Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Мидите и попчетата - най засегнати от замърсяването с отпадни води

| обновено на 14.05.20 в 15:49

Прекрачен е прагът за възстановяване на екосистемата на Варненския залив и канала, след аварията на подводната тръба с отпадни води. Най-засегнати ще са дънните организми - като миди и попчета, а рибните пасажи е възможно да започнат да заобикалят Варненския залив. Има значение и за здравето на човека, за къпещите се в морската вода - отделените от планктона екстраметаболити може да предизвикат раздразнение и сърбеж по кожата. Това каза за Радио Варна директорът на Института по океанология проф. Снежана Мончева. Това замърсяване връща локалната екосистема в 80-те години, когато еутрофикацията (т.нар.„цъфтеж на водата“)  беше един от най-важните проблеми на морето ни, в резултат от дейността на химическата долина Девня и корабоплаването. Още от тогава е валидна препоръката да не се консумират каквито и да е организми от Варненското езеро и от залива, припомни специалистът и добави, че данните от станцията на Института, която е на входа на езерото винаги отчитат лошо или много лошо екологично състояние, отбеляза проф. Мончева.


Проф. Мончева как ще се отрази това голямо и продължаващо замърсяване на екосистемата на канала море-езеро и Варненския залив?
Възможни са три сценария на негативни въздействия върху екосистемата. Първият и най-вероятен е това огромно количество органично замърсяване да доведе до прекомерно увеличение на биомасата на фитопланктона (микроводорасли), което няма да може да бъде изконсумирано от следващите звена в хранителната верига. Тя пада на дъното, където предизвиква гниене и отнема кислорода и това води до смъртност на дънните организми (б.ред.предимно миди). Това има значение и за здравето на човека, за къпещите се в морската вода - отделените от планктона екстраметаболити може да предизвикат раздразнение и сърбеж по кожата. Това каза за Радио Варна директорът на Института по океанология проф. Снежана Мончева. 
Другите два сценария са все още хипотетични, поради липсата на достатъчно научни доказателства. Те са за появата на токсичен фитопланктон и за наличието на коронавирус в замърсената вода. Експерименти в други райони на Световния океан показват, че коронавирусът остава активен във вода, замърсена с битово-отпадни води. 
Означава ли това да не купуваме местен улов от пазарите? 
Този призив за неконсумиране на каквито и да е организми от Варненското езеро и от залива е от валиден още от 80-те години. Ние имаме станция на входа на езерото и данните от нея винаги остават за лошо или много лошо екологично състояние. Но тази авария ще върне екосистемата в 80-те години, когато еутрофикацията (б.ред. т.нар. „цъфтеж на водата“)  беше един от най-важните проблеми на морето ни.
Каква беше причината за повишените нива през 80-те?
Причината беше гордостта на България - химическата долина Девня, а и корабоплаването. Това бяха фактори, които доведоха до това да бъде прескочен прага, след който въобще може да се мисли за възстановяване на екосистемата на Варненското езеро. 
Прекрачен ли е сега?
Той отдавна е прекрачен. А сега неколкократно.
Каква е прогнозата ви?
Трудно е да прогнозираме, при справяне с аварията, колко време ще бъде нужно на варненски я залив да подобри показателите си и екологичното състояние. 
Как ще се отрази увеличаването на фитопланктона и намаляването на кислорода върху популацията на рибата и изобщо върху здравето на видовете?
Потърпевши ще бъдат дънните организми като попчетата и мидите. Но не бива да бъдем толкова големи песимисти, защото все пак Варненският залив е една ограничена територия, която няма да нанесе толкова големи щети на рибните запаси, които на всичкото отгоре са и подвижни организми.
Рибите, обаче като цели пасажи, ще започнат ли да заобикалят Варненския залив?
Свидетели сме на това как климатичните промени и свързаните с тях промени в теченията, диктуват пътя на пасажите, вкл. и по нашето крайбрежие. Така че, се надявам точно това да се случи. Но районът е твърде малък, за да чертаем такива черни сценарии занапред. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. д-р Милков: Без апаратче при намален слух се увеличава рискът от деменция

Безплатни профилактични прегледи за нарушения на слуха организира за четвърта година МУ-Варна, по повод предстоящия „ Световен ден за защита на здравето на ушите и слуха “ или накратко Ден на слуха 3 март. Ц елта на подобни инициативи е да се насочи вниманието на обществеността към грижата за слуха при всички възрасти – универсален скрининг..

публикувано на 18.02.25 в 09:20

Майстори на домашното вино

27-ото издание на конкурса за домашно вино се проведе на 16 февруари във Варна. Участниците предоставиха над 160 проби, а от тях най-много на червени вина – 68, белите са били 65, а розе – 29. До финалния кръг достигнаха 47 проби, като за най-добро червено вино беше отличен Орлин Банков. Той получи и специалната награда за българския сорт..

публикувано на 18.02.25 в 09:00

Ученичка от НУИ "Добри Христов" във Варна стана младши студент в Грац, Австрия

София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира"  в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..

публикувано на 17.02.25 в 08:35
доц. Огнян Боюклиев

Огнян Боюклиев, БАН: Ниското качество на храните е по-голям проблем от високата им цена

Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..

публикувано на 15.02.25 в 13:58

Винен експерт: Родни вина се предлагат и в Мишлен ресторанти, избирайте българското!

Българите преоткриват  позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино  П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..

публикувано на 14.02.25 в 08:08

Икономист: Бойкотът във варианта, в който се предлага днес, няма да има никакъв ефект

Бойкотът на търговските вериги заради високите цени на хранителните стоки, обявен за днес в цялата страна, няма да има никакъв ефект, ако изключим неговото медийно отразяване. Това коментира в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна доц. д-р Михал Стоянов - ръководител на катедрата по "Икономика и управление на търговията и услугите" в Икономически..

публикувано на 13.02.25 в 18:12
Иван Кабуров

Зеленчукопроизодител: Държавата спешно да ограничи сивия сектор в покупко-продажбата на плодове и зеленчуци, да има контрол

Големият проблем не е точно това, че веригата продава на определена цена и стоката достига до нея на четвърта ръка. Проблемът е, че между земеделския производител и веригата има едно звено, което купува с кухи фирми, не плаща ДДС, не плаща данъци, не попада в контрола на държавата. С едни бусове се разкарва една продукция, ако не е рентабилно в..

публикувано на 13.02.25 в 11:48