Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой пуши и кой плаща?

С вдигането на цените на цигарите се усети спад в продажбите на легалните папироси. Не защото нашенецът намали употребата на тютюн, а защото стара истина е, че колкото по-голямо и по-шоково е увеличаването на цената на една стока, толкова по-силна е контрабандата с нея... Така е и при цигарите. Това е темата в рубриката "Абсурдизми" днес: за цигарите- редовни и нередовни; за вредата от пушенето и за вредата от недомислените промени в законодателството; за това кой печели и кой плаща- пушачите, държавата или околните?

Според статистиката със скока на цените на цигарите от 2010/2011 се увеличи и контрабандата, която към момента е 67% от пазара. Цифрите са шокиращи, но обикновеният потребител изобщо не се плаши. Пак според статистиката 44% от населението на страната пуши. Но! При минимална заплата от 270 лева, по кутия цигари на цена 4.50 лева дневно могат да си позволят много малко хора в България. Тук на помощ идва черният пазар, където може да се намерят същите цигари с около лев и половина по-евтино.

Пушачите във Видин не са по-различни от пушещите им събратя от страната. И тук много малко са хората, които си позволяват да дават по 5 лева дневно за тютюн. Затова, ако могат да си вземат цигари с два лева по-малко, пушачите не пропускат тази възможност. Пазарът управлява, нали така? Но по същата причина и всеки ден в полицейския бюлетин съобщават за иззети контрабандни цигари- от различни населени места в областта, от различни хора и в различно количество.

"От началото на годината във Видинско са заловени 103 482 кутии цигари без български акцизен бандерол. Тези цигари са изети при извършени полицейски проверки, специализирани полицейски операции и установена контрабанда през граничните пунктове и зелената граница"- съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на полицията. За първото шестмесечие са иззети и 137 килограма и 660 грама насипен тютюн без бандерол. Според полицейските служители във Видин показателите са сравниетелно добри, каквото и да означава това...

Правителството на България прави всичко възможно да се справи с проблема кантрабандни цигари, но за сега без особен успех. С увеличаването на цигарите менте и глобата за разпространителите скочи- сега е от 500 до 50 000 лева. След като тази глоба не уплаши производителите и разпространителите, беше въведена глоба и за пушачите. Ако при проверка в заведение бъде хванат пушач с контрабандни цигари, той трябва също да си плати- от 50 до 100 лева.

Тук обаче идва въпросът кой печели и кой страда от разликата в цената и качеството на цигарите? Пушачите? Държавата? Или околните? При изследване на цигари нелегално производство, специалисти установяват, че съдържанието на катран в нелегалния тютюн е много по-високо от обичайното ниво, което се изписва на кутиите.

"Последствията за организма от самото пушене са големи, но още по-големи са, когато се пушат цигари, съдържащи неизследвани вещества. Най-добре е изобщо да не се пуши, но ако все пак това е порокът, от който така или иначе не можете да се откажете, трябва да сте наясно, че ако купувате неконтролирани никотинови продукти, поемате сериозен допълнителен риск"- категоричен е д-р Иво Илиев, специалист по белодробни болести.

Противоположни са мненията на пушачите. Част от тях пушат нелегални цигари, заради по-ниската им цена, друга част не искат да рискуват здравето си.

Безакцизните цигари са предпочитани единствено заради тяхната цена. Да, купувайки ги, пушачите спестяват по някой и друг лев. Но експертите са категорични, че качеството на нелегалните цигари е по-лошо от това на легалните. Ясно е, че така вредата над околните нараства, но най-ощетено е собственото здраве на пушача. В крайна сметка решението е въпрос на личен избор...
По публикацията работи: Кити Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00

Ще задоволят ли фотоволтаичните системи енергийните нужди на домакинствата?

Според най-новата статия на информационната платформа за отразяване на климатичните промени на достъпен език "Климатека", фотоволтаиците за балкони могат да задоволят до 30% от годишното потребление на едно домакинство. В съвместен проект "Достъп до енергийно обновяване" бяха представени възможностите да бъдат създадени облекчени условия и за..

публикувано на 18.09.24 в 10:45