Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Какви са плановете и разходите на видинчани за новогодишната нощ

| Анализ
Снимка: БГНЕС



До настъпването на новогодишната нощ остава само един ден и в този контекст не можем да не споделим какви са плановете за празничната вечер на видинчани и какви са тенденциите в цените на кувертите в местните заведения.


Традиционно, 31 декември е денят, в който семейства и приятели се събират, за да отбележат края на старата и да посрещнат новата година. Много хора ще прекарат вечерта на гости у приятели, особено ако те имат малки деца, тъй като това е удобен вариант за семейства. За други, пък, вечерта ще премине в заведение. Ето какво споделиха видинчани:


"У дома ще сме, защото много години бяхме навън и затова сега решихме да сме вкъщи. А и е много скъпо и е неразумно по това време да се ходи някъде, а и ние сме много хора. Няма да изхарчим по-малко пари, сега покрай Коледа видяхме, че няма да е по-малко, но с децата ще е по-спокойно... Ще съм вкъщи, така съм свикнала и си ми е комфортно вкъщи. С две малки деца не мисля, че е много подходящо на друго място... На заведение ще сме, много хора сме. Няма място просто. Цените са по-високи от миналата година, но и вкъщи ще е същото, с толкова много хора... Днес заминавам за София, там ще празнувам, на заведение. За да нямам ангажименти, да седна като бял човек, да ям, да пия, да се веселя и да си тръгна." 


Цените на кувертите – какво да очакваме?


Със сигурност най-голямото притеснение на всички, които ще празнуват в заведение, е как се променят цените на кувертите в сравнение с миналата година. Видинчани също не са изключение. Мнозина споделят, че тази година са подготвени за по-високи разходи. 


"Цените на кувертите са нараснали с около 10% спрямо миналата година", казва Бари Русев, управител на едно от популярните заведения във Видин. Той обяснява, че повишението се дължи на покачващите се разходи за храна и електрическа енергия. Въпреки това, той подчертава, че кувертът за новогодишната вечер включва вечеря, напитки и програма, което оправдава увеличението на цената.


"Съвсем леко е увеличението, заради други странични фактори, които се изменят спрямо пазара. Някои неща поскъпват целогодишно и затова и ние сме принудени да вдигнем съвсем леко цените. Гледаме да бъде в рамките на допустимото, така че почти всеки един нормален човек да може да си позволи една новогодишна вечеря. 


Новогодишната нощ – празник, независимо от разходите.


Въпреки по-високите разходи, изглежда, че видинчани са готови да отделят пари за празника. 


"Не само за нашето заведение, ами за всички, мога да твърдя, че за абсолютно всички заведения, винаги има наплив на хора. Специално за новогодишните банкети, празници, както и самата новогодишна нощ", добавя Бари Русев.


Новогодишната нощ е момент, в който всички искаме да сме заедно. Важното е да прекараме вечерта с любимите хора, да се насладим на атмосферата и да си пожелаем нещо хубаво за следващата година. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Харълд Робинс предупреждава: "Първи умират мечтите"

Калифорния през 60-те години на ХХ век е място на свободна любов и желание за световен мир. Хипи културата е в апогея си. Но времената се менят и ветеранът от Виетнам Гарет Брендън се опитва да се справи с тях, въпреки умората, която е натрупал от всичко. Върнал се е у дома, в Щатите, без никаква идея какво иска да прави. Знае само, че не желае..

публикувано на 07.11.25 в 17:05

От Китай до Видин: Историята на Янг, която учи децата на изкуството на китайския език

Какво кара едно младо момиче от далечен Китай да избере да живее във Видин? Днес ви срещаме с Янг - 25-годишна преподавателка по китайски език в СУ „Цар Симеон Велики“ . Само преди два месеца тя пристига в България, готова да сподели културата и езика на далечен Китай с видинските деца. За Янг това е истинско предизвикателство - нова страна,..

публикувано на 07.11.25 в 17:00
Дора Любенова и Мик Купър

Английска съботна закуска във Видин – с аромат на масло, чай и топли печива

Ухае на прясно изпечени вкусотии. Навън е мъгливо, но в пекарната на Дора Любенова - " Ди Арт - Пекарна и Кафе "   е светло, топло и уютно. Мирише на масло, на сладко тесто, на нещо познато и чуждо едновременно - типично британски аромат, който те кара да се усмихнеш. Тази събота Видин отново ще посрещне "Съботна закуска с Мик и Дора" -..

публикувано на 07.11.25 в 16:30
Майстора медникар Борислав Борисов

Изкуството на медникаря

Медникарството - или както старите хора му казват бакърджийство - е един от най-старите занаяти по нашите земи! От траките и римляните, чак до днес, майсторите продължават да изчукват не само медта, а и човешкото любопитство с красотата на своите съдове. Чайници, кани, джезвета, тави, котли - всичко блести и звъни, сякаш казва: „Айде,..

публикувано на 07.11.25 в 16:10

Уиски – пухкавото доказателство, че любовта идва неочаквано

Стана студено и започваме с котките. Ами, да - сега е най-приятния момент, в който котката да дойде в скута и да се сгушите...и да чуете онзи приятен, успокояващ звук - мъррррр.  Историята на Уиски е истински трогателна.  Той е подарък за своята стопанка Виктория Витомирова, която всъщност изобщо не е искала да има котка. Но, както често..

публикувано на 07.11.25 в 15:30

Видинската полиция с кампания "От дом на дом" срещу телефоните измами

Областната дирекция на МВР във Видин продължава превантивната кампания срещу телефонните измами "От дом на дом" в населени места от областта. Полицейски инспектори посещават адреси и местата, където се събират възрастни хора и разясняват за рисковете. Раздават календари с препоръки как да се предпазят. На опашката пред Централната поща във Видин..

публикувано на 07.11.25 в 14:58

Модерен кабинет по роботика откриха във видинско училище

Със STEM кабинет по роботика разполага вече видинското основно училище "Епископ Софроний Врачански". За изграждането му са осигурени 252 000 лева по Националния план за възстановяване и устойчивост, каза директорът на учебното заведение Милотин Борисов.  "STEM центърът разполага изцяло с ново оборудване, различни видове роботи, които..

публикувано на 06.11.25 в 17:00