Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Даниел Йорданов за професията готвач: Постоянство, страст и вкусни истории от кухнята

| Интервю
2
Снимка: екип Речна гара



В Международния ден на главните готвачи ви срещаме с Даниел Йорданов от Видин - човек, който вече десет години творчески се разгръща в кулинарния свят. Историята му обаче започва доста необичайно - първоначално Даниел дори не е имал намерение да се занимава с готварство. Пътят му към кухнята започва по време на студентските години, когато готви за своите съквартиранти. Именно тогава хората около него за първи път забелязват таланта му, а самият той осъзнава, че приготвянето на храна му доставя истинско удоволствие. Така се ражда страстта му към кулинарията. Първата му работа в ресторант започва като помощник, без никакъв предишен опит. Там среща хора, посветили се на професията си, които го учат на тънкостите на занаята и споделят ценни знания.

„Процесът беше дълъг и изключително труден, но за да постигнеш нещо в тази професия, се изискват постоянство и характер“, казва Даниел с увереност. През годините той остава верен на малкото места, на които работи, защото не е човек, който сменя работата си на всяка крачка. Цени професионалното доверие и отношението към себе си и предпочита да се доказва и да се усъвършенства там, където усеща подкрепа и възможност за растеж. Днес Даниел е главен готвач в един от водещите ресторанти в града, където има възможност да приложи и развие всичко, което е усвоил с опита си до момента.

"Да си готвач и да си главен готвач са много различни неща. Защото най-важното не е да умееш да готвиш, колкото и така да звучи. Много е важно да умееш да ръководиш, да носиш отговорност и да можеш да накараш хората да ти вярват, да бъдат твои приятели, да могат да те следват. И в същото време да имаш тази дистанция с тях, която да разграничава приятелството и работата. Защото в нашата работа ние прекарваме доста време с хората, които са ни колеги. И е съвсем нормално те да станат част от нашия приятелски кръг, семейни взаимоотношения, да се сближим с всеки един от тях. Но трябва да знаем, че това спира до входа на заведението, на ресторанта, и трябва да можем да разграничаваме това нещо. Едно от първите неща, които ме научиха в ресторанта, в който проходих, в кухнята, беше, че за да се научиш да водиш, първо трябва да се научиш да следваш. И това е много важно и показателно", разказва Дани.

Според Даниел най-трудната част от този занаят е работата с хора и умението да ги ръководиш.


"Най-трудното е да работиш с хора. Не само в нашата професия, а и в всяка друга – работата с хора. Всеки е различен, всеки има характер и моята работа е, освен да ги организирам като екип, аз трябва да ги познавам, трябва да знам проблемите им, трябва да мога да достигна до всеки един, за да мога да ги мотивирам. А за да мога да ги мотивирам, аз трябва да знам почти всичко за тях. Тоест, аз трябва да ги допусна близо до себе си, за да мога да активирам функциите на всеки един, когато трябва и когато идват пиковите моменти с много работа, когато трябва да сме стегнати. Познавайки ги, аз знам как да ги обединя, да ги мотивирам и работата да върви без проблем."



Професията на готвача не е за всеки - тя изисква постоянство, търпение и готовност да се справяш с дългите смени и бързото темпо на кухнята. Но зад всяко напрегнато утро стои магията на кулинарното изкуство - създаването на вкусове, които радват хората, и удовлетворението от всяко щастливо „Мм, това е вкусно!“.

Даниел не само усъвършенства уменията си, но и развива собствен стил, съчетавайки традиции с модерни техники, вдъхвайки живот на вкусове и аромати, които впечатляват и обикновени посетители, и ценители на гастрономията. Неговата история е пример как страстта и упоритостта могат да превърнат таланта в успешна кариера.

На всички готвачи днес пожелавам вдъхновение, смелост да творят и хиляди моменти на гордост, когато виждат усмивките на хората, които се наслаждават на тяхната храна. Продължавайте да вдъхновявате с талант и страст!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Национален ден за борба с инсулта ще бъде отбелязан за първи път у нас

Национален ден за борба с инсулта ще бъде отбелязан за първи път на 11 ноември у нас. Инициативата е на Асоциацията за инсулт и афазия, която отправя призив на този ден да бъде поставено началото на диалог за грижата, от която хората след инсулт имат нужда. Всички хора, преживели инсулт, и техните близки са призовани да отправят въпросите, които ги..

публикувано на 10.11.25 в 15:30

Продължава есенното почистване на Берковица

Тече есенното почистване на Берковица. Кампанията започна на 27 октомври и ще продължи до 12 декември.  Общината призовава всички жители да се включат активно, като почистят дворовете и прилежащите площи, съобразено с указанията и графика по райони. Хората, които почистват дворовете си от зелени (биоразградими) отпадъци, трябва да ги..

публикувано на 10.11.25 в 13:00

"Неделник" от 9 ноември 2025 година

Есента не бърза. Тя просто идва, за да ни напомни, че красотата е в промяната. Това е „Неделник“ с аромат на кафе от джезве и усмивки от Северозапада! В „Неделник“ ви очаква пъстра неделна среща с истории, традиции и хора с големи сърца. Можете да чуете майстора бакърджия Борислав Борисов – човекът, който пази занаята жив..

публикувано на 09.11.25 в 13:59

Вяра, която надмогва естествените закони

Седма неделя след Неделя подир Въздвижение , която отбелязваме днес, Бог ни открива, че Той е готов винаги да ни помага и да ни утешава в нашите немощи и страдания.  Когато Господ беше повикан от Иаир, за да помогне на болната му дъщеря, влизайки в дома му Той я намери вече мъртва.Как приличаме на тези хора, които са наобиколили мъртвата..

публикувано на 09.11.25 в 08:00

Харълд Робинс предупреждава: "Първи умират мечтите"

Калифорния през 60-те години на ХХ век е място на свободна любов и желание за световен мир. Хипи културата е в апогея си. Но времената се менят и ветеранът от Виетнам Гарет Брендън се опитва да се справи с тях, въпреки умората, която е натрупал от всичко. Върнал се е у дома, в Щатите, без никаква идея какво иска да прави. Знае само, че не желае..

публикувано на 07.11.25 в 17:05

От Китай до Видин: Историята на Янг, която учи децата на изкуството на китайския език

Какво кара едно младо момиче от далечен Китай да избере да живее във Видин? Днес ви срещаме с Янг - 25-годишна преподавателка по китайски език в СУ „Цар Симеон Велики“ . Само преди два месеца тя пристига в България, готова да сподели културата и езика на далечен Китай с видинските деца. За Янг това е истинско предизвикателство - нова страна,..

публикувано на 07.11.25 в 17:00
Дора Любенова и Мик Купър

Английска съботна закуска във Видин – с аромат на масло, чай и топли печива

Ухае на прясно изпечени вкусотии. Навън е мъгливо, но в пекарната на Дора Любенова - " Ди Арт - Пекарна и Кафе "   е светло, топло и уютно. Мирише на масло, на сладко тесто, на нещо познато и чуждо едновременно - типично британски аромат, който те кара да се усмихнеш. Тази събота Видин отново ще посрещне "Съботна закуска с Мик и Дора" -..

публикувано на 07.11.25 в 16:30