Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хапването нощно време предизвиква депресия и тревожност

Ако сте на работа, докато всички останали спят, това може да застраши психичното ви здраве. Според ново изследване ограничаването на храненето до дневните часове може да помогне за намаляване на вероятността от развитие на депресия или тревожност.

Когато нормалният вътрешен часовник на тялото се наруши, например като сте будни по време на типичните часове за сън, това може да окаже отрицателно въздействие върху настроението и емоционалното състояние на човек, пише „Сайънс Алерт“, предаде БГНЕС.

Проучванията сочат, че дори след години, прекарани в график на нощни смени, тялото ни няма да се адаптира напълно към променения график. Всъщност негативните ефекти изглежда са толкова по-силни, колкото по-дълго биологичният часовник е нарушен.

Така че как можем да предпазим работещите на смени като медицински сестри, охранители и пожарникари - които съставляват до 30% от световната работна сила - от влошаване на психичното здраве, като същевременно запазим важните денонощни услуги?

Мелатонинът и светлинните терапии вече се проучват като решения. Сега изследователите предлагат друга потенциална панацея: промяна на времето за хранене.

"Нашите открития отварят вратата за нова поведенческа стратегия за съня/циркадианното поведение, която може да бъде от полза и за хората с психични разстройства", казва неврологът Сара Челапа, която помага за провеждането на рандомизираното проучване в болницата "Бригам" в Бостън. "Нашето проучване допринася за нарастващия брой доказателства, установяващи, че стратегиите, които оптимизират съня и циркадните ритми, могат да помогнат за насърчаване на психичното здраве."

Балансът на хормоните в типичния човешки организъм се променя през деня въз основа на циркадния часовник и доказателствата сочат, че нощните хранения могат да се намесят в метаболизма. Това може да е част от причините, поради които работещите на смени са склонни да имат по-висок индекс на телесната маса и по-голямо съотношение между талията и бедрата, отколкото работещите през деня. Влошеният гликемичен контрол е често срещан рисков фактор за нарушаване на настроението. Нещо повече, депресията и затлъстяването често вървят ръка за ръка в порочен кръг, който повишава риска и тежестта на двете състояния.

Имайки предвид тези констатации, изследователите проучват дали избягването на хранене през нощта може да подобри благосъстоянието на работещите на смени.

Това все още е нова област на изследване, но това скорошно проучване показва, че ограничаването на храненето през деня може да помогне за предотвратяване на уязвимостта на настроението, свързана с нощната работа.

В продължение на две седмици 19 участници са подложени на симулиран нощен труд в рамките на рандомизирано, контролирано проучване. Храната на половината от групата е била консумирана както през деня, така и през нощта, докато другата половина се е хранила само през деня. Всяка друга част от опита е била еднаква, включително консумираните калории, продължителността на съня, физическата активност и условията на осветление.

Когато на симулираните нощни работници е била сервирана храна през деня и през нощта (както е обичайно за много работещи на смени), авторите установяват 26% увеличение на нивата на депресивно-подобно настроение и 16% увеличение на нивата на тревожно-подобно настроение в сравнение с базовото измерване. Групата, която се е хранила само през деня, не е отчела такива промени в настроението.

Още по-убедителен е фактът, че тези лица, чиито циркадни ритми са показали най-голяма степен на разминаване, са били и по-склонни да проявяват симптоми, подобни на депресия и тревожност.

"Открихме доказателства, че времето за хранене има умерени до големи ефекти върху нивата на депресивно-подобното и тревожно-подобното настроение по време на симулирана нощна работа, както и че тези ефекти са свързани със степента на вътрешно циркадно несъответствие", пишат авторите. "Тези констатации предлагат доказателство за концептуална демонстрация на основаваща се на доказателства интервенция за определяне на времето за хранене, която може да предотврати уязвимостта на настроението в условията на работа на смени", добавят те.

Резултатите от друго неотдавнашно рандомизирано проучване показват, че храненето само през деня може да предотврати глюкозния дисбаланс, който иначе се развива при работещите на смени.

"Определянето на времето за хранене се превръща във важен аспект на храненето, който може да повлияе на физическото здраве", казва Челапа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ваяшки събор в Дюлино

Десетки хора, част от които представители на етнографската група ваяци се събраха на традиционен събор в Дюлино.  Всеки представя това, което умее най-добре - песни, музика, танци, занаяти. Ваяците или вайковците, наречени така от акад. Любомир Милетич, наричат самите себе си кавадари, разказва организаторът на събора Емилия Павлова. Думата означава..

публикувано на 18.05.24 в 15:55

Европейска нощ на музеите и галериите във Варна на 18 май

Музеи, галерии, творчески и алтернативни пространства за изкуство и култура ще се включат в Европейската нощ на музеите на 18 май във Варна тази година.  Подробната програма на събитията може да бъде проследена тук  ,  както и на Фейсбук страницата на варненската Нощ на галериите. Водещо събитие в Нощта на музеите и галериите е официалния..

публикувано на 17.05.24 в 17:48

Студентка от Варна предлага семейния автомобил за бала на абитуриенти в нужда

Студентка от Варна реши да предложи семейния автомобил за абитуриенти в нужда. "Здравейте! По случай наближаващите абитуриентски балове искам да зарадвам момче или момиче в нужда. Искам да предложа автомобила си, всичко ще бъде за моя сметка", съобщава момичето в социалните мрежи. Вече има желаещи, като датите 24 и 26 май са заети. Теодора Векова е..

публикувано на 17.05.24 в 15:50

Постоянна експозиция "Нумизматика" откриват в Археологическия музей във Варна

Експозицията "Нумизматика" отваря врати в Археологическия музей във Варна от 16 часа днес, 17 май.  Нумизматичната сбирка на Регионалния исторически музей е формирана в продължение на над 120 години и съдържа тематични колекции, съкровища и монетни комплекси, намерени по време на археологически разкопки.  В новата експозиция могат да се видят..

публикувано на 17.05.24 в 12:20

Викторини, арт работилници и игри организират във варненския зоопарк в неделя

Викторини, анимация с песни и танци, гатанки, игри и арт работилници са предвидили организаторите на Щастливото еко училище “Свят непознат” в своя втори урок по природолюбие, който ще се проведе на 19 май, неделя от 11 до 14 часа на зелената поляна във варненския зоопарк. Децата ще се запознаят с приказния свят на пеперудите и ще научат интересни..

публикувано на 17.05.24 в 09:00

За 110-ата си годишнина хор "Черноморски звуци" в Балчик посреща над 20 състава от България, Сърбия и Ангола

Целият творчески сезон на смесения хор „Черноморски звуци“ при НЧ „Паисий Хилендарски 1870“ е посветен на 110-годишнината на състава, която се навършва през 2024-а. Кулминацията е 12-ото издание на международния хоров конкурс, носещ същото име , от 12 до 16 юни, с който се поставя начало на фестивалното лято в Балчик. 23 са вече съставите, които ще..

публикувано на 16.05.24 в 15:41

Без такса за матура за повишаване на оценката тази година

Първият държавен зрелостен изпит по български език и литература ще се проведе утре, петък, 17 май. На матурата ще се явят над  50 хиляди зрелостници.  3 813 са дванадесетокласниците, които ще се явят на матурата по БЕЛ във Варна, 9 от тях са с специални образователни потребности. Ако някой не е успял да получи добра оценка, тази година има право..

публикувано на 16.05.24 в 10:56