Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Храна за горещините: Летни комбинации, които хидратират и зареждат

| Интервю
Снимка: колаж на РАДИО ВИДИН



С повишаването на температурите, усещането за глад често се променя. Жегата сякаш притъпява апетита, а тялото ни само подсказва, че не му се яде тежко, мазно или пикантно. Вместо това, естествено започваме да търсим по-леки, свежи и сочни храни - плодове, салати, студени супи, вода и натурални напитки. Това поведение не е случаен каприз, а вътрешен сигнал, че през лятото организмът има нужда от различен тип хранене - такова, което не го натоварва, а го поддържа хидратиран, енергичен и балансиран. Тялото ни всъщност "говори" - изпраща сигнали, с които се стреми да запази равновесие и тонус в горещините. Когато го слушаме и отговаряме с правилен избор на храна, то ни се отблагодарява с добро самочувствие, лекота и свежест. Летният сезон ни дава всички необходими инструменти - богат избор от сезонни плодове, зеленчуци, билки и млечни продукти, които да използваме в кухнята и в ежедневното си меню. От нас зависи да направим този избор съзнателно, в полза на здравето, а не само на вкуса.

Какви точно храни и напитки са най-подходящи за организма в летните месеци? Кои продукти е добре да ограничим, и кои да присъстват по-често в менюто ни ще ни разкаже нутриционистът Ина Данчева, специалист по здравословно хранене. С нея ще поговорим и за ролята на хидратацията - кои напитки реално охлаждат организма, как да разпознаем първите сигнали на дехидратация, и защо газираните, подсладени или алкохолни напитки често предизвикват още по-силна жажда, вместо да ни утолят.

"Когато времето стане наистина горещо, каквото  е и през последните дни, тялото ни работи по-усърдно, за да поддържа нормална температура. Затова се дехидратираме по-бързо, чувстваме се уморени и понякога губим апетит. Освен да пием повече вода, е важно и с какво се храним. Добре е менюто ни да бъде съобразено със сезона, а лятото ни дава огромно разнообразие от плодове и зеленчуци. Именно те са нашият най-добър съюзник в борбата с жегите. Препоръчвам  храни с високо водно съдържание, като краставици, домати, тиквички, диня, пъпеши, маруля, праскови, айсберг. Те ни хидратират и ни освежават. Добре е към тях да добавяме и леки протеини, като пилешко месо, риба, яйца и млечни продукти като кисело мляко и извара, които са лесни за храносмилане и същевременно ни засищат за по-дълго. Класически ястия като таратор и шопска салата са идеални за лятото - освежават, засищат и се приготвят бързо, без да е нужно да стоим дълго време над печката лятото."

По думите на специалиста Ина Данчева не е необходимо да правим драстични промени или сложни рецепти - достатъчно е да се възползваме от това, което лятото щедро ни предлага. 

"В горещините често се чувстваме отпаднали и без апетит - това е нормална реакция на тялото, което използва повече енергия за охлаждане. Важно е да не го натоварваме с тежки и мазни храни, а да му помогнем с леки и добре балансирани комбинации. Пример за такава е динята със сирене - звучи елементарно, но динята е богата на вода и ни хидратира, а сиренето добавя сол и белтъчини. Друга добра комбинация е кокосова вода с банан  - кокосовата вода възстановява минерали като калий и магнезий, които губим чрез потта, а бананът ни зарежда с бърза енергия. Кокосовата вода вече е достъпна в повечето магазини под формата на кенчета или бутилки. Ако обичате спанак, добавете към салатата капки лимон – витамин C от лимона подпомага усвояването на желязото, което е важно за енергията. Киселото мляко също е полезно - то съдържа пробиотици, които подпомагат баланса на чревната флора и са особено важни през лятото, когато храносмилателната система може да стане по-чувствителна. Комбинацията между кисело мляко и краставица е класика – и заради вкуса, и заради съдържанието на над 96% вода в краставицата, която ни хидратира отлично", съветва Ина Данчева.

Какво избягват да консумират в жегите видинчани, кои са любимите им "летни спасители" на масата и какви лични трикове използват, за да се чувстват по-леки и жизнени през най-топлите дни, проверихме в анкета:

"Аз избягвам месо, защото са тежки дни, повече зеленчукови супички и най-вече пилешко месо... Почти нищо не ям, нищо не ми се яде, пия вода и това е. От време на време си купуваме зеленчуци и плодове, това е, то нищо не ти се яде друго... Таратор, плодове, зеленчуци, вода повече, течности - това е... Нещо по-леко си хапвам - салата например. Ям спагети повече, защото съм диабетик. Риба - само в заведение."

Лятото ни приканва към лекота - не само в облеклото, но и в храненето. Сезонът ни дава изобилие от свежи и естествени продукти - плодовете, зеленчуците, ферментиралите храни и билковите напитки не случайно са естественият избор на тялото в жегата. Хубаво е да слушаме организма си, когато не ни се яде тежко, значи той знае какво му е нужно. А с малко внимание към това, което слагаме на масата, можем да се чувстваме по-леки, по-жизнени и по-здрави през горещите дни. Охлаждайте се разумно, хидратирайте се редовно и дайте предимство на сезонното. Така тялото ви ще ви се отблагодари - с енергия и добър тонус, дори в най-горещото време.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Чува ли се "Шепотът под вратата"

Безмилостният адвокат Уолъс Прайс си мисли, че има всичко – пари, кариера, успех, страхът на хората. Той е дистанциран, студен, по-загрижен за печалбите на компанията, отколкото за служителите си. Няма приятели, нито съвест. Има само един провален брак зад гърба си, за който предпочита да хвърля вината върху бившата си жена. Вярва, че нищо не..

публикувано на 19.09.25 в 17:05
Владислав Минков

Живот по релсите: Среща с машиниста Владислав Минков

В навечерието на професионалния празник на локомотивните машинисти  решихме да погледнем отблизо към тази професия, която сякаш винаги остава малко в сянка, а всъщност е изпълнена с отговорност, дисциплина и истинска отдаденост. Както всяка работа, и тази има своите особености - своите предизвикателства и трудности, но и своите хубави страни...

публикувано на 19.09.25 в 16:30

"Спасението на мъжете" - чушкопекът

В сезона на печените чушки, чушкопекът си остава най-великото изобретение в бита на българина през ХХ век. Още през 2010 година той детронира останалите придобивки на цивилизацията „от раз” и взе златния медал в класация на зрителите на БНТ за „Българските събития на ХХ век” - категория „Революция в бита”. Защо точно чушкопекът? Нали казват,..

публикувано на 19.09.25 в 16:10

Фондация "Благотворител" обяви конкурс за стипендианти

В България има хиляди деца, които растат без родителски грижи. Въпреки трудностите, те мечтаят, учат и постигат успехи, казват от фондация „Благотворител“.   Вече 21 години осигуряват стипендии за ученици с висок успех от 8-и до 12-и клас, лишени от родителска грижа и студенти в първи курс. Конкурсът по програмата "Постигам по-висок успех" е..

публикувано на 19.09.25 в 15:30

Актьорът Теодор Софрониев и трите му кучета

Актьорът от врачанския театър Теодор Софрониев гледа 3 кучета у дома. Младият мъж е голям почитател на домашните любимци и сега наваксва дефицити от миналото, когато родителите му не му позволявали да има домашен любимец. Теодор е от Монтана, но има роднини в белоградчишкото село Фалковец и от малък е привързан към природата...

публикувано на 19.09.25 в 15:10

Откриха кампания за събиране на текстилни отпадъци във Видин

Кампания за събиране на текстилни отпадъци започна във Видин. Инициативата е на общината и се провежда съвместно с габровска фирма за рециклиране на текстил. В рамките на тридневната кампания от 19 до 21 септември, желаещите могат да предадат ненужни дрехи, обувки, чанти, аксесоари, плюшени играчки и домакински текстил. Пунктът се намира в двора на..

публикувано на 19.09.25 в 12:07

В Чупрене ще се проведе традиционният ловен събор

Чупрене ще бъде домакин на осмия Северозападен ловен събор. Той ще се проведе на 20 и 21 септември. В програмата са включени игри и състезания, кулинарно шоу, приготвяне на кулинарни шедьоври.  "Какво ни накара да го направим навремето? Това е страстта към хобито лов, също така към нашите помощници в лова- ловните кучета. С течение на..

публикувано на 18.09.25 в 16:47