Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци към пожарната се събират в Белослав

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Доброволните формирования за действие при бедствия, аварии, пожари и извънредни ситуации, създадени към общинските центрове във Варненска област, провеждат областен преглед в Белослав. Организатори на прегледа, който започва в 9 часа, са Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" във Варна и кмета на Белослав инж. Деян Иванов.

11 са доброволческите формирования на територията на област Варна, като общият брой доброволци е между 150 и 180 души, каза за Радио Варна Ивайло Методиев, инспектор в сектор Пожарогасителна и спасителна дейност към дирекцията. От тях днес се включват 6 отбора.

"В началото когато се развиваше доброволчеството, хората бяха скептични и ни трябваха много кампании за да обясним. После държавата направи много сериозни постъпки по отношение на нормативното регламентиране и така се случи, че запълниха се формированията. Дори има и някои общини в които създаваме втори групи. Например община Ветрино - там ще има формирование в село Невша," посочи инспектор Методиев.

С повишаването на дневните температури през пролетно-летния сезон се създават предпоставки за възникване на пожари и бързото им разпространение сред природата, припомни инспектор Методиев и апелира:

"Най-важно е хората да бъдат отговорни към пожарната безопасност, защото един пожар от едно такова небрежно действие, първо, предизвиква пожари в големи територии и площи, а и второ от няколко институции се включват, работят денонощно и няколко дни подред, хвърля се много ресурс, което не е оправдано".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриват Студио за психично здраве Св.София в гр.Варна тази вечер

Предстоят различни ателиета с интересни дейности.  Една от тях е насочена към възрастните хора на град Варна, като идеята е да направим смела крачка към усещането за това - да си нужен. Усещането за споделеност и съпричастност - ежемесечни срещи на хора в пенсионна възраст с различни и разнообразни инициативи и активности. Това каза за Радио..

публикувано на 03.05.24 в 13:30

В катедралния храм във Варна отбелязват Разпети петък

Богослужението Св. Страдания Господни бе отслужено  в катедралния храм „Успение Богородично“ във Варна. След това беше изнесена светата Плащаница.  В 18:00 ч. ще бъде отслужено Опело Христово. По време на богослужението вярващите държат в ръце запалени свещи, символ на величието на Спасителя по време на страданията му и духовното..

публикувано на 03.05.24 в 13:27

Петте най-влиятелни жени в Библията

Как жените са представени в Библията, се обсъжда от много векове. Наистина, има доста пасажи, които ни карат да настръхваме, но тази кратка презентация е посветена на някои от жените в Библията, които за добро или лошо действително са оказали влияние и са оформили самата свещена книга. Някои от тези жени са толкова важни, че се почитат и до..

публикувано на 03.05.24 в 10:14

Жените страдат по-често от деменция и заболявания на костите

Жените са по-склонни да страдат от хронични заболявания, които се проявяват в по-напреднала възраст като деменцията, докато мъжете са по-склонни да бъдат жертви на остри и фатални заболявания и наранявания. Това се казва в научното медицинско списание Lancet, чиито автори призовават здравните власти по света да обърнат повече внимание на здравето на..

публикувано на 03.05.24 в 09:29

Колко свободни са медиите у нас?

Индекс на международната организация "Репортери без граници", която оценява средата за журналистика в 180 държави и територии и се публикува в днешния Световен ден на свободата на пресата - 3 май, нарежда  България на 59-то място. Година по-рано, през 2023 г., страната ни заемаше 71-ва позиция от 180, след като години наред беше отвъд 100-та позиция...

публикувано на 03.05.24 в 09:04

29 училища се включат в Панорама на средното образование във Варна

Организират Панорама на средното образование. Във форума ще участват професионални и профилирани гимназии, средни училища, както и фирми – работодатели, които инвестират в обучението на ученици, като осигуряват производствени практики в реална работна среда. Събитието ще се проведе на 8 май от 10 ч. до 18 ч. и на 9 май от 10 ч. до 17 ч. в Юнашкия..

публикувано на 02.05.24 в 17:56

Дариха 450 козунака на персонала и пациентите на Военна болница във Варна

Шеф-готвачът Филип Спасов за четвърта поредна година дари 450 козунака за персонала и пациентите на Военноморската болница във Варна по повод предстоящия празник. Предстои да бъде направено дарение и за други здравни и социални заведения, посочи Спасов.

публикувано на 02.05.24 в 17:44