Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обществено-политическите събития в Северозапада през 2013 година

Снимка: РАДИО ВИДИН

"Протести- оставка- избори- протести"- това са ключовите думи и кратката характеристика на 2013 година. Страната ни остана подвластна на икономическа и политическа нестабилност. Кои обществено- политическите събития в Северозапада белязаха 2013 година, разказват сътрудниците ни във Враца, Мездра и Монтана. 

"Политическите противопоставяния попречиха сериозно на добрите инициативи на местната власт във Враца. Борбата между кмета Николай Иванов и управляващото мнозинство- коалицията между СДС и ГЕРБ, превърна сесиите на местния парламент в обиден за избирателите маскарад", посочва в годишния обзор Жоро Александров. "Понякога на градоначалника се налагаше да влиза в остри спорове, за да развива тезата си, а друг път да отговаря като ученичка пред черната дъска от налитащите го като оси с въпроси съветници. Две години след загубата на местните избори ГЕРБ- ерите все още не са проумели, че трябва не да воюват, а да работят за благото на врачани. Липсата на разбирателство логично доведе до по- малко средства в местния бюджет, тъй като управляващите сенатори блокираха не една и две продажби на общинско имущество. Без да има мнозинство зад гърба си пък кметът Николай Иванов беше принуден да прави сложни и понякога опасни политически маневри, за да провежда своята управленска програма. Битката между ГЕРБ и БСП се пренесе и в институциите, а кадровите промени във ведомствата от средния ешелон на властта бяха приети като нещо нормално.

 

За разлика от други градове, във Враца нито веднъж не беше организиран протест срещу правителството, нито пък някой се осмели да поиска оставката му. Сигурно заради това през октомври премиерът Пламен Орешарски доведе почти целия си кабинет в града под Околчица на семинар, на който бяха обещани пари за развитието на целия Северозападен регион. Засега най-интересна изглежда идеята за рестарт на торовия гигант "Химко", който от 2001 г. беше поставен на колене от никому неизвестната офшорка, която го придоби и източи за няколко години всичките му активи. Натрупаните задължения от над 80 милиона лева към Българския енергиен холдинг и негови дъщерни фирми засега правят мисията за рестарта на "Химко" невъзможна, но никой не се наема категорично да заяви дали торовият гигант би се изправил отново на крака. Засега от ДПС не са направили нищо, с което да се забележат - нито гаф, нито хубава инициатива. Дейността на партията беше концентрирана в овладяването на ключови институции в сферата на земеделието, водите и горите. Категоричните намеси на заместник- областния управител от ДПС Борислав Банчев в разрешаването на няколко конфликта засега като че ли компенсират ярката проява на партийни решения и мероприятия. Ангажиментите на депутата от "Атака" Венцислав Лаков с разследванията за полетите на Бойко Борисов с авиотряд 28 като че ли изцедиха силите на народния представител от Врачанско и той имаше много малко време за региона си. Все пак още се помни опита на Лаков да яхне протестите на гладните и недоволните във Враца от месец февруари, когато полицията едва го спаси от линч пред сградата на общината във Враца. На партийната нива през годината сякаш избуя едно хубаво растение- ВМРО- БНД, което доказа на останалите играчи, че политика може да се прави и с човешко лице. Акцията в защита на старата джамия и желанието да се учреди фонд инвитро за подпомагане на семействата с репродуктивни проблеми само очовечиха още повече облика на "войводите". А сегашните последователи на Яне Сандански, Гоце Делчев и Тодор Александров нямат нищо общо с основателите на партията.

Наскоро се чу, че и Илияна Раева с нейната организация "Обединена България" вече е започнала да прави структури във Враца. Освен избирането на областен координатор обаче нищо друго съществено не е свършила организацията на бившето ни златно момиче в художествената гимнастика. Всъщност Илияна би събрала повече сподвижници, ако дойде във Враца със съпруга си Наско Сираков, но това е друга тема за размисъл. Доста активен в ранната есен из Врачанско беше Николай Бареков с неговата гражданска инициатива "България без цензура". След няколкото десанта в Северозапада обаче, Бареков реши да концентрира действията си в други региони и позабрави обещанията си за възраждане на най- бедния регион не само в България, но и в Европейския съюз. Истината е, че все повече хора вярват на Бареков във Враца, защото той единствен се вслушва в онова, което говорят хората по площадите. Нищо добро не се случи тази година за НДСВ, СДС, ДСБ, БЗНС- тата и останалите партии, които все още имат структури в града под Околчица, а партията на Миро Найденов "Баста" отвори своя регионален клон навръх 50- годишния юбилей на бившия земеделски министър. След фойерверките и две- три бъчви с вино, раздавани с жар на смутените посетители, всичко заглъхна. Но кой знае? Все пак през 2014 година на небосклона се задават най-малко едни избори  - за европарламент, а се говори, че водач на "бастите" ще е не кой да е, а самият Христо Стоичков", завършва обзора за 2013 година Жоро Александров.

© Снимка: Мирослав Гетов

Както всяка година, така и през 2013 организирания живот в Община Мездра започва на Йордановден с хвърлянето на кръста в река Искър и завършва на 31 декември с организираното посрещане на Нова година на площад "България". Ето кои са най- важните събития, случили се в общината между тези две дати, през погледа на Петко Котларски. "През месец януари в ДДМУИ "Вяра, Надежда и Любов" бе открита терапевтична работилница с 4 ателиета- по готварство, шивачество, приложни дейности и грънчарство. На тържеството присъства посланикът на Япония у нас Н.Пр.Такаши Куидзуми, тъй като работилницата бе построена с финансовата помощ на японското правителство. На 11 март бе осветен седмият по ред от 1996 година до днес православен храм "Св.Софроний- Епископ Врачански". Освещаването извърши Траянополския Епископ Киприян в присъствието на Врачанския Митрополит Калиник. От 21 до 23 март в Мездра гостува кинопанорамата "Ехо от Банско "-Международен фестивал на планинарския филм. През месец април СОУ "Иван Вазов" отбеляза с редица мероприятия 90 годишнината от началото на гимназиалното образование в Мездра.
На 12 май Коалиция за България спечели убедително с 39% извънредните парламентарни избори. От 6 до 24 май се проведоха юбилейните 40- ти Празници на културата "Мездра май", чийто афиш включваше 21 културни, обществени и спортни мероприятия. На 1 юни- Ден на детето в Мездра гостува олимпийският факлоносец и борец срещу посттравматичните разстройства Саймън Бъртън, който присъства на тържеството провело се на стадион "Локомотив". На 9 юни на провелият се на комплекс "Дядо Йоцо гледа" 8-ми Национален фолклорен събор "Де е българското" участие взеха над 600 самодейци от 5 области в присъствието на над 5000 зрители. На 1 юли врати отвори Археологически комплекс "Калето" изграден на едноименната антична и средновековна крепост, като една част от находките бяха подредени в постоянна експозиционна зала. През лятото за 13- та поредна година общината организира единствената по рода си у нас студентска бригада в която се включиха 77 бъдещи вишисти. В края на август стартира най- големият проект в областта на културата "Free fest- Магията на Мездра" с продължение на 2 години и реализация по време на Празниците на културата. През септември на претендента за световната титла по бокс Кубрат Пулев бе връчена  "Награда за родолюбие", която му бе присъдена на Фолклорния събор. На 19 септември бе направена първата копка за изграждане на Пречиствателна станция за отпадни води на стойност над 20 млн. На 23 ноември честване на 100 годишнината от рождението на Асен Босев организираха община Мездра, кметство Руска Бела и местното читалище, като на дома му бе открита паметна плоча", допълва обзора Петко Котларски. 

"Монтана изпрати 2013 година със започнати проекти за над 80 милиона лева. Водния цикъл на града, реставрацията на парк "Калето", строежа на най-големия храм в Северозапада "Свети Дух" и ремонта за стадиона, са само малка част от проектите, които се изпълняват и ще продължат да се изпълняват и през 2014 година", обобщава в обзора си Биляна Борисова.

За депутата от Видинския регион Владимир Тошев 2013 година е неуспешна и недобра. "Освен Дунав мост 2 нищо хубаво не се случи във Видинско. Нямаше нещо конструктивно, което да се е случило през годината", заяви в разговор с Лилия Димитрова депутатът. "Аз по принцип съм положително настроен човек, но наистина не виждам какво хубаво стана във Видин през изминалата година. На предстоящите евроизбори през май месец се надявам хората в по- малките населени места на Видинска област да разберат важността на тези избори и да се включат активно в тях", каза още народният представител.

Още от Обзорите на 2013 година можете да чуете в аудио файла към материала.

По публикацията работи: Пламен Коцев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20

Могат ли демографските пустини да се превърнат в оазиси

Близо 40% от страната ни е “демографска пустиня” , обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. Това са територии, на които живеят по-малко от 10 души на квадратен километър. В 217 от всичките 265 общини в България има ядра на демографски пустини, но Видин е сред областите, в които тези територии се..

публикувано на 19.06.24 в 13:31

Спазват ли правилата водачите на електрическите тротинетки

Придвижването с електрическа тротинетка става все по-често срещано. Двуколесните превозни средства се използват от хора на всякаква възраст в тяхното ежедневие. Някои ходят на работа с тротинетка, други до магазина, трети карат за удоволствие. Pрактически те могат да се използват с всякаква цел за улеснено придвижване. Все пак като всяко превозно..

публикувано на 18.06.24 в 11:00