Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бънджи скокове от Дунав мост 2

За всички смелчаци и за тези, които имат нужда от покачване на адреналина, на 1 септември на Дунав мост 2 ще се проведат бънджи скокове. Атракцията е част от програмата на Видинския панаир и се организира от Община Видин, Спортен клуб "Вертикален свят" и управата на моста. Има и изненада:

"Община Видин осигурява 10 безплатни ваучера за скок с бънджи. Желаещите да спечелят могат да го направят, като позвънят в следобедния блок на РАДИО ВИДИН- "Цветовете на деня"- от 14 до 18 часа, на телефон 094/ 69 17 17. Ваучерите ще бъдат раздавани под формата на игра, а късметлиите ще си ги получат на място в деня на събитието"- каза Милена Наумова, младши експерт "Спорт и младежки дейности" в Община Видин.

От местната управа са уточнили и маршрута, по който може да се стигне до мястото за скокове. Пътят минава покрай "Свободна безмитна зона" Видин, фургоните, Транспортен център за управление на моста, като колите могат да бъдат паркирани на свободните площи в този район. Маршрутът продължава по пешеходната зона на моста от ляво, в посока към Румъния. Не се разрешава спирането и престоя на МПС към Къмпинга. До мястото за скокове се стига пеша или с велосипеди.

© Снимка: Спортен клуб "Вертикален свят"

За скачането с бънджи в "Цветовете на деня" по РАДИО ВИДИН разговаряхме с Даниел Манов, управител на спортен клуб "Вертикален свят":

"Това е един много достъпен спорт. За него не се изисква някаква предварителна подготовка- човек трябва да се чувства добре, да е в кондиция, за да може да се наслади максимално на това, което ще преживее... Битува мнението, че ако човек удари две ракии, ще стане по-смел, на което аз отговарям така- "Не искам да скачат двете ракии, които си изпил. Искам ти да скочиш и да преживееш скока!" Много от младите хора си позволяват да стоят до късно на дискотека и после да скачат, а това ги прави отпуснати, замаяни и вяли, и самият скок в този случай им идва като шок. Човек трябва да се е наспал, да се чувства добре и тогава ще се наслади максимално на преживяването. Преди скока се попълва декларация за пълнолетие- навършени 18 години или се представя разрешение от родителя и се дава информация за здравословното състояние. Има ограничение в килограмите- под 110 кг. , но ако е повече- не е проблем, поставят се допълнителни въжета. Всеки може да скочи, стига да е достатъчно мотивиран и да има желание. Това не е нещо, което се случва на извънземни и на супер герои. Това се случва на нормални хора! Скачането с бънджи е едно забавление, което е достъпно и лесно за практикуване."

Даниел Манов каза още, че бънджи скокове не се препоръчват на хора с високо кръвно налягане, сърдечни проблеми или тежки форми на очни заболявания. Той предупреди, че скоковете са високо емоционално събитие, което предизвиква залпово повишаване на адреналина, с всички съпътстващи странични ефекти!

© Снимка: РАДИО ВИДИН

По отношение на сигурносттта по време на скока Даниел успокои, че всичко в системата е дублирано, материалите са индивидуално тествани и ресурсът им се следи строго.

"Бънджи скокове в България се провеждат от 1992 година, когато Росен Касабов прави първия си скок от Аспарухов мост. От тогава до сега са изминали доста години работа, сиситемата за сигурност е станала толкова независима от глупостта на хората, че на практика почти няма възможност да се случи грешка. Единствено проблем може да дойде от самия скачащ, превъзбуден от ситуацията и от това, което му предстои да се случи. Самата система е изградена така, че се скача на две успоредни линии, независими една от друга, и ако едната дефектира, то другата ще задържи обекта. Това, което се гледа в Интеренет- със скъсани ластици, е следствие от недобрата система- само от ластици. Ние не използваме този метод. Ние слагаме една тръбна лента, като втора система за осигуряване, гарантираща безопасност!"

Видинчани ще скачат от най-високата точка на Дунав мост 2, която е не по-висока от 40 метра. Цялата организация, самият скок и разекипирането ще трае около 5 минути.

"Най-важното за скачащия е моментът, в който трябва да се отдели от моста!" - завършва Даниел Манов.

По публикацията работи: Светлана Стоенелова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00

Ще задоволят ли фотоволтаичните системи енергийните нужди на домакинствата?

Според най-новата статия на информационната платформа за отразяване на климатичните промени на достъпен език "Климатека", фотоволтаиците за балкони могат да задоволят до 30% от годишното потребление на едно домакинство. В съвместен проект "Достъп до енергийно обновяване" бяха представени възможностите да бъдат създадени облекчени условия и за..

публикувано на 18.09.24 в 10:45