Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикат "Образование" предлага да отпаднат НВО-тата след 4. и 10. клас

Автор:
Снимка: Pixabay

Синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа" направи анализ на предлаганото учебно време за учебната 2024/2025 година. Началото на учебната година е на 15 септември и това е традицията от векове, се казва в позиция на синдиката за учебното време и ваканциите, предаде БНР. 

За външните оценявания в четвърти и в десети клас не са предвидени неучебни дни, но организацията на тези оценявания са огромно предизвикателство, като резултатите от тях са лишени от педагогическа логика. Синдикатът "Образование" предлага двете външни оценявания след четвърти и след десети клас да отпаднат, се предлага в позицията им.

В нея се съобщава още, че "на Отраслов съвет социалните партньори се договориха, като се обявява ваканция, да се отделят почивни дни и официални празници, за да няма недоразумения. Това не е видно в предложението от Министерството на образованието и науката (МОН). Така наречената есенна ваканция е от един ден, но незнайно защо са калкулирани и два почивни дни и е обявена 3-дневна ваканция.

По подобен начин са изчислени коледната и пролетната ваканция. При коледната ваканция има пет учебни дни, а са обявени 13, а при пролетната при четири учебни - са обявили десет дни. Тук прозира едно желание на МОН, да покажем, че имаме много дни учебно време, което би могло да повиши качеството на българското образование".

Синдикатът "Образование" анализира учебното време в Европейския съюз (ЕС) и се оказа, че учебното време в дни на българските ученици е малко над средното.

"Но дали, ако увеличаваме непрекъснато учебното време, ще повишим качеството на образованието, тук отговорът е отрицателен", заявяват от учителския синдикат, с председател д-р Юлиян Петров.

В позицията се посочва, че "в така предложеното учебно време, ваканциите са символични, но тук прозира една зависимост от желанието на родителите, да няма много ваканции през работни дни. Това е защото българските родителите не искат да приемат образованието като упорит труд на учениците, а си го представят като социална услуга".

"Другият извод, който се налага, че не са отразени глобалните климатични промени и българските ученици, и учители осъществяват учебен процес през месец юни в нечовешки условия при 40 градусови температури", отбелязват от синдиката.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Трус от 5,2 по Рихтер в Черно море

Земетресение с магнитуд от 5.2 по Рихтер е станало тази сутрин в Черно море. Трусът е регистриран в 10.16, според данните на Националния център по геофизика, геодезия и география към БАН.  Земетресението, чийто епицентър е бил по-близо до бреговете на Турция, е усетено и по високите етажи в Добрич, съобщават граждани в социалните мрежи. От..

публикувано на 11.10.24 в 12:17

Близо 700 нарушители на скоростта са уловили триногите във Варна

Само за  ден на територията на Варна са регистрирани 677 нарушения на скоростта, съобщават от ОД на МВР.  Триногите са засекли 276 нарушения на бул . „Левски“, 311 на ул. „Девня“ и 90 на бул. „ Трети март“. В понеделник началникът на сектор "Пътна полиция" - Петко Камбуров ще предостави информация за пътната обстановка за изминалата..

публикувано на 11.10.24 в 11:26

21 октомври ще е неучебен ден в училищата в „Приморски“ и „Одесос“ във Варна

Във връзка с провеждането на частични избори за кметове на варненските райони „Одесос“ и „Приморски“ (на 20 октомври 2024 г., неделя) кметът Благомир Коцев обяви 21 октомври 2024 г. (понеделник) за неучебен ден в 27 варненски училища в двата района. Заповедта важи само за училищата, в които ще се помещават избирателни секции в деня на..

публикувано на 11.10.24 в 09:24

НСОРБ връчва награди в Радио Варна

Националното сдружение на общините /НСОРБ/ ще отбележи Деня на българската община и местното самоуправление на 12 октомври в Арт салона на Радио Варна. В 11 часа ще бъдат обявени победителите в тазгодишното издание на Националния младежки конкурс „Аз за моята община: един проблем – едно решение“.  Ще бъде връчена наградата на НСОРБ в категория..

публикувано на 11.10.24 в 08:38
Снимката е илюстративна

Затварят улицата, която свързва Горна и Долна Трака

Днес от 09:00 до 18:00 ч. ще бъде затворена за движение ул. „Арх. Манол Йорданов“, която свързва Горна и Долна Трака във Варна. Там ще се полага износващият асфалтов слой. В малък участък от улицата, в близост до кръстовището с бул. „Осми приморски полк“, асфалтирането ще се извърши на следващ етап във връзка с планирано там инженерно..

публикувано на 11.10.24 в 07:10

Тристранният съвет ще обсъди минималната работна заплата

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди предложението на правителството за повишаване на минималната работна заплата /МРЗ/ от началото на следващата година.  В края на август правителството предложи МРЗ за 2025 г. да бъде 1077 лева, в момента тя е 933 лв. Бизнесът не одобрява идеята и от Асоциацията на индустриалния капитал..

публикувано на 11.10.24 в 07:03

Контролираният вот вирее сред бедните и необразовани хора

Контролиран вот има най-често сред компактното население, което живее под границата на социалния минимум. Това коментира за Радио Варна програмният директор на Асоциация „Прозрачност без граници“ Ваня Нушева. Тя уточни, че голяма част от сигналите спират дотам да бъдат извършени полицейски акции. Те имат превантивен ефект, но е по-важно да..

публикувано на 11.10.24 в 06:30