Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социалният патронаж - помощ или задължение към възрастните и самотноживеещи хора

Да започнем с дефиницията. Социалният патронаж e специализирана социална институция за предоставяне на социални услуги в дадена община на възрастни и самотноживеещи лица чрез приготвяне и доставка на храна по домовете със специализиран транспорт. Социалният патронаж оказва съдействие за получаване на общо и специализирано медицинско обслужване, битово обслужване и подпомагане социалната реинтеграция на самотни възрастни хора, деца и младежи в неравностойно социално положение. В много от общините на българския Северозапад се предлага и съвременната услуга "Социална трапезария", която също е в помощ на социално слабите жители. Как се справят с тези услуги в Община Чупрене? Попитахме кмета Ваньо Костин: "На територията на община Чупрене функционира и социална трапезария, и социален патронаж. Разполагаме с кухня- майка, където се готви и храната е разкарана по домовете, най- късно до 12 на обед. Имаме нов микробус и така около 90 души, в зависимост от сезона, получават своята храна всеки делничен ден. Месечно хората плащат около 20 - 25 лева."

Посетихме и град Дунавци, който се намира в непосредствена близост до областния център Видин. Оказа се, че тук също функционира тази услуга. Около десетина души се възползват от нея. Успоредно с това, от тази зима се предлага и услугата "Социална трапезария". Всеки делничен ден, в специално оборудвано помещение, топла храна получават около 50 социално слаби хора от населеното място. Кметът Димчо Скорчев ни посрещна в своя кабинет: "Храненето на възрастните хора в нашата община продължава и чрез социалната трапезария, и чрез социалния патронаж. Има специално помещение, в което всеки делничен ден хората от 11.00 до 11.30 получават своята храна. Около 50 души ползват услугите на социалната трапезария."

Помещението, обособено за социална трапезария се намира непосредствено под кметския кабинет. Тук има много хора, приятелски настроени и усмихнати. "Много сме доволни от храната, която получаваме... Нямаме възможност да си готвим, а и няма какво" - споделиха те.

Колко социален е социалният патронаж ? Разносният автомобил в Дунавци пътува в дните понеделник, сряда и петък. Срещнахме се и с шофьора- човекът, който доставя топла храна на възрастните и самотни хора в Дунавци. Кирил Младенов обича работата си и с радост ни разказа за нея.

"Хората ме познават и всеки път ме очакват с нетърпение. Старая се винаги да ги развеселявам с някой майтап. И без друго не живеят добре. От началото на тази година караме през ден- понеделник, сряда и петък. Около десетина души ползват услугата. В община Видин процентът, който се удържа от пенсиите на хората, е най-висок и много от тях затова се отказват.
" - каза Кирил Младенов.

Божана Николова и нейният съпруг са индвалиди и живеят сами в Дунавци. Синът им работи във Видин. Ползват услугата на социалния патронаж и Божана ни сподели за неволите си. Възрастната жена ме посрещна пред вратата на двора си.

"Ние едва ходим и ни карат храната на място. Инвалид съм с 88 процента. Имаме нужда от асистент. Много е трудно. Подаваме молби и сме одобрени, но така и не получаваме асистент. Храната не е много добра, но като няма друго, се примиряваме. Празниците изкарахме у дома пред телевизора. Когато човек е болен, не му е много весело."
- сподели с мъка Божана Николова.

Повече можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Необходима е всеобща реформа във всички области от безопасността на движението

По-малко ранени и загинали по пътищата на страната през настоящата година, но повече катастрофи, отчита статистиката. Намалява пътният травматизъм в област Видин, но тежките пътни инциденти в Монтана се увеличават.  МВР обяви засилване на контроа и административнонаказателната дейност.  Мисия възможна ли е пътната безопасност в България?  Качествена..

публикувано на 03.10.24 в 10:00

Българите избират да живеят самостоятелно, когато са на 30, сочи проучване

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, сочат данните на Евростат за миналата година. С редната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно, за страните от Евросъюза, е 26,3 години. Според психолога Николай Нетов , изследването дава един по-широк поглед, при който важните детайли често се губят...

публикувано на 02.10.24 в 15:48

На добра воля

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности. Това е близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. На фона на..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43