Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галина Станева: Не мисля, че сме загубили емпатията помежду си. Даже напротив!

| обновено на 28.07.23 в 23:19
Снимка: Яков Шустов


Във варненската Галерия 8 е подредена петата самостоятелна изложба на Галина Станева, а събитието е част от поредното издание на Фестивала „Август в изкуствата“. Скулптурните творби показват нова тенденция в развитието на този талантлив автор и по своеобразен начин са рефлекс на годините, в които живеем.

Експозицията може да бъде видяна до 20 август.

За новите си работи Галина Станева казва: “Новината, че хора умират не само от военните действия, но и от глад и жажда, разтърси съзнанието и душите на много хора по света. Това събуди в мен асоциацията как цялата хидросфера на планетата се превръща в сълзи, а сълзите са единствената вода. Изчезват морета, реките, езерата, блатата, ручеите, подпочвените води, водопадите спират, изворите пресъхват. Вълната от съпричастност, която се събуди в съзнанието, душите и действията на много хора в България и в световен мащаб се изля с огромна сила. Думи като „съпричастност“ и „съчувствие“ върнаха своето значение на морални ценности. Да гледаш на света през мъката на другите предизвика у хората страх от заплахата и възмущение, но и желание да помагат. Използвах сълзата като символ и обект, през който се вижда различно. Тя е тъгата, но и чистотата на човешкото сърце. Искреността, с която се преживяват трудностите, но и радостите”.

С Галина Станева разговаря Светлана Вълкова:
     

Какво представляват твоите обекти тук, от какъв материал са?

Изложбата е основно скулптура, като част от пластиките са от бронз в комбинация със сребро, а другите са комбинация стъкло и бронз върху камък.

Това са едни огромни капки – сълзи или вода?

Идеята беше да са сълзи, като бях поведена от тъжния факт за войната в Украйна, но войната е един факт, който плаши и мобилизира духовно и физически всички. Мен личчно ме разтърси фактът, че хората загиват не само от военните действия, но и от липсата на вода и храна. Когато водата изчезва, единствено сълзите остават. Замислих се как ние се променихме от тези новини, уплашени сме, но в същото време се появи съпричастност. Исках да разгледам как хората, които са свободни и нямат проблем, могат да гледат през мъката на другите, а именно през сълзите.

Ти какво виждаш, гледайки през тези сълзи?

Това, което виждам, са едни много силни хора, които съумяват да се справят, въпреки безумната ситуация. Виждам, че много хора са готови да помагат, независимо от политическата гледна точка, аз разглеждам основно човешката, а именно - как някой има нужда от помощ и как друг е готов да му помогне.

Мислиш ли, че сме загубили чувството на емпатия и съпричастност към болката на другия?

Аз не мисля, че сме загубили тази емпатия, даже напротив. Видях покрай себе си хора, които всеотдайно, пренебрегвайки себе си, са готови да помагат.

Какви са сюжетите в тези сълзи?

Едната фигура е на свещеник, който се моли, но същевременно е погълнат от сълзата. Тя е посветена на един свещеник, когото загубихме – отец Илия. Бодливата тел е символ на границите и военните действия, заплаха. В бронза върху една от капките има едно малко човече, което носи вода в шепите си, то е взело мъничко от чуждата мъка и я пренася...

Целия разговор с Галина Станева чуйте в звуковия файл в началото на публикацията. 




По публикацията работи: стажант-редактор Янита Костадинова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Стоян Маринов и Людмила Ненкова с голямата награда на Клуб "Отворено общество" във Варна

32-рата церемония по присъждане на годишните награди на клуб "Отворено общество" ще се проведе от 18 часа днес в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна. Отличията се присъждат всяка година в навечерието на Деня на Светите брата Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост.  Голямата награда “За..

публикувано на 20.05.24 в 09:04

Мери Бойс Бенд казва „Здравей!“

В началото на тази година  Мери Бойс Бенд отпразнува с концерт своя 29-ти рожден ден, а преди броени дни издадоха нов сингъл, с който казват "Здравей" на всеки, който обича тяхната музика. Това е първата нова продукция на бандата, която се появява 6 години след  последния им албум "Щастливи дни" . Новата песен, ще бъде включени в предстоящия албум..

обновено на 17.05.24 в 08:31

Явор Цанев: Фантастиката, освен да забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето

Фантастиката, освен че забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето. Това подчерта в интервю за Радио Варна писателят и издател Явор Цанев. Той представи поредния брой на  списанието за фантастика и фентъзи "Дракус". Тринадесета година изданието събира четива от български и чуждестранни автори.  "В новия брой има и два хумористични разказа...

публикувано на 16.05.24 в 08:00
Заседание на работната група за лодкостоянките

Емил Милев: След среща между рибари и общински съветници ще има промени в наредбата за таксите на рибарските пристанища

Комисията по транспорт към Варненския общински съвет ще заседава от 14:30 часа. Предвидено е съветниците да обсъдят промени в Наредбата за местните такси и цени на услуги, които касаят таксите на рибарските пристанища „Варна“ и „Карантината“. С промените в наредбата се въвеждат нови такси, а някои от старите се повишават. Най-вероятно..

публикувано на 15.05.24 в 08:20

Експерт: Трябва да се наложат ограничения на младите шофьори

Пореден трагичен инцидент разтърси страната. В ранните часове на понеделник двама души загинаха в Пловдив след жестока катастрофа. Джипът, който е бил управляван от 21-годишен младеж, се е движил с много висока скорост преди да се забие в крайпътни дървета. От удара автомобилът се е разцепил на две. Докато не се въведат адекватни мерки, няма..

публикувано на 14.05.24 в 08:30

Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE): Винаги бъдете себе си

Интервю с Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE) Joe Lynn Turner винаги е бил любимец на българските рок фенове. Самият вокалист е пял с кого ли не и с кого ли да. Бил е част от RAINBOW, DEEP PURPLE, групата на Yngwie Malmsteen, FANDANGO, BRAZEN ABBOT на Николо Коцев, SUNSTORM, Michael Schenker. И през цялото това време не престава да..

публикувано на 13.05.24 в 08:15

Nick Oliveri (MONDO GENERATOR): Феновете правят един концерт специален

Интервю с Nick Oliveri, Mike Pygmie и Jono Garret (MONDO GENERATOR) По покана на „Rawk'n'Roll” през 2020 година, MONDO GENERATOR се появиха и на българската сцена. На 12 май бандата се завръща в България отново по покана на „Rawk'n'Roll”, в съучастие с „Трикордс рекордс”. MONDO GENERATOR ще представят в софийския клуб „Mixtape 5” не само новия си..

публикувано на 12.05.24 в 09:05