Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предимство или недостатък е левичарството

Снимка: Радио ВИДИН
Ако забележите хора, които си носят тежките чанти в лявата ръка и се затрудняват с отключването и отварянето на входната врата, защото е пригодена за отваряне с дясната- става реч за левичари. Всички ние познаваме поне един човек, който е левичар, но по нищо не се различава от останалите хора, пишещи с дясната ръка. Всъщност по- различно ли е усещането да си левичар се опитах да разбера в разговор с колегата Ваня Минева и художника Иван Ангелов.

"Ако си си по-наблюдателен, винаги можеш да разпознаеш левичаря. На човека, който работи с лява ръка не му е трудно, защото той не се замисля над това, но често битовизмите в живота създават грижи на леворъкия човек" - казва Ваня Минева и споделя интересни спомени от детството.
 
Художникът Иван Ангелов обаче е почти неразпознаваем левичар.

"Спомням си, че когато бях ученик, по времето на социализма ни забраняваха да пишем с лявата ръка. Това не беше проблем за мен и се научих да пиша с дясната. Съответно се научих и да рисувам с двете ръце, което ми помага. Сега например рисувам живопис с лявата, графика- с дясната ръка" - разказа Иван Ангелов в "Актуално" на "Посоките на делника".

Снимка: Пенка МилушеваДоказано е, че на левичарите им е много по-лесно да се научат да пишат с дясната ръка, отколкото на десничарите- с лявата. Как обаче можем да определим левичаря на 100% и това генетично обусловено ли е, попитахме невролога д-р Сашка Йотова.

"Левичарят е човек, у който доминира дясната половина на главния мозък. Това полукълбо отговаря за емоциите, интуицията и чувството за хумор. Добре развити са и пространствено-зрителната ориентация и въображението"- поясни д-р Йотова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Мартин Дончев, зам.-кмет на Община Видин

Мартин Дончев: Средства има, очакваме съдействие от видинчани за оформяне на приоритетите за града

"Иска ми се малко по-рано да започнем планирането на следващия бюджет, където да включим и препоръки и идеи на жителите на Видин за развитието на града." Това каза в студиото на Радио ВИДИН заместник-кметът по "Финансово-стопанска дейност, бюджет и икономическо развитие" Мартин Дончев, след като изслуша анкета с жители на града.  "Ние от около 8..

публикувано на 25.10.24 в 16:13
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Северозападът е най-податлив на манипулации

В навечерието сме на 27 октомври, когато ще дадем гласа си за пореден път.  Какво показват последните социологически данни за електоралните нагласи?  Могат ли везните да бъдат наклонени от предизборната кампания?  Какви са изводите от нея и зададени ли са вече следизборните посоки?  Предстоящият вот дискутираме с изборния експерт  Стоил Цицелков..

публикувано на 24.10.24 в 10:00

Ще наемат ли фирмите нови служители?

Повече от половината фирми у нас не смятат да наемат работници в близките 6 месеца. Това показва проучване на Българската конфедерация по заетостта, в което са участвали близо 1200 компании в страната. От тях 20% планират да намалят броя на служителите си през следващата половин година. Други 24% не са сигурни дали ще разширяват или ще..

публикувано на 23.10.24 в 10:45

Как МИГ- Лом помага на местната общност

Местна инициативна група (МИГ) - Лом е регистрирана през 2017 година. Какви са ползите от сдружението за местните хора показа екипът на организирана обиколка на част от бенефициентите.  Музеят кандидатства за финансиране на археологически изследвания. Проектът е сключен между Община Лом и Държавен фонд "Земеделие" по процедура на МИГ. Целите..

публикувано на 21.10.24 в 15:28

Тома Ушев: Крайнолявата заплаха се олицетворява от самото статукво

Отличава ли се сегашната надпревара за новата изпълнителна и законодателна власт от миналите предизборните кампании? Какъв е залогът пред играчите на политическата сцена?  Малко повече от две седмици след началото на обратното броене до 27 октомври основните теми, послания и приоритети пред кандидатите за новия парламент дискутираме с  Тома Ушев ,..

публикувано на 17.10.24 в 10:00

Разчитат ли родните компании на по-възрастни служители?

Хората на възраст от 60 до 69 години могат да спасят трудовия пазар на Европейския съюз в условията на задълбочаващата се демографска криза. При развитието на успешни политики за отложено пенсиониране техният дял в общата работна сила може да се увеличи от 9% през 2023 г. до 14,2% през 2040 г. По този начин компаниите в ЕС имат шанс да..

публикувано на 16.10.24 в 10:45

Институциите декларират готовност за изборите на 27 октомври

Подготовката на парламентарните избори на 27 октомври навлиза във финалната си фаза. Ще успеят ли институциите да върнат доверието в изборния процес? Може ли МВР да гарантира честността на вота и да ограничи купуването на гласове? Подготвени ли са секционните избирателни комисии? Могат ли машините да манипулират изборните резултати? Отговорите..

публикувано на 15.10.24 в 13:59