георгиев , жител на селото.  "Пътят, който е Черно поле - Брусарци..

публикувано на 30.01.25 в 13:00

В "Музикална зона" на 30 януари 2025 слушаме Phil Collins Big Band

Фил Колинс днес става на 74 г., а "Фил Колинс биг бенд" е страничен проект на английския рок барабанист, певец и музикант. Съществува в периода 1996 – 1998 г., като има събитийни изяви и извън него. Идеята за биг бенда е вдъхновена от проект на барабаниста на рок група "Ръш" Нийл Пърт, с който отдава почит на джаз барабаниста Бъди Рич – ранно..

публикувано на 30.01.25 в 09:00

Изби от Дунавската равнина отварят врати за посетители на Трифон Зарезан

С Ден на отворените врати винопроизводители от Сдружение „Дунавски винари “ ще отбележат Трифон Зарезан. В инициативата се включват 14 изби от Западна и Централна Дунавска равнина, които ще представят своята дейност, посетителите ще могат да научат повече за производството на вино, за местните и международните винени сортове, ще могат и да опитат от..

публикувано на 29.01.25 в 18:55

Как една зимна приказка донесе на Красимир Петров от Видин награда от National Geographic

Днес ще ви запознаем с Красимир Петров , чийто житейски път започва във Видин. Тук преминава голяма част от съзнателния му живот и професионалното му развитие. В момента Красимир живее в Пловдив - родния град на неговата половинка. Кариерата му е впечатляваща и разнообразна - започва като учител по физическо възпитание в Дунавци, а по-късно..

публикувано на 29.01.25 в 17:45