Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Застарява лекарското съсловие във Видин

Д-р Росен Айков: Усмивката на пациента ме зарежда

Снимка: Колаж Радио ВИДИН

На 7 април- деня на здравния работник, в "Посоките на делника" говорим за лекарската професия, реформите в здравеопазването и протестите на медиците. Ето част от мненията на пациенти:

"Има добри лекари, но вниманието към пациентите на много места е доста лошо. Човек никога няма доверие- проверява лекарите на две-три места, за да види как е... Здравеопазването е на добро ниво, но отношението на лекарите като хора, е на много ниско ниво... Българинът не се грижи за здравето си, казва, че лекарите са виновни, но не е съвсем така..."

Липсват млади специалисти, каза д-р Пламена Вълчева, председател на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз (БЛС) във Видин.

"Членовете на Регионалната лекарска колегия във Видин са 364. 65 работят в доболничната помощ, 7 са груповите практики, а работещите в специализираната помощ са 100 амбулатории. 76% от лекарите в специализираната извънболнична помощ са на възраст от 35 до 60 години, а 24% са на възраст над 60 години. Наблюдава се застаряване на лекарското съсловие и липса на млади специалисти в нашата професия. Млад специалист може да бъде задържан във Видин, ако му се предложат добри условия на труд, добро заплащане, а болницата да осигури неговата специализация, защото парите, които получават, когато специализират, са много малко. И ако болницата, Общината, другите институции, обществото искат да задържат този лекар, трябва изцяло да бъдат обърнати към него. Да може да специализира спокойно и след това да се върне в тази болница, в този град, да бъде обвързан с договор. Засега няма такава връзка, за да се задържат в малкия град младите специалисти, трябва да имат подсигурено жилище, условия, за да може да има основа да се реализират в професията."

В момента здравеопазването в област Видин не е на добро ниво, смята д-р Вълчева:

"Има проблеми в здравеопазването във Видин. По отношение на доболничната помощ имаме достатъчно лекари, но тези семейни лекари са неправилно разпределени- имаме съсредоточаване във Видин, докато в малките населени места и в отдалечените райони няма семеен лекар и хората не получават квалифицирана медицинска помощ. Специалистите също намаляват, повечето са възрастни и ще стане така, че след време няма да има достатъчно специалисти и от това страда качеството на лечебната дейност. В болничната помощ също сме длъжници на населението. Отделението по инвазивна кардиология към видинската болница трябваше да бъде разкрито от 1 април, но все още не е, липсва инфекциозно отделение- болните се препращат към Лом и Монтана, липсва и урологично отделение. В това направление мениджърите на лечебните заведения трябва да работят- да привличат специалисти и тези отделения спешно да бъдат разкрити. Населението застарява, водещи сме по сърдечно-съдови и дихателни заболявания. Пациентите също трябва стриктно да следят своето здраве и да се явяват периодично на профилактични прегледи."

Лекарските протести не се отразяват на работата на медиците и на обслужването на пациентите във Видин

"По решение на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз осъществихме само символични протести със сини лентички, на които е изписано "Протест". Общопрактикуващите лекари стачкуваха ефективно два дни, след което прекратиха протеста. Тези протести не се отразяват на обслужването на пациентите. Смятам, че д-р Москов е един от министрите, които се опитват да вкарат ред в цялата система на здравеопазването. Може да има грешки, но поне се опита да разпредели правилно финансовите средства и да спре източването на Здравната каса и в това отношение аз го подкрепям. В годините парите се увеличават, но по-добро здравеопазване не получаваме. Нито е намаляла смъртността, нито- заболеваемостта, т.е. няма ефективност, която всички искаме- лекари, пациенти, цялото общество", обясни д-р Пламена Вълчева и добави:

"Лекарската професия е най-хуманната професия. Всеки, който е избрал този път, е наясно, че не е най-важна финансовата страна, а любовта към човека, любовта към пациента. Мисля, че обществото малко ни е длъжно- години наред бяхме принизявани, унижавани. Авторитетът на българския лекар трябва да бъде съхранен и да се пази, защото той е нужен на обществото. На всички колеги пожелавам най-вече да са здрави, много професионализъм и да имат търпение, за да преодолеем предизвикателствата на реформите в здравеопазването!"

д-р Росен Айков, председател на Регионалната лекарска колегия към БЛС във ВрацаИма ли днес поводи за празнуване пред българските лекари? С този въпрос Жоро Александров се обърна към председателя на Регионалната лекарска колегия към БЛС във Враца д-р Росен Айков:

"663 лекари членуват в Районната колегия във Враца. Сигурен съм, че всички, които имаме нещо общо с медицината- лекари, сестри, санитари и т.н., ще се организират да празнуват. 7 април винаги е бил хубав ден, имам много добри спомени от този празник. Относно протестите, познавам много колеги и на никой личните настроения никога не са влияели върху професионалните качества и върху работата им. Лекарите сме научени да скриваме личните си проблеми в работата, а служебните проблеми носим вкъщи. Аз винаги имам добро настроение. Разговорът с пациентите, усмивката им, въпреки че работя с тежко болни пациенти, винаги ме е зареждала. Днес една пациентка каза, че лекарите лекуваме и с думи. Когато посрещнеш пациента с усмивка, когато поговориш с него, когато му покажеш, че разбираш неговата болка, пациентът е безкрайно доволен. А когато и той ти се усмихне, те зарежда с енергия."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10