Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Храна за горещините: Летни комбинации, които хидратират и зареждат

| Интервю
Снимка: колаж на РАДИО ВИДИН



С повишаването на температурите, усещането за глад често се променя. Жегата сякаш притъпява апетита, а тялото ни само подсказва, че не му се яде тежко, мазно или пикантно. Вместо това, естествено започваме да търсим по-леки, свежи и сочни храни - плодове, салати, студени супи, вода и натурални напитки. Това поведение не е случаен каприз, а вътрешен сигнал, че през лятото организмът има нужда от различен тип хранене - такова, което не го натоварва, а го поддържа хидратиран, енергичен и балансиран. Тялото ни всъщност "говори" - изпраща сигнали, с които се стреми да запази равновесие и тонус в горещините. Когато го слушаме и отговаряме с правилен избор на храна, то ни се отблагодарява с добро самочувствие, лекота и свежест. Летният сезон ни дава всички необходими инструменти - богат избор от сезонни плодове, зеленчуци, билки и млечни продукти, които да използваме в кухнята и в ежедневното си меню. От нас зависи да направим този избор съзнателно, в полза на здравето, а не само на вкуса.

Какви точно храни и напитки са най-подходящи за организма в летните месеци? Кои продукти е добре да ограничим, и кои да присъстват по-често в менюто ни ще ни разкаже нутриционистът Ина Данчева, специалист по здравословно хранене. С нея ще поговорим и за ролята на хидратацията - кои напитки реално охлаждат организма, как да разпознаем първите сигнали на дехидратация, и защо газираните, подсладени или алкохолни напитки често предизвикват още по-силна жажда, вместо да ни утолят.

"Когато времето стане наистина горещо, каквото  е и през последните дни, тялото ни работи по-усърдно, за да поддържа нормална температура. Затова се дехидратираме по-бързо, чувстваме се уморени и понякога губим апетит. Освен да пием повече вода, е важно и с какво се храним. Добре е менюто ни да бъде съобразено със сезона, а лятото ни дава огромно разнообразие от плодове и зеленчуци. Именно те са нашият най-добър съюзник в борбата с жегите. Препоръчвам  храни с високо водно съдържание, като краставици, домати, тиквички, диня, пъпеши, маруля, праскови, айсберг. Те ни хидратират и ни освежават. Добре е към тях да добавяме и леки протеини, като пилешко месо, риба, яйца и млечни продукти като кисело мляко и извара, които са лесни за храносмилане и същевременно ни засищат за по-дълго. Класически ястия като таратор и шопска салата са идеални за лятото - освежават, засищат и се приготвят бързо, без да е нужно да стоим дълго време над печката лятото."

По думите на специалиста Ина Данчева не е необходимо да правим драстични промени или сложни рецепти - достатъчно е да се възползваме от това, което лятото щедро ни предлага. 

"В горещините често се чувстваме отпаднали и без апетит - това е нормална реакция на тялото, което използва повече енергия за охлаждане. Важно е да не го натоварваме с тежки и мазни храни, а да му помогнем с леки и добре балансирани комбинации. Пример за такава е динята със сирене - звучи елементарно, но динята е богата на вода и ни хидратира, а сиренето добавя сол и белтъчини. Друга добра комбинация е кокосова вода с банан  - кокосовата вода възстановява минерали като калий и магнезий, които губим чрез потта, а бананът ни зарежда с бърза енергия. Кокосовата вода вече е достъпна в повечето магазини под формата на кенчета или бутилки. Ако обичате спанак, добавете към салатата капки лимон – витамин C от лимона подпомага усвояването на желязото, което е важно за енергията. Киселото мляко също е полезно - то съдържа пробиотици, които подпомагат баланса на чревната флора и са особено важни през лятото, когато храносмилателната система може да стане по-чувствителна. Комбинацията между кисело мляко и краставица е класика – и заради вкуса, и заради съдържанието на над 96% вода в краставицата, която ни хидратира отлично", съветва Ина Данчева.

Какво избягват да консумират в жегите видинчани, кои са любимите им "летни спасители" на масата и какви лични трикове използват, за да се чувстват по-леки и жизнени през най-топлите дни, проверихме в анкета:

"Аз избягвам месо, защото са тежки дни, повече зеленчукови супички и най-вече пилешко месо... Почти нищо не ям, нищо не ми се яде, пия вода и това е. От време на време си купуваме зеленчуци и плодове, това е, то нищо не ти се яде друго... Таратор, плодове, зеленчуци, вода повече, течности - това е... Нещо по-леко си хапвам - салата например. Ям спагети повече, защото съм диабетик. Риба - само в заведение."

Лятото ни приканва към лекота - не само в облеклото, но и в храненето. Сезонът ни дава изобилие от свежи и естествени продукти - плодовете, зеленчуците, ферментиралите храни и билковите напитки не случайно са естественият избор на тялото в жегата. Хубаво е да слушаме организма си, когато не ни се яде тежко, значи той знае какво му е нужно. А с малко внимание към това, което слагаме на масата, можем да се чувстваме по-леки, по-жизнени и по-здрави през горещите дни. Охлаждайте се разумно, хидратирайте се редовно и дайте предимство на сезонното. Така тялото ви ще ви се отблагодари - с енергия и добър тонус, дори в най-горещото време.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ученици от Видин проведоха практиката си в Швеция

Съвсем наскоро у чениците от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин се върнаха от Швеция, където проведоха триседмичната си практика. 17 ученици и трима учители бяха настанени в град Малмьо. Всички ученици са в специалност " Компютърна техника и технологии".  Симеон Герасимов е ученик в 10 В клас, споделя за своите впечатления в северната..

публикувано на 22.07.25 в 15:10

Родители избраха "Учител на годината" в Грамада

Родители от Грамада обявиха за  "Учител на годината" Красимир Петков. Той преподава в СУ "Христо Ботев",  целодневна организация на учебния ден и провежда занималня в сборна група деца от 1 до 4 клас:  "Директорката пусна анонимна анкета и родителите избраха точно мен. Може би, защото съм от Грамада и съм местен. Вече четвърта година..

публикувано на 22.07.25 в 14:05

Щастие по три: Какво е да си майка на тризнаци?

Родителството винаги е предизвикателство, но когато радостта дойде в троен размер, животът се променя още по-драстично. За да разберем дали това е така,  ще надникнем в живота на едно семейство от Северозапада, в което всичко се случва тройно - от усмивките до трудностите.   Борислава Циброва от Козлодуй  е млада майка на три..

публикувано на 22.07.25 в 13:20

Работилници по театър и рисуване- част от фестивала "Дунавски вълни"

Концерти, театрални и рисувателни работилници, хоротеки и представления са включени в програмата на  фестивала на изкуствата "Дунавски вълни“. Фестивалът ще продължи до 26 юли.   Тази година локациите са различни "Баба Вида", Библиопощата, Културен център "Жул Паскин"  и жп гарата. В парк  "Владикина бахча" а ктрисата Ирина Флорова ще..

публикувано на 22.07.25 в 13:10

Засадиха нови дръвчета пред търговския център във Видин

  С модерна визия е пространството пред търговския център във Видин. Обновяването на зелената площ в градинката започна преди година, а н аскоро бе подменен тротоарът, боядисана оградата, на мястото на старите дървета бяха засадени 17 мини дръвчета- декоративни кълбовидни шестили.  Промените предизвикаха много отзиви - и положителни, и..

публикувано на 22.07.25 в 12:25

Има ли скрито съкровище край Черепишкия манастир?

Много са преданията и легендите, свързани с историята на Черепишкия манастир - едно от най-посещаваните от туристи и поклонници места в община Мездра.  Според една от легендите има голяма, пълна със злато пещера в скалния масив срещу манастира. Входът ѝ бил под водите на река Искър и затова в нея можело да се влезе само чрез гмуркане. Преди много..

публикувано на 22.07.25 в 08:42

Николай Николов: Няма по-важно нещо от здравето

Здравето е най-важното нещо и хората трябва да се грижат за него. Това каза в "Час при зъболекаря" младият актьор Николай Николов от Белоградчик и обясни, че денталното здраве също не трябва да се пренебрегва, а напротив - на зъболекар трябва да се ходи през няколко месеца. 25-годишният талант сподели и за някои от първите си посещения в..

публикувано на 21.07.25 в 18:04