Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доцент Петър Шивачев: Вродените сърдечни малформации са лечими в световен мащаб

Доц. д-р Петър Шивачев, дм - специалист по педиатрия, детска кардиология и ревматология, МУ-Варна
Снимка: bglekari.bg

Доц. д-р Петър Шивачев, дм е специалист  педиатър, детски кардиолог и ревматолог. Роден е във Варна, възпитаник на МГ „Д-р Петър Берон” и Медицински университет – Варна. От 1987 година работи в Клиниката по детска кардиология към катедрата по педиатрия в МУ-Варна и УМБАЛ "Св. Марина", а от 2002 година е републикански консултант по педиатрия и детска кардиология. Основните му професионални и научни интереси са в областта на детската кардиология - вродени сърдечни малформации, ритъмни и проводни нарушения, кардиомиопатии, възпалителни заболявания на сърцето, и ревматология. ​Има над 170 публикации в български и чуждестранни списания, и участия в национални и международни конгреси, симпозиуми и конференции. Член на БЛС, Българска педиатрична асоциация, Дружество на кардиолозите в България, Асоциация на детските кардиолози, Българска  асоциация по ултразвук в медицината. Участва в клинични проучвания на лекарствени средства в областта на педиатрията и детската кардиология. Валерия Василева разговаря с доцент Шивачев за причините за сърдечните заболявания при децата, за профилактиката и за напредъка на медицината в лечението на вродените сърдечни малформации, както и за проблемите в работата на детските кардиолози.



Кой е водещият фактор за едно сърдечно заболяване? Генетичната предразположеност или по скоро средата - начинът на живот, особено в детска възраст?

Нещата не са еднопосочни, обект на нашето изследване най-често са вродените сърдечни малформации, пр икоито има известна наследственост, но тя не е висока, може да е по майчина или бащина линия. Голямо значение имат фактори на външната среда, особено когато се формира сърцето – това са вирусни инфекции, радиация, химически вредности, някои лекарства. Рискът се увеличава и при някои заболявания на майката - болести на съединителната тъкан, диабет и др. Репродуктивната бременност също е свързана с по-висок риск, по-напреднала възраст на майката също.

Наследствеността е по-голяма, когато вродените сърдечни малформации са в рамките на синдроми, примерно Синдром на Даун, но има и много други.

Важно е проследяването на бременността и извършването на  фетална ехокардиография като най-добрата възраст е между 18 и 22 гестационна седмица. На запад снеха тази граница дори до 14-16 гестационна седмица, но за по-тежки и груби аномалии и с добра техника и опит.

Нека припомним кога се формира сърцето?

Сравнително рано се формира, между 2 и 8 седмица, още през първия триместър на бременността.

В ситуацията, в която сме вече година и половина, наблюдавате ли някаква различна динамика?

В ситуацията на SARS CoV2 все още няма някакви наблюдения, които да са значими. Но засягането на децата след раждането се увеличава с различните подтиповете на вируса и с последващи заболявания като мултисистемен инфламаторен синдром при деца, който често е със сърдечно засягане.

Коя е най-добрата профилактика?

Най-добрата профилактика, освен избягване на известните вредности, за които вече говорихме, е проследяване на бременността и извършване на фетална ехокардиография. Особено при рискови бременности, в тази група влизат семейства, в които има вече вродени сърдечни малформации, майки с напреднала възраст или с посочените заболявания - системен лупус еритематозус, диабет и др.

Нещо оптимистично можем ли да кажем по отношение на вродените сърдечни заболявания?

Непрекъснато се развива и диагностиката и оперативното лечение. Практически в света всички вродени сърдечни малформации са лечими по някакъв начин. Това непрекъснато се усъвършенства. Мога да дам един пример за развитие на кардиохирургията с една от вродените сърдечни малформации - Тетралогия на Фало, която преди се оперираше на 3-4 годишна възраст, след това на годинка, после на шест месеца, сега вече някои форми могат да се оперират в периода на новороденото. В света вече се извършват пренатални и фетални интервенции. В България не се правят, това е свързано с центрове по фетална медицина, каквито у нас няма.

Каква е вашата професионална мечта?

Работя върху вродени сърдечни малформации, и т.н. критични вродени сърдечни малформации, които се изявяват рано, още в периода на новороденото и то с тежки симптоми – сърдечна недостатъчност, кардиогенен шок, манифестна цианоза и хипоксемия, изискват ранна диагноза и лечение в периода на новороденото. Имали сме дори на еднодневна възраст деца, които се транспортират до София за операция. Цялата оперативна и интервентна дейност е в Национална кардиологична болница.

Тук опираме и до един момент, който е много важен – транспорт на деца в такова критично състояние, надяваме се на по-добро решение на този проблем.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Християн Облаков представя новата си книга за Йосиф х. Стоянов

Новата книга на Християн Облаков „Йосиф х. Стоянов, инженер, общественик, кмет на Варна“ ще бъде представена на 5 юли от 18 часа в Арт салона на Радио Варна. Книгата проследява живота и труда на Йосиф х. Стоянов - един от варненските проектанти от първата половина на ХХ век, който също е специалист в областта на хидроинженерството и..

публикувано на 05.07.24 в 07:30

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 04.07.24 в 07:05

Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE): Нищо не става за една нощ

Интервю с Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE) Немският китарен герой Axel Rudi Pell и бандата му тази година са част от афиша на фестивала „Midalidare – Rock In The Wine Valley”. Малко по-рано през годината групата издаде и албума „Risen Symbol”. Също така певецът Johnny Gioeli представи и нова песен в дует със Светлана Близнакова – Sevi...

публикувано на 04.07.24 в 06:00

Кристиан Ивковски: Един ден ще направя свои открития във физиката

15-годишният варненец Кристиан Ивковски спечели първо място в конкурса "Физиката през вековете" в конкуренцията на 1600 участници от средните училища във Франция и френските училища по света. Конкурсът е организиран от Съюза на учителите по физика и химия в рамките на Годината на физиката. Осмокласникът от Френския лицей „Шарл Перо“-Варна, спечели..

публикувано на 03.07.24 в 09:31

Richie Faulkner (JUDAS PRIEST): Дъщеря ми е най-големият фен на JUDAS PRIEST

Интервю с Richie Faulkner (JUDAS PRIEST, ELEGANT WEAPONS) Повече от 50 години британските хеви метъл легенди JUDAS PRIEST пазят и разпространяват хеви метъла по целия свят. Само преди няколко месеца Боговете на метъл издадоха поредния урок по хеви метъл – техният „Непробиваем щит”. И той е точно такъв, категоричен е китаристът Richie Faulkner...

публикувано на 03.07.24 в 08:15

Румен Генов: Силата на спортния журналист е личният контакт със спортисти и треньори

2 юли е Международен ден на спортния журналист. Отбелязва се от 1995 г. по инициатива на Международната асоциация на спортната преса.  Първият конгрес на асоциацията е проведен в Париж от 1 до 3 юли 1924 г. с участието на представители на 29 държави.   Спортната журналистика отразява социалните и професионалните аспекти на спорта...

обновено на 02.07.24 в 17:10

Oscar Dronjak (HAMMERFALL): Ние бяхме там!

Интервю с Oscar Dronjak (HAMMERFALL) През август шведските хеви метъл маниаци HAMMERFALL ще издадат 13-тия си студен албум „Avenge the Fallen”. Преди това обаче групата ще участва и на фестивала в село Могилово – „Midalidare – Rock In The Wine Valley” (12-14 юли). Oscar Dronjak, китарист, основател и основен композитор на HAMMERFALL даде..

публикувано на 02.07.24 в 15:45