Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пълна ревизия на панелните блокове искат специалисти

Строителството на панелни блокове и комплекси в България започва през 1962 година. В момента в страната има построени 707 000 панелни апартамента. Определя се, че животът им е 50 години.

"Панелните сгради навремето са правени с презумпцията да бъдат временно строителство. В тях са настанявани работниците, които са строяли новите комплекси. Установили сме, че заварките, които се правят на панелните жилища, рано или късно корозират и в един момент стават опасни за живущите в тях. Също така, бетонът, с който е направено жилището, оказва отрицателно въздействие върху здравето на хората. Панелките не трябва да се експлоатират повече от 50-60 години", обясни строителният инженер и предприемач от Видин, Жоро Василев. Още един минус на панелните блокове е, че навремето сградите не са били санирани. Това прави жилищата много горещи през лятото и студени през зимните месеци.

"След 15-20 години повечето от панелните сгради ще станат общественоопасни. Тогава или трябва да бъдат основно ремонтирани или да се напуснат от обитателите им",
категоричен е строителният инженер. Според него, трябва да бъде направена пълна ревизия и да се издадат становища за безопасността на сградите. Ако се обяви, че не са общественоопасни, то тогава трябва всички блокове да бъдат санирани, за да станат пригодни за живот, допълва специалистът.

При панелните сгради, слабите връзки са в заварките, потвърди и архитект Люба Еленкова, която бе гост в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН:

"Представете си скелет, който се мърда и е хванат със заварки на желязо в четирите точки на подовите, стенните и покривните панели. След време, когато се появят пукнатини, желязото може да корозира. А това води до отслабване на функцията на сградата."

Панелните блокове обаче са подсигурени при земетръс. Това се постига със стълбищната и асансьорната клетки, които са бетонови и понасят хоризонталните движения при трус и удар, обясни още архитектът.

"Така че, нещата не са толкова отчайващи и не бива да плашим хората, защото освен инженерен, това е и социален въпрос",
допълни арх. Еленкова. За да се направи оценка на състоянието на панелното жилище, трябва да се извърши паспортизация на сградите с конструктивна експертиза. Това е сложен процес, който е свързан и с изследвания на лаборатории. След това строителните инженери преценяват дали сградата може да понесе по-дълъг живот или трябва да се вземат спешни мерки.

"Такава експертиза на панелните блокове не е правена от държавата. Жилищата са частна собственост и за това облследване, което е доста скъпо, трябва да си го платят собствениците", каза още архитектът. Желателно е преди да се направи саниране на сградата, за да се предпазят връзките между панелите от корозия, да се извърши обследването на жилищата. Предварителната експертиза е необходима, защото изолацията се явява като допълнително натоварване за зданието.

"Нещата трябва да имат някаква последователност, за да сме сигурни, че крайният резултат е подписан от хора, които освен всичко останало, носят и наказателна отговорност", категорична е арх. Люба Еленкова.

Според Закона за устройство на територията се очаква на всеки един блок да бъде направен технически паспорт. До 2014 година е крайният срок за трета категория жилища, в които влизат осеметажните панелни блокове. До 31 декември 2016 година пък ще се издадат паспортите на пета категория жилища или това са пететажните панелки. Едва тогава ще се направи пълно обследване на тези обекти, което ще включва техническите характеристики на обекта, както и оценка на състоянието му. Все пак остава отворен въпросът, кой ще плати за тези експертизи и как хората ще бъдат задължени да ги направят.

Противоречиви са мненията на видинчани за безопасността на панелните жилища, показва анкетата на РАДИО ВИДИН:

"Едни казват, че са опасни, други- че не са. ... Ако е направена добра спойка на панелите, тогава качеството е добро. ... Живея в тухлен апартамент и чувам съседите, когато си говорят. ... Има хора, които са си доволни от панелите."
По публикацията работи: Лилия Димитрова и Пламен Коцев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20