Киселото мляко е предпазило българите от коронавируса, твърди ново проучване, публикувано в списанието „Clinical and Translational Allergy“, изследващо връзката между смъртността на вируса и хранителните различия между нациите.
Според учените нациите, които консумират много кисело мляко или кефир, като Гърция, България и Турция, са регистрирали ниска смъртност от COVID-19.
Осен ферментиралите млечни продукти експертите смятат, че храните, съдържащи прясно и кисело зеле, могат да бъдат полезни в борбата с коронавируса, тъй като то понижава нивата на АСЕ 2, които помагат на вируса да зарази организма.
Според европейските изследователи, това би могло да обясни защо страни като Германия и Южна Корея, където тази храна е ключова част от менюто им, са с по-малко смъртни случаи в пандемията.
„Храната играе роля при имунната защита срещу COVID-19 и може да обясни някои от разликите, наблюдавани в епидемиологичната ситуация в европейските страни. Разбирането на тези различия и защитни фактори, какъвто е храната, е от решаващо значение и може да помогне за овладяване на такива епидемии. Сега промених начина си на хранене, ям сурово зеле три пъти седмично, кисело зеле веднъж седмично, йогурт за закуска и избирам кисели зеленчуци“, казва д-р Жан Бускет, професор от университета в Монпелие във Франция и бивш експерт на СЗО, който ръководи проучването.
Според СЗО, в Германия има значително по-ниска смъртност, както и в Австрия, Чехия, Полша, Словакия, Прибалтика, Финландия, България, Гърция и Румъния. Смъртността обаче е много по-висока в Белгия, Франция, Италия, Испания и Великобритания.
Експертите в проучването твърдят, храната може да бъде ключовата разлика между нациите.
В страни с ниска смъртност хората обикновено консумират големи количества ферментирали храни, като кисело зеле или млечни продукти. Тези храни са богати на антиоксиданти и се смята, че понижават нивата на ключов ензим, наречен АСЕ 2. Той е прикрепен към клетките в белите дробове, които СOVID-19 използва като входна точка в тялото.
Учените смятат, че ферментиралите храни могат да действат като естествен блокатор на вирусите.
„Установихме, че определена храна може да намали активността на АСЕ2. Например ферментиралите млечни продукти са признати за естествени инхибитори на АСЕ2. Коронавирусът се свързва с АСЕ2, причинявайки оксидативен стрес, възпалителни процеси и респираторни ефекти. Ферментиралите храни имат мощен антиоксидантен ефект и могат да предпазят от тежка форма на COVID-19“, казва д-р Баскет. /БГНЕС
В неделя ще преобладава ясно и слънчево време, следобед с временни незначителни увеличения на облачността. Ще духа слаб север-северозападен вятър, следобед по крайбрежието ще духа умерен бриз. Максималните температури във вътрешността ще се повишат и ще са от 30° до 35°, само по крайбрежието ще се запазят малко по-ниски предимно между 28° и..
Група деца, приятели на Социалната чайна във Варна, се заемат с вдъхновяваща мисия: приготвяне и продажба на домашна лимонада с кауза. Инициативата има за цел не само да разхлади минувачите в горещите дни, но и да събере средства за насърчаване на детската инициативност и развитието на пространството за деца и младежи в Чайната...
Кампания "Неволя" се провежда на входа на Морската градина във Варна. Варненецът Емил Ефендулов и приятелката му Милена Димитрова раздават безплатно комплекти чували за смет, ръкавици и щипки за събиране на отпадъци на всички, които искат да участват в кампанията им. Идеята е да не викаме неволята, а сами да участваме в превръщането на..
Петото измерение, отговорите на човечеството, въпросите за времето и духовността във физиката - това са темите, които бушуват в съзнанието на Кристиан Ивковски, 16-годишният физик от Международния френски лицей "Шарл Перо" във Варна. Той прилага различен подход в точните науки и вярва, че това, което все още не може да се обясни, се крие в петото..
Българският фермерски съюз организира във Варна специализирано изложение на местни фермерски и млечни продукти. Събитието се провежда днес и утре в градинката между Община Варна и Археологическия музей и събира десетки производители от цялата страна. Участие в изложението вземат регистрирани земеделски стопани и представители на малки и средни..
Зоопаркът във Варна призовава гражданите да се въздържат от носенето на гларуси, чайки, гълъби и други многобройни птици, за спасяване там. Това е спасителен център основно за защитени видове животни и няма как да се спасяват всички повсеместно разпространени видове, обясни Нора Люцканова, уредник "Зооколекция". Тя добави, че това са агресивно..
За пореден път виненият фестивал WINEkend 2025 ще събере във Варна младите технолози и винари. Около 30 малки семейни, градски или крафт винарни ще представят над 300 вида вина, произведени в България, каза за Радио Варна един от организаторите - Владислав Ванков. Тази година темата на фестивала е посветена на "Духът на 90-те", време не толкова далеч..