Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елена Аначкова: Най-важно за мен е зрителят да се чувства уютно в изкуството ми

5
Снимка: Яков Шустов

Още един млад талантлив творец прекрачи прага на Галерия A&G Art Meeting тази година. Скулпторката Елена Аначкова откри самостоятелна изложба на 28 август под мотото "Пейзажи на ума". Авторката представя серия от релефни пейзажи и обекти, моделирани в процес от стъпки, в които всяка следваща е непосредствено определена от предходните, запазвайки вътрешната логика на композицията.

Нещо като медитативен процес е, споделя Елена, всяко следващо решение се появява, когато му дойде времето. Виждам всяка следваща стъпка непосредствено след предходната.

Много от релефите са представени чрез отпечатванията им в глина, но първоначално са изработени в гипс, като най-директен и бърз материал. По този начин съвсем непосредствено се запечатва тази поредица от стъпки, които са "извървени" в разкриването на релефа.

Колажите и триизмерната работа в центъра на експозицията са изградени на същия принцип.

Повече съм наблегнала на релефните, отколкото на триизмерните работи, споделя скулпторката. Аз ги разсъждавах като пейзажи още в самото начало, но в процеса на работа ми хрумна, че те не са толкова пейзажи на някакви природни неща, колкото пейзажи на вътрешното ми състояние. 

Какви са очаквания на авторката към зрителя? Какво иска той да разбере, идвайки на изложбата? По-скоро очакването ми е зрителят да се почувства уютно, казва Елена Аначкова. Не толкова да разбере нещо конкретно, само ако може да се почувства комфортно. Според мен при всички видове изкуство, независимо успешно ли или не, самото време, което човек прекарва в галерията, му позволява да открие някакви неща за себе си или за материала, или за това, което наблюдава, или за начина, по който го наблюдава, и това за мен е ценно. Така че това чувство на уют, което е предразположило хората да се загледат и да се задържат, това е очакването ми.

Преди магистратурата по скулптура в Националната художествена академия в София, Елена Аначкова учи в специалност „Изобразително изкуство” в Кениън Колидж, Охайо, САЩ. Желанието и е да получи по-широкопрофилно обучение, сама да избира програмата си. Вероятно и затова не разделя рисуването от скулптирането, възприема ги като единен процес, което пък създава спецификата на нейните творчески търсения. Търсения през емоциите, през мисълта, през погледа отвън навътре или отвътре навън.

Цялото интервю на Светлана Вълкова с Елена Аначкова може да чуете тук:


Изложбата "Пейзажи на ума" на Елена Аначкова продължава до 14 септември в Галерия A&G Art Meeting на ул. „Любен Каравелов“ №8 във Варна. 

По публикацията работи: стажант-редактор Елена Атанасова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Chen Balbus (ORPHANED LAND): Надявам се, че няма да се стигне до Трета световна война

Интеврю с Chen Balbus (ORPHANED LAND) На 17 септември ORPHANED LAND се зарвръщат в България. Поканата е от „BGTSC“. Това ще е едва третият им концерт и първи след 11 години. Организаторите съдействаха за интервюто, което китаристът на групата Chen Balbus даде специално за „От другата страна“. ORPHANED LAND са в „интересна“ ситуация. Групата..

публикувано на 14.09.24 в 14:52

Йончо Цолов от Врачанско - най-дълголетният българин, живял 130 години

Това съобщи културният антрополог д-р Росен Гацин. По време на теренна експедиция в Северозападна България е открит смъртният акт на столетника, както и неговият надгробен паметник в село Лик, Врачанско. Родствениците на Йончо Цолов от Пеловския род - Георги Пеловски, Диана Пеловска, Гергана Николова, Йончо Пеловски, Георги Димитров - се..

публикувано на 13.09.24 в 08:05
Иво Инджов

Иво Инджов: Политиците да си напишат домашното по-добре, а не да предлагат промени в избирателната система

Снощи изтече срокът за регистрация на партиите и коалициите за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. „Кризите в ДПС, както и в БСП, поставят много въпросителни относно това как би изглеждал новия парламент. Не допускам, че ДПС-тата няма да участват в изборите. В какъв вариант – тепърва ще стане ясно“. Това каза за..

публикувано на 12.09.24 в 10:49

Деменцията и болестта на Алцхаймер - все по-често срещани при напредване на възрастта

През месец септември в цял свят се говори повече по темата за превенция на заболяването Алцхаймер и синдром като деменцията. На 21.09. в Морската градина във Варна ще се проведе скрининг на хора, желаещи да се подложат на няколко въпроса относно евентуално заболяване или синдром, обясни за Радио Варна проф. д-р Ара Капрелян – началник на..

публикувано на 12.09.24 в 08:05

Във Варна започва XX-ият Световен анимационен фестивал

Във Варна започва XX-ият Световен анимационен фестивал. Той се открива на 11 септември във ФКЦ - Варна. Официалното закриване и връчването на наградите ще бъде на  15 септември 2024 г. Тази година Световният фестивал на анимационния филм - Варна има своето юбилейно 20-то издание. Събитието има за цел да запознае родната публика с най-доброто от..

публикувано на 11.09.24 в 08:10
Зеленият морски двор на Варна

Д-р Явор Ченков: Доброто развитие на детето е програмирано още преди раждането от начина на живот и взаимоотношенията на родителите

„Зеленият морски двор на Варна“ e финалист в международния конкурс за наградите Triple E за 2024 г. Екипът от специалисти в ранното детското развити е един от петте финалисти в категорията „Инициатива за ангажиране на общността на годината“ и са единствените номинирани в целия конкурс от Източна Европа и Балканите!  Triple E са глобално..

публикувано на 10.09.24 в 07:00

Дует Ритон представят концерт-спектакъла "Елате ни на гости" във Варна

Легендарният дует Ритон гостува във Варна на 9 септември. Концерт-спектакълът ще е в Летния театър от 20 часа с групата "Ангелите на Ритон". Събитието е част от турнето им "Елате ни на гости" , което започна през март и ще продължи до 16 октомври. Цялото интервю с дует Ритон чуйте в прикачения звуков файл.

публикувано на 09.09.24 в 08:00