В Плевен отбелязват 90-годишнината от рождението на акад. Светлин Русев с изложба

В Плевен отбелязват 90-годишнината от рождението на акад. Светлин Русев. В ХГ „Илия Бешков“ е подредена юбилейна изложба с близо 100 платна на твореца. Иван Велчев - Йово: Светлин Русев беше мярка за всичко! Юбилейната изложба се..

публикувано на 13.06.23 в 08:00
 ХГ „Илия Бешков

Иван Велчев - Йово: Светлин Русев беше мярка за всичко!

В Плевен отбелязват 90 години от рождението на акад.Светлин Русев . За първи път в ХГ „Илия Бешков" ще бъдат показани някои от неговите творби , притежание на колекционери. Близо 100 картини, които се съхраняват във фонда ще бъдат..

публикувано на 11.06.23 в 14:51

Росица Кузманова: Децата трябва да се научат на родолюбие

"Казвам се Росица Георгиева Кузманова, на 74 години съм, родена съм в един прекрасен родопски град - Смолян. Жител в момента съм на Враца, защото се омъжих тук, преди доста години." Така започва разказа си Росица Кузманова. По-голяма част от..

публикувано на 11.06.23 в 06:00

Вдъхновяващи истории: Биляна Савова за живота с множествена склероза

Неофициалната статистика у нас сочи, че над 10 хиляди души живият с множествена склероза. Сред тях е и  Биляна Савова, основател на фондация „МС – Мога сам“ . Диагностицирана е с дегеративното заболяване преди 15 години. „ Натрупах много опит,..

публикувано на 02.06.23 в 16:09
Проф. Андрей Пантев

Проф. Андрей Пантев: Едно е да напишеш книга за България, друго е да пролееш кръв!

" 2 юни не е ден, в който да коментираме как се бият депутати , колко им е "беден езика", колко им е" фарисейска" имуществената и моралната система... 2 юни е за да кажем, че се прекланяме пред хора, направили неща, които ние не сме могли да..

публикувано на 02.06.23 в 10:13
Ивайло Захариев

Ивайло Захариев – актьорът с кауза

Ивайло Захариев – актьорът, който винаги защитава важни каузи . Той е специалният гост в "Нощен Хоризонт" на БНР в поредицата - "Магията на театъра" . Една от каузите, зад които застава Ивайло Захариев е свързана с глухите хора и техните..

публикувано на 01.06.23 в 11:35

Маестра Венеция Караманова: Песента сближава, защото идва от сърцето

„Песента сближава , защото идва от сърцето“ - това са думи на главния диригент на Детския хор на Българското национално радио - маестра Венеция Караманова , която бе домакин на децата от музикалния състав на 75 училище в квартал „Факултета“...

публикувано на 30.05.23 в 08:59
Проф. Константин Койчев

Проф. Константин Койчев е отличен със званието „Почетен гражданин на община Плевен“

В Деня на Плевен – 15 май, проф. Константин Койчев заслужено получи званието „Почетен гражданин на община Плевен“. Той е сред големите имена в българската наука по света - истинско светило в областта на медицина. На 90 години проф. Костантин..

публикувано на 29.05.23 в 13:45

Балчо и Емилия Балчеви: Езикът е визитната картичка на човека, енергията на словото е голяма

"Езикът е като живо същество. Всяко поколение има свой език. Дори националните ни трагизми влияят на езика. Езикът е визитната картичка на човека. Говоренето трябва да имаме като свещенодействие ".  Това каза пред БНР поетът Балчо Балчев.  И допълни,..

публикувано на 24.05.23 в 18:37
Акад. Бобевски с отличието на Министерството на културата за творци от различни области на изкуствата за техния принос в развитието на българската култура и духовност

Акад. Валентин Бобевски: Песента "Върви, народе възродени" винаги е била в сърцето ми

"Като диригент песента  "Върви, народе възродени" винаги е била в сърцето ми . За мен това е обединяващата песен в България".  Това сподели пред БНР акад. Валентин Бобевски, който от 65 години е на сцената като диригент, композитор, аранжор...

публикувано на 24.05.23 в 18:09