Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметовете от Северозапада на финала на 2013 година

Снимка: РАДИО ВИДИН, Архив

В последния петък от 2013 година в "Добро утро, кмете!" дадохме думата на кметове от три големи и три малки общини от Сверозападния регион. Попитахме ги благосклонна ли бе годината за тях.

Според кмета на Враца Николай Иванов едно от най-важните събития през отиващата си година е строителството на интегрирания проект на Водния цикъл. Този проект трябва да изгради около 70 километра водопровод и канализация, да вдигне нова пречиствателна станция и да изгради нов довеждащ водопровод от язовир "Среченска бара". Пред Жоро Александров градоначалникът обясни какво още се случи през отиващата си 2013 година:

"Годината беше добра по усвояване на средства по европейски проекти в различни сфери. Останаха и доста проблеми нерешени. Най-тежкият проблем за Враца е уличното строителство. Следващата година ще стартира реално улично строителство, а не само това безкрайно ремонтиране на дупки. Не сме удовлетворени и от това, че във Враца не се случва мащабна икономическа инвестиция, която да повлияе на пазара на труда. Ние сме длъжни да търсим контакти с такива инвеститори. Преговаряме с двама сериозни инвеститори от Китай и Германия и чакаме тяхното решение"- каза кметът Николай Иванов.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

2013 година е начало на добрата промяна за Видин, който променя облика си с всеки изминал ден. Основен приоритет за общинското ръководство е била работата по европейски проекти. Ясен акцент е и социалната политика, подобряване на условията в училище и многообразието от културни продукти. С какви резултати още могат да се похвалят, обобщи кметът Герго Гергов:

"През втората година на мандата ми на преден план бе финансовата стабилност на общината. Благодарение на строга финансова дисциплина и деликатност в управлението намалихме задълженията. Към септември на 2013 г. просрочените задължения на община Видин намаляват с 12,26 % спрямо предходната година.

© Снимка: Община Видин

През годината продължихме успешната си работа по европейски проекти, като подписаните договори достигнаха 116 млн. лв., основно за инфраструктура. Такива са водният цикъл на града- подмяна на канализацията и изграждане на пречиствателна станция, която трябва да е готова преди края на 2014 г. Другите големи проекти са за изграждане на депо за битови отпадъци, за социални жилища, интегрираният план за градско възстановяване и развитие "Зелена и достъпна градска среда". Видин като цяло осезаемо променя облика си." За 2014 година Герго Гергов пожела на своите съграждани да бъдат изпълнени с надежда за ново начало, което ще донесе желаната промяна.

© Снимка: Община Монтана

За региона на Монтана годината се отличава с това, че през нея се отчитат най-много средства за облагородяване на селата. Допълни кметът Златко Живков:

"Изпращаме изключителна година по отношение на материално-техническата база и проектите, които имахме в ремонта на целодневните детски градини. Въпреки това, част от хората са недоволни. Животът е такъв, какъвто си го направиш, гласи една мъдрост. Желая на хората здраве и дълголетие и много добрини."

Проверихме и в по-малките общини- какво успяха да свършат през годината. В Белоградчик за следващата година ще продължат усилията по облагородяване на инфраструктурата и работата по социални проекти. С началото на 2014 г. ще се даде старт на три нови проекта, каза кметът на Белоградчик Борис Николов пред Иванка Петрова.

"Предстои асфалтиране на трите улици, водещи до крепостта и залесяване на пустеещи общински земи. Трябва да разкрием още три Центъра за настаняване на деца. Ще завършим и Центъра за стари хора в с. Дъбравка. Очаква ни ремонт на булевард "Съединение" и подмяна на водопроводите в селата Дъбравка, Чифлик и Стакевци. Добра новина е, че ще бъдат асфалтирани пътят от село Дъбравка до Белоградчик, както и този до езерото Рабиша." 

В Брегово отчитат отминаващата година като успешна за много от социалните проблеми на региона.

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

"През 2013 г. бяха решени много социални проблеми. Пуснахме в действие обществената трапезария за 150 социално слаби хора. Разкрихме две преходни жилища и Център за настаняване от семеен тип в Куделин." В същия дух ще продължат да работят и през следващата година, обещава кметът Милчо Лалов.

В Кула се хвалят с многото асфалтирани улици и строежа на защитено жилище и спортен комплекс. Какво още успяха да свършат, Христела Александрова попита градоначалника Владимир Владимиров.

"Започна строежът на спортния комплекс, почти на финала на реконструкцията сме на Туристическия дом. Догодина ще асфалтираме отсечката към село Чичил и тази до Старопатица и Раковица. Успяхме да отдадем под наем почти всички общински земеделски земи, а от догодина ще бъдат раздадени и пасищата"- допълни кметът на Кула и пожела на всички хора в общината да отворят сърцата си за добрината.  

Повече подробности за това какво успяха да направят кметовете през отиващата си година чуйте в звуковия файл.

 

По публикацията работи: Ани Цекова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15