Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

100 от жителите на Кутово са вече в чужбина, внуците на местните се раждат зад граница

Село Кутово се намира само на 12 км. от Видин, част от някога известния Златен рог. Живеят около 780 души, предимно възрастни. Най-големият проблем са липсата на доходи, поради голямата безработица. Наскоро и малкото заетите на Дунав мост 2 били освободени и сега са на борсата. Единственият работодател, който дава хляб на 20 човека е местен земеделец, собственик и на мелница до селото. С животновъдство също никой вече не се занимава, останали са само две крави. Затова местните търсят работа зад граница.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

"Около стотина са потърсилите работа в Испания, Италия, Гърция и в други държави. Няма как, търсят препитание хората, ние като не можем да им дадем"-
разказва кметът на селото Виктор Костадинов.

"Не ми се говори как се живее в село, със 120 лева пенсия живот ли е? Няма разнообразие, няма млади, избягаха в чужбина. Не само те, ами и техните деца, вече и внуци имат по чужбина. Погледнете къщите до площада, големи, на по два- три етажа, празни са. Ето там в къщата отсреща има една баба останала..."- разказаха пред екипа на РАДИО ВИДИН събралите се пред кръчмата и магазина хора. От кметството обаче са доволни, че наскоро е направен ремонт на сградата им, а за тази година кметът е планирал да баластрира някои от неасфалтираните улици в селото, за да не газят хората в кал, и да подмени старите улични лампи, с нови, енергоспестяващи.
 
В Кутово се намира една от най-старите църкви в Златорожието- храмът "Св. св. Петър и Павел", построен през 1873 г. Сградата обаче отчаяно се нуждае от ремонт.

"Трябва да съберем някакви средства, разчитаме предимно на спонсори, защото собствени средства нямаме. Ако от Митрополията отпуснат някой лев, ще ремонтираме. Проблем са ни кражбите. Безбожници разбиха два пъти миналата година църквата. Крадат свещници, икони, никой не може да ги хване"- жалва се кметът.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

      Носии в читалището на Кутово.
Действащи са детската градина, в която има 13 деца, читалището и Домът за възрастни хора, с капацитет 20 души. Това дава допълнително бройки за работни места, които местните хора се радват, че са успели да запазят.

По публикацията работи: Екип "Посоките на делника"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00