Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Деня на радиото и телевизията

Радиото- магия, емоция и отговорност

Зоя Николова: "Радиото е магия, на която си подвластен"

Снимка: РАДИО ВИДИН
Днес отбелязваме Деня на радиото и телевизията. За първи път е отбелязан като професионален празник през 1945 година като Ден на радиото. От 1968 година се чества като Ден на радиото и телевизията. В "Посоките на делника" се ще ви представим мненията на хората за професията- хората, които от години работят като радио водещи, както и оценката за нашата работа на вас- нашите слушатели и читатели. Потърсихме дългогодишни служители от радиоточки от различни общини във видинско.

Зоя Николова 34 години е работила в местното радио в Белоградчик. За него тя казва, че това е нейният живот и голямата й любов. Ето какво още каза тя пред Иванка Петрова:

"Радиото е не само средство за общуване, то е културна сила, която трябва да се съхрани. Радиото е магия, на която си подвластен. Емоция и отговорност, съпричастност към събитията, които отразяваш. За мен бе удоволствие да ходя на работа. Както каза в едно свое интервю великата журналистка Божана Димитрова- радиото има само една дума "вселена", велика вселена. Пожелавам на колегите от Радио ВИДИН да летят смело в тази вселена."

Срещаме ви и с дългогодишния служител в радио възела в град Грамада Здравка Христова, с която разговаря Нора Йоцова. В нашия разговор съвсем естествено се включи и нейният съпруг Христо Христов, който 36 години е поддържал радиоточките в общинския център и околните села.

"Програмни предавания винаги е имало. Всяка вечер имаше определен час за предавания. Нас ни местеха много, първо бяхме в съвета, след това отидохме в читалището. Там имахме и студио, правехме записи. Всякакви предавания е имало- председателя на ТКЗС-то, агрономи, от здравната служба- лекаря, въобще всичко беше засегнато. Работехме двама души- радио оператори. Програмата ни беше около 30 минути, понякога в изключителни моменти е била повече. Отивахме, пускахме радиоуредбата, давахме си съобщенията, тогава даже правехме музикални поздравления. 25 години съм работила в радиото. Имах награда от окръжната радиостанция за дългогодишен служител. Аз много обичам радиото, винаги има музика, новини и театър имаше тогава. За всичко си беше добро", спомня си Здравка Христова.

СнимкаСпомените за работата си тогава разказа и Христо:

"Хората бяха свикнали с радиоуредбата и там имаше новини и всякакви предавания, даже от "Радио София". Беше много приятно това да слушаш радиоточка. И тук във всяка една къща е имало радиоточка и ако някоя се повреди- веднага тичат, оплакват се там да ги поправяме и бяха в много добро състояние. След това като почнаха да се закриват радиоуредбите остана само тука в Грамада. И сега, ако има някой с повредена радиоточка веднага се оплаква. Тук в съвета си имат един, който поддържа радиоточките, защото това е жична работа- ръждясало, прекъснало, това са 30 години откакто е слагано. Но хората си ги желаят много радиоточките тука в Грамада."

Елиза Борисова от 30 години работи към кабелното радио в Брегово. Тя е категорична, че професията е много отговорна, но й дава удовлетвореност, че всеки ден е била част от живота на своите съграждани, била е и част от празниците, и от ежедневието им.

"След толкова години работа с удовлетворение мога да кажа, че да работиш в едно местно радио е преди всичко голяма отговорност. В същото време и огромно удовлетворение, защото ти си онази жива връзка между населението на един град и общината, както и всички други институции в областта и в страната. Тази професия запълва изцяло моето ежедневие и ми носи удовлетворение, особено когато получа отзиви от нашите слушатели и те са положителни. Те ти дават криле на другия ден отново да седнеш пред микрофона и с още по-голямо старание и отговорност да поднесеш и информация, и да поздравиш рожденици. Наистина е голяма радост", разказва пред Ани Цекова Елиза Борисова.

Даваме думата и на хората, които да оценят нашия труд:

"Малко чуваме и по телевизията, и по радиото за хубавите неща, които се случват в населените места. Повече чуваме за трагичните неща, които не могат да накарат населението да се мобилизира в положителни действия. Вие, кореспондентите, трябва да търсите най-малкото положително нещо, трябва да го търсите и да се чуе.... Много са скучни програмите, особено тия реклами. Втръсва на човека от тях. Повтарят все едно и също. Искам да чуя за труд- това е най-ценното богатство, най-красивата дума", казват хората за медиите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Необходима е всеобща реформа във всички области от безопасността на движението

По-малко ранени и загинали по пътищата на страната през настоящата година, но повече катастрофи, отчита статистиката. Намалява пътният травматизъм в област Видин, но тежките пътни инциденти в Монтана се увеличават.  МВР обяви засилване на контроа и административнонаказателната дейност.  Мисия възможна ли е пътната безопасност в България?  Качествена..

публикувано на 03.10.24 в 10:00

Българите избират да живеят самостоятелно, когато са на 30, сочи проучване

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, сочат данните на Евростат за миналата година. С редната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно, за страните от Евросъюза, е 26,3 години. Според психолога Николай Нетов , изследването дава един по-широк поглед, при който важните детайли често се губят...

публикувано на 02.10.24 в 15:48

На добра воля

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности. Това е близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. На фона на..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43