Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненка издава тайните на вкусния домашен шоколад

Йоана Иванова има изкусително хоби  - приготвя домашен шоколад за близки и приятели за различни поводи. Сладките изкушения имат най-различни форми, а в състава им сладкарката по душа добавя разнообразни вкусове. С нея разговаря Олга Добрева дни преди коледните празници. 


Съвсем любителски започнах с направата на шоколад, разказва Йоана.

Лека полека хората видяха крайния резултат и решиха да ме питат дали може и те да си поръчат за близък, за приятел за родинина за повод или без повод и така започна моето приключение с шоколада, спомня си Йоана.

Любителката на кулинарията попада на снимки в Интернет на ръчно направен шоколад и решава самата тя да опита да приготви като добавя различи подобрения като ядки и екзотични плодове.

Ядките биват кашу, шам фъстък, бадем, лешник, може бразилски орех да се сложи. От сухите съставки като плодове присъстват папая, кокос, пъпеш, ананас. Мангото е много предпочитано, разкрива част от рецептите си Йоана.

Варненката дори смесва шоколада с лютиви подправки.


Слагам чили, което е малко по-предизвикателно като вкус, добавям също канела, и много много още добавки. Всичко в умерени количества е поносимо, вкусно , ароматно, различно, комбинацията е добре, признава Йоана.

Освен че е сладък и много привлекателен десерт, шоколадът има и много полезни свойства с които Йоана ни запознава.

Шоколадът помага, според специалистите и изследванията, за концентрацията. Другият плюс е, че помага за подмалядяване на кожата, особено ако шоколадът е натурален. При редовно хапване на шоколад ще изглеждаме по-млади и щастливи, усмихва се варненката.


Шоколадът не е толкова вреден за зъбите, именно, заради точно тази антибактериалност в него, особено в този с над 70 % какао, казва Йоана.

За Улица Събота Йоана Иванова разкри още една тайна за вкусния шоколад:

Винаги в сладкарството щипка сол е задължителна, за да подчертае още повече сладостта на шоколада, освен щипките любов.

Тайната на вкусния шоколад: като за начало какаото трябва да е много качествено, другото е желание и любов!, разкрива любителката на приготвянето на десерти.

Целия разговор можете да чуете в аудиофайла.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пулмолог: Безвредно пушене няма

Тютюнът причинява 25 % от всички видове рак и убива над 8 милиона души всяка година, но на пазара се предлагат „нови“ и „по-безопасни“ продукти насочени основно към младите хора. Почти всяко пето дете е настоящ пушач (пушилo e един и повече дни през последния месец), като относителният дял на момичетата е по-висок от този на момчетата (17% срещу..

публикувано на 31.05.24 в 10:15
Даниел Стефанов

СИК-овете имат много повече отговорности в сравнение с изборите през 90-те години, но обучението им не се променя

Хартиените бюлетини за изборите на 9 юни са направени достатъчно различими, което минимизира допускането на грешки. Това каза за Радио Варна изборният експерт Даниел Стефанов. Често допускана грешка, по думите на Стефанов, е при гласуване с хартия да се попълва само преференцията, но не и партията, което прави вота невалиден. Липсва подробно..

публикувано на 31.05.24 в 08:10

Даниела Белчева: Това, което живо ме интересува, са човешките взаимоотношения

Песните на Даниела Белчева имат свойството да проникват дълбоко в слушателя. Правят го по фин и деликатен начин, почти незабележимо - сякаш винаги са били там. В момента певицата работи върху третия си албум, който ще излезе в края на юни. Той ще съдържа девет песни, а заглавието му е "Naive" ("Наивна"). Наивността е една линия, която..

публикувано на 30.05.24 в 08:00

Радослава Бекова: Рибата в Черно море става все по-дребна

По-високата температура на водата в Черно море води до по-ранно полово съзряване на рибата, което е сериозен проблем, защото забраните за улов не са съобразени с тази промяна. Това каза за Радио Варна д-р Радослава Бекова от Института по океанология към БАН и допълни: "По-ранното полово съзряване на рибите започва дори при повишаване на..

публикувано на 29.05.24 в 06:58

Проф. Драгомир Пламенов: 13 са пълните отличници в ТУ-Варна

750 са абсолвентите, завършили през 2023 година Техническия университет във Варна. Преди дни те получиха дипломите си на церемония във Фестивалния и конгресен център във Варна. 13 са пълните отличници от четирите факултета. „Успехът на абсолвентите е много добър, както на тези, които се обучаваха с образователно-квалификационна степен..

публикувано на 28.05.24 в 13:47

Guilhermino Martins (SERRABULHO): От едната страна е Роналдо, от другата сме ние

Интервю с Guilhermino Martins (SERRABULHO) 31 май и 1 юни са датите, на които София ще бъде домакин на екстремната танцова вечеринка „Grind Over Sofia 2024”. Мястото е клуб „При черепите”. Органзатори са  сат „Autumn Souls of Sofia”. Големият хедлайнър са SINNISTER, а една от другите основни банди са протугалците от SERRABULHO. Техният басист..

публикувано на 28.05.24 в 09:05
Яна Дамс

Яна Дамс и златната връзка между културите

Художничката Яна Дамс откри изложбата „Златен диалог: златната връзка между културите“ в Археологическия музей във Варна. Яна Дамс е родена през 1972 година в Германия, днес работи и живее в Дрезден, където изследва универсалния език на формата, който свързва различни епохи и култури. Показва творбите си в контекста на исторически колекции, за..

публикувано на 27.05.24 в 09:10