Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Направата на мартеници- в помощ на семейния бюджет и Баба Марта

Снимка: Любо Андреев

Мартениците, които у нас традиционно си разменяме в началото на идния месец, освен приятни емоции, когато ги получаваме или подаряваме, могат да донесат и допълнителен доход за тези, които ги изработват. Над 80 семейства във Видин вече са се възползвали от тази възможност, въпреки, че направата на мартеници, както се оказа, е продължителна и нелека задача. 81 са подадените до вчера заявления в Информационния център на Община Видин с искане за разрешение за продажба на мартеници. Няма откази, уточниха от местната управа, като отбелязаха, че заявки продължават да постъпват. 104 разрешения за продажба на мартеници са издадени за миналата година. За продажбата на мартеници търговците плащат на общината дневно по 88 стотинки, а за празничните дни цената е лев и 55 стотинки. Ралица Николаева, Михаил Иванов и Дияна Илиева са сред хората, които изработват мартеници от години, а работата освен доходи им носи и удоволствие.
Снимка
"Горе-долу от пет години предлагам мартеници. Цяла година се подготвям. Всичко е ръчна изработка при нас- прави се на  ръка- отделно са нужни опаковки, материали. Заложили сме на ръчната изработка. За мен изработка на мартеници първо е удоволствие, а след това допълнителен доход"
- казва пред Анжела Каменова Ралица Николаева, която за поредна година изнася ръкоделие на улица "Търговска" във Видин.
 
Снимка"Аз специално 10-та година предлагам мартеници и засега на се оплаквам.  Някои хора си мислят, че правенето на мартеници е да отидеш в Илиянци или в други складове и да напазаруваш готови.  Повечето от мартениците, които предлагаме, са изработени ръчно от нас. Старият сезон свършва на втори, трети март и началото на април започваме да правим мартеници за следващия сезон. Доста е трудоемко, така че да не се заблуждават хората, че е нещо елементарно. В изработката участва цялото семейство. Аз и съпругата ми правим мартениците за възрастните, малкият помага за детските- кои са актуални. И тук вече може да се каже, че братята китайци също много помагат за детските мартеници, което не е добър атестат за България, защото изчезва традиционната българска  мартеница.

Много е трудно да разчитаме това да е основен доход. Доста помага на семейния бюджет, но не можем целогодишно да разчитаме на него"-
казва Михаил Иванов, който е сред търговците на мартеници- уникати в центъра на Видин.

"Аз работя на друго място, но изработката на мартеници ми е нещо като хоби. Това ми харесва, аз се занимавам с ръкоделие, шия. Това, което ми направи впечатление, че много жени търсят традиционните мартенички, сплетени  от конци, а децата харесват тези с познатите им анимационни герои и ги назовават и по имена"- казва Дияна Илиева, която започва изработката на мартеници като хоби.   

Снимка120 търговци са изложили мартеници на площад "Алеко Константинов" в Монтана. От години, седмици преди 1 март в центъра на града, желаещите излагат символите на пролетта.

"Сама си измислям моделите и ги изработвам. Трудно е, пръстите ми се напукаха от конците. Някой, ако си мисли че е лесна тази работа, не е прав" -
каза по темата Валентина Тодорова пред сътрудника ни Любо Андреев.

Уредник-етнограф от Историческия музей пък в Чипровци помага на децата сами да направят мартеници. За инициативата Пламен Коцев разговаря с директора на музея Анюта Каменова- Борин.

"Както всяка година, така и тази в Чипровци се готвим да посрещнем 1 март. Работим с най-малките деца от детската градина. Работим и с по- големите деца и дори с възрастните хора. Интересът е наистина голям" - разказа директорът на музея.


Още по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На добра воля

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности. Това е близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. На фона на..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00