Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Производител: Яйцата за Великден няма да поскъпват

Снимка: Радио ВИДИН

Спокоен изглежда пазарът преди Великден, а според експерти не се забелязват драстични промени в цените на най-търсените продукти- агнешко месо и яйца. Въпреки многократно поскъпналите консумативи, българските яйца ще запазят досегашната си цена, а дефицит няма да има. Това каза в "Земята, която ни храни" Олег Прокопиев, управител на птицевъдния комбинат в Мизия:

"Няма да има промени в цените, на много места има и промоции. България е голям производител на яйца, регионален, не можем да се сравняваме с Полша и Украйна, но задоволяваме вътрешния пазар, а с 20-30 % и свръхзадоволяваме и изнасяме..."

Износът е предимно за Гърция, Кипър, а през Германия и Швеция за Америка, каза Олег Прокопиев и допълни, че тази година ще има по-малко внесени яйца, защото католическият и християнският Великден съвпадат, а основният внос обикновено е от Полша.   

Най-големият бич за птицевъдите е птичият грип, при който се наблюдава 100 % смъртност при кокошевите птици. Надеждата за бранша е, че във Франция вече се разработва ваксина и се очаква разрешение за употреба. Друг проблем е, че Европейският съюз постоянно налага нови изисквания за хуманно отношение при отглеждане на птиците и според последните изисквания се забранява клетъчното отглеждане- точно за такова преди десетина години в птицекомбината в Мизия са инвестирани не малко пари. 

"Оборудване за стотици милиони евро сега трябва да бъде изхвърлено, а има годност поне 30-35 години- смятайте какви загуби ще бъдат... Искат до 2030 година да преоборудваме отново. Сега модерното е волиери- в хале са, но са свободни птици- обикалят ядат, снасят, макар че най-чистото отглеждане и най-добрите яйца се добиват от клетки- не може да се цапа, яйцата излизат веднага, всичко е контролирано- храна, вода сън- всичко е по график... "

Иначе за изхранването на кокошките в птицекомбината се използва предимно собствено зърно, купуват се само добавки, соев шрот и кюспе. Въпреки повсеместното поскъпване на всички консумативи, цените на яйцата не са променяни от две години, каза Олег Прокопиев и обясни как се формира цената на яйцата:

"Около 30% от цените на яйцата са ДДС-то, опаковката, кашона, етикета и транспорта. И ако едно яйце излиза от производител на 30 ст., себестойността му е 18-19 ст., всичко нагоре са опаковки, етикети, изисквания, транспорти... От производител излиза в рамките на 27-30 ст., в зависимост от категорията на яйцето, а в търговската верига, знаете колко е... Цената при нас не е променяна от 2 години, в същото време заплатите се вдигат, тока се вдига... Всичко това се отразява, но това е пазарът..."  


По публикацията работи: Йорданка Герасимова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Румен Джагаров: Архитектурата като изкуство и мисия

Малко преди деня на архитекта ви представяме Румен Джагаров – млад човек, чиято съдба от ранна възраст е тясно свързана с къщите, строителството и занаятите. Роден е през 1997 година в София и детството му преминава в квартал "Горубляне". Лятото неизменно го отвежда при баба и дядо по майчина линия – от стария род Кайцанови – в село Ново село..

публикувано на 03.10.25 в 16:30

Японска философия за живота и любовта в романа „Преди кафето да изстине“

В тясна уличка в Токио има малко сумрачно кафене, в което се сервира специално кафе вече повече от сто години. Понякога обаче кафето става още по-специално, ако имаш късмета да седнеш на определен стол в дъното на заведението, където всъщност никак не е лесно да седнеш. Стол, който е свободен само по веднъж на ден за няколко минути. Онзи, който..

публикувано на 03.10.25 в 16:30

Светът е по-хубав, когато се усмихваме

Днес отбелязваме Международния ден на усмивката – ден, който ни напомня колко важен и силен е този малък жест. Усмивката е универсален език. Където и да отидеш по света, хората я разбират.  Знаете ли, че когато се усмихваме, в тялото ни се случва истинска магия? Мозъкът започва да отделя хормони на щастието – ендорфини, серотонин, допамин. Те..

публикувано на 03.10.25 в 16:10

Историята на камилите Аладин и Самир

Рядко в нашата рубрика "97 лапи и 1 опашка" посрещаме гости, различни от кучета и котки, и когато това се случи, вълнението е повече от осезаемо. Днес на гости не идват просто домашни любимци, а истински пустинни "аристократи" – камилите Аладин и Самир . Те принадлежат към азиатската порода двугърби камили , известни със своята невероятна..

публикувано на 03.10.25 в 15:30
Симеон Матев

Симеон Матев: Обстановката в момента е зимна

Облачно, драстично застудяло и със значителни валежи е времето в последните няколко дни. Оранжев код е обявен и за днес за Северозападна България заради интензивни валежи от дъжд, преминаващи в мокър сняг. Села във Врачанско и Монтанско останаха без ток, докато над 30 сантиметра е снегът на прохода Петрохан, който е затворен паднали клони от..

публикувано на 03.10.25 в 12:35

От Горни Лом до Манила: Мечтата на Венислав Антов, която стана реалност

Малка страна на картата, но голям дух на световната сцена. Това е урокът, който волейболните ни национали преподадоха на света, грабвайки сребърните медали и титлата световен вицешампион. Този успех не е просто спортно постижение, той е ярка светлина, която прониза всяко българско сърце и донесе една от най-силните и чисти форми на национална..

публикувано на 02.10.25 в 17:05

Открива се груповият лов на дива свиня

На 4 октомври, събота, се открива груповият лов на дива свиня. Според ловците този лов е голяма тръпка. 1700 човека са заверили членските карти във видинското ловно-рибарско дружество. Всички, които излязат в събота на лов, ще преминат инструктаж. "За всяко едно откриване се правят графици за лов, къде ще се ловува, в кое ловище дадената ловна..

публикувано на 02.10.25 в 15:33