Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Даниел Йорданов за професията готвач: Постоянство, страст и вкусни истории от кухнята

| Интервю
2
Снимка: екип Речна гара



В Международния ден на главните готвачи ви срещаме с Даниел Йорданов от Видин - човек, който вече десет години творчески се разгръща в кулинарния свят. Историята му обаче започва доста необичайно - първоначално Даниел дори не е имал намерение да се занимава с готварство. Пътят му към кухнята започва по време на студентските години, когато готви за своите съквартиранти. Именно тогава хората около него за първи път забелязват таланта му, а самият той осъзнава, че приготвянето на храна му доставя истинско удоволствие. Така се ражда страстта му към кулинарията. Първата му работа в ресторант започва като помощник, без никакъв предишен опит. Там среща хора, посветили се на професията си, които го учат на тънкостите на занаята и споделят ценни знания.

„Процесът беше дълъг и изключително труден, но за да постигнеш нещо в тази професия, се изискват постоянство и характер“, казва Даниел с увереност. През годините той остава верен на малкото места, на които работи, защото не е човек, който сменя работата си на всяка крачка. Цени професионалното доверие и отношението към себе си и предпочита да се доказва и да се усъвършенства там, където усеща подкрепа и възможност за растеж. Днес Даниел е главен готвач в един от водещите ресторанти в града, където има възможност да приложи и развие всичко, което е усвоил с опита си до момента.

"Да си готвач и да си главен готвач са много различни неща. Защото най-важното не е да умееш да готвиш, колкото и така да звучи. Много е важно да умееш да ръководиш, да носиш отговорност и да можеш да накараш хората да ти вярват, да бъдат твои приятели, да могат да те следват. И в същото време да имаш тази дистанция с тях, която да разграничава приятелството и работата. Защото в нашата работа ние прекарваме доста време с хората, които са ни колеги. И е съвсем нормално те да станат част от нашия приятелски кръг, семейни взаимоотношения, да се сближим с всеки един от тях. Но трябва да знаем, че това спира до входа на заведението, на ресторанта, и трябва да можем да разграничаваме това нещо. Едно от първите неща, които ме научиха в ресторанта, в който проходих, в кухнята, беше, че за да се научиш да водиш, първо трябва да се научиш да следваш. И това е много важно и показателно", разказва Дани.

Според Даниел най-трудната част от този занаят е работата с хора и умението да ги ръководиш.


"Най-трудното е да работиш с хора. Не само в нашата професия, а и в всяка друга – работата с хора. Всеки е различен, всеки има характер и моята работа е, освен да ги организирам като екип, аз трябва да ги познавам, трябва да знам проблемите им, трябва да мога да достигна до всеки един, за да мога да ги мотивирам. А за да мога да ги мотивирам, аз трябва да знам почти всичко за тях. Тоест, аз трябва да ги допусна близо до себе си, за да мога да активирам функциите на всеки един, когато трябва и когато идват пиковите моменти с много работа, когато трябва да сме стегнати. Познавайки ги, аз знам как да ги обединя, да ги мотивирам и работата да върви без проблем."



Професията на готвача не е за всеки - тя изисква постоянство, търпение и готовност да се справяш с дългите смени и бързото темпо на кухнята. Но зад всяко напрегнато утро стои магията на кулинарното изкуство - създаването на вкусове, които радват хората, и удовлетворението от всяко щастливо „Мм, това е вкусно!“.

Даниел не само усъвършенства уменията си, но и развива собствен стил, съчетавайки традиции с модерни техники, вдъхвайки живот на вкусове и аромати, които впечатляват и обикновени посетители, и ценители на гастрономията. Неговата история е пример как страстта и упоритостта могат да превърнат таланта в успешна кариера.

На всички готвачи днес пожелавам вдъхновение, смелост да творят и хиляди моменти на гордост, когато виждат усмивките на хората, които се наслаждават на тяхната храна. Продължавайте да вдъхновявате с талант и страст!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Община Видин осигури финансиране за 11 проекта на обща стойност 57 млн. лева

Общо 57 млн. лева безвъзмездна помощ ще получи Община Видин за реализирането на 11 проекта за цялостна модернизация на образователната инфраструктура, обновяване на детски градини и жилищни сгради, създаване на нови социални услуги за хора с увреждания и възрастни, реставрация на значими културни обекти и развитие на туристическата инфраструктура...

публикувано на 20.10.25 в 17:35

Ревматолог: Профилактиката на остеопорозата изисква мерки от ранна възраст

20 октомври се отбелязва като Световен ден за борба с остеопорозата - заболяване, свързано с прогресивно намаляване на костната маса и плътност. Целта на световната инициатива е да насърчи изследванията, тъй като остеопорозата засяга милиони хора по света. Според статистиката всяка трета жена и всеки пети мъж над 50-годишна възраст са със..

публикувано на 20.10.25 в 17:26

Модата на есен-зима 2025/2026: Уют, текстури и ефектни визии

Миналия месец вече говорихме за есенните тенденции, а днес ще се фокусираме върху това как да подготвим гардероба си за зимата . Тази зима цветовете са смели и изразителни - от наситено зелено и електрик синьо до класическо бордо и кремави нюанси . Добре комбинираните ярки тонове могат да придадат настроение на студените дни, а за..

публикувано на 20.10.25 в 16:30
Първият в България смесен църковен хор, основан от Руси Коджаманов (в средата с цигулката), гр. Видин, 1899 г.

Видинският смесен църковен хор – първият по рода си в България

Видин се подготвя да посрещне своя празник - Димитровден, ден, в който не само почитаме свети Димитър, покровителя на града, но и си припомняме хората и делата, оставили светла следа в духовния и културния живот на Видин. По този повод си спомняме едно значимо събитие, което обединява вярата, музиката и любовта към храма - създаването на..

публикувано на 20.10.25 в 16:15

Младата актриса Александра Лашкова от Мездра блести в българо-италианската комедия "България Amore mio"

На 15 октомври се състоя специалната предпремиерна прожекция на най-новия филм на италианския режисьор Антонио Пизу - "България Amore mio" . Събитието събра екипа на продукцията, партньори и приятели на киното. Специално от Италия присъстваха продуцентите Маурицио Паганели и Андреа Ричепути , които стоят в основата на сюжета. Комедията..

публикувано на 20.10.25 в 15:15

Музика, храна и вдъхновение в „Музикална зона“

  На 20 октомври отбелязваме Деня на главния готвач – празник на хората, които умеят да готвят с душа и да подправят дните ни с усмивка. А тази година ви каним на едночасово музикално кулинарно пътешествие , в което ще опитаме аромати от цял свят – от Италия и Франция, през Гърция и Испания, чак до нашата България. В Италия ще усетим аромата на..

публикувано на 20.10.25 в 09:00

"Неделник" от 19 октомври 2025 година

Винаги съм казвал, че обичам заключените врати. Зад тях има тайни. Аз обаче няма да пазя тайна и ще ви направя част от новият „Неделник“. Отиваме на гости на Пенсионерски клуб „Белият Дунав“ във Видин. За радостите и неволите на тези достойни хора разказва председателката им инж. Надежда Гъжева . Напълно обновената..

публикувано на 19.10.25 в 13:28