Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колко са парите за пътища в Северозапада?

Снимка: РАДИО ВИДИН
Лошата инфраструктура и разбитите пътища в Северозапада са сред темите, по които винаги има какво да се каже. А това, което се прави, никога не е достатъчно. Заради състоянието на пътни участъци или цели улици не веднъж и два пъти хората протестираха. Днес в "Посоките на делника" говорим за това- колко средства ще отделят общините от бюджета си за ремонт на пътищата.


"Тази година са отделени по-малко средства за ремонт на пътища в Община Видин. Въпреки това, със средства за капиталови разходи, ще бъдат ремонтирани три улици в града, 300 хиляди лева са отделени за ремонт на улици в селата от общината, а над 250 хиляди лева са предвидени за ремонт на общински междуселски пътища", обясни заместник кметът на Община Видин Добромир Дилов.

Лошият път за видинските села Калина, Тияновци и Делейна в община Брегово от години създава неудобство и проблеми на жителите. Пътят не е ремонтиран от времето на ТКЗС-то. През годините само са запълвани дупките. По шосето вече не са останали и камъни, а само земя. През лятото на миналата година наш екип посети едно от селата - Тияновци и изслуша оплакванията на местните жители.

"Ще има решение на този проблемен път, защото със средства от публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите", дофинансиране от бюджета за капиталови разходи и европейски проект, през това лято ще бъде ремонтиран четвъртокласният път Калина - Тияновци - Делейна", каза пред Цветомир Цветанов кметът на Община Брегово Милчо Лалов.

СнимкаПравителството отпусна 7 000 000 лева за ремонта на 10-ина улици във Враца. Финансовата инжекция беше по програмата за растеж на регионите. Подобен жест се прави за първи път от 30 години насам, отчетоха и общинските съветници от Враца, които благодариха с декларация на Министерския съвет. Декларацията беше подкрепена почти единодушно от местните парламентаристи, което не се случва толкова често напоследък. В града под Околчица парите ще бъдат използвани за асфалтирането на изтърбушените от ремонтите и последните 20 години улици, съобщи сътрудникът ни Жоро Александров. Реалните дейности могат да започнат през месец май. Тъй като отпуснатите пари са наполовина от исканите 13 милиона, местната управа ще трябва да прецезира списъка от улици, нуждаещи се от спешен ремонт. Първоначалният проект предвиждаше реконструкция на улиците: "Ген. Леонов", "Кръстьо Българията", "Екзарх Йосиф", "Иванка Ботева", "Раковски", "Околчица", "Славянска", "Митрополит Паисий" и "Съединение, площад „Св. Софроний Врачански", както и булевардите "2 юни", "Демокрация", "Стоян Даскалов" и "Мито Орозов" в частта, върху която имаше дейности от водния цикъл. В бюджета на община Враца за изкърпване на уличната мрежа през тази година са заделени около 600 000 лева, които са недостатъчни за нещо повече от аварийни ремонти.

В същото време недоволни от състоянието на пътната мрежа в града врачани за шести пореден път организираха автомобилно шествие, с което настояха за бързи мерки за подобряване на състоянието на градските улици. Проявата, чието начало беше поставено в социалните мрежи, се радва на интереса на 90% от населението на града под Околчица. Подкрепата си за него дават дори хора, които никога не са имали шофьорски книжки или собствен автомобил.

В капиталовата програма на Община Мездра са заложени разходи със собствени средства в размер на 919 431 лева, от които 342 500 лева са определени за поддръжка на четвъртоклосната пътна мрежа и 277 600 лева за ремонт на улици и проектирания, информира сътрудникът ни Петко Котларски. Сред обектите, планирани за изпълнение, са изграждане и ремонт на 6 местни и общински пътища: Зверино - Оселна, Зверино - Зли дол, Ребърково - ж. п. гара Ребърково, граница община Мездра, Роман - Старо село, Боденец - Върбешница, граница Ботевград и Мездра - Игнатица. Предвиден е ремонт и на 16 улици в съставни села на общината- Моравица, Типченица, Долна и Горна Кремена, Крапец, Горна Бешовица, Кален, Люти брод , Царевец, Лик, Дърманци, Брусен, Очин дол, Игнатица и Върбешница.

СнимкаВ началото на месец април ще стартират ремонтните работи по пътната настилка, отводнителните съоръжения, пътните банкети и откоси в участъка на пътя Лом - село Долно Линево. Отсечката е с дължина 6 километра и преминава през местността "Садовете", която е вилната зона на Лом. Ремонтните дейности са финансирани по проект "Подобряване на достъпността в граничния регион чрез рехабилитация на две второстепенни пътни артерии в Община Лом и Община Пантелей, област Ниш, преминаващи през лозови масиви". Проектното предложение, което се финансира по Инструмент за предприсъединителна помощ /ИПП/ на Програмата за трансгранично сътрудничество България-Сърбия, е с общ бюджет в размер на 846 134, 28 евро, от които финансирането за Община Лом е на стойност 511 268, 91 евро. Ремонтът на второстепенния общински път предвижда усилване на пътната настилка с асфалтобетон, възстановяване на вертикална сигнализация и полагане на хоризонтална пътна маркировка в участъка между Лом и село Долно Линево.

"Сред очакваните преки позитивни резултати от изпълнението на проекта са създаване на подходящи условия за развитие на транспорта и съобщенията между общините партньори, ускорено развитие на културния туризъм и винопроизводството в региона от двете страни на границата, а също и повишаване на търговския обмен между България и Сърбия. От съществено значение е фактът, че ремонтираният участък от българска страна е свързан с важна второстепенна пътна артерия към западната ни съседка, а също и с ключовия за Югоизточна Европа коридор No7", каза пред сътрудника ни Владимир Недев, Наталия Стефанова, експерт "Международно сътрудничество" в Община Лом.  

"50 000 лева са заложени в бюджета за изкърпването на улиците в Белоградчик. Предвиждаме и 7 000 лева за направата на улични указателни табели и номера на домовете. 134 000 лева имаме заложени и за ремонт на междуселските пътища - пътя за Орешец, за Вещица и Струин дол, за Граничак и Салаш, Върба - Сливовник, за Чифлик - Стакевци", заяви пред сътрудника ни в Белоградчик Иванка Петрова, Антон Трифонов, заместник-кмет на общината.


Още по темата чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00