Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Формално ли работят местните институции Община и Общински съвет

Снимка: Архив

В "Посоките на делника" говорим, формално ли работят местните институции Община и Общински съвет. Гледната точка е на политолози, настоящи и бивши председатели и заместник председатели на Общински съвети, и общински съветници.

"Критично ниски нива на прозрачност и отчетност в работата на институциите на местно ниво в мнозинството общини-областни центрове, регистрира Индексът на Местната система за почтеност - 2015. Видин е в дъното на класацията с най-слаби показатели за отчетност и почтеност. Това е изследване на Асоциация "Прозрачност без граници" и е за работата на предходните кметски екипи и администрация", каза пред Ани Цекова политологът Катя Христова.

Данните са събирани една година, били са готови преди местните избори, но не са ги оповестили тогава, за да не бъдат обвинени в опити за влияние.

Борислав Василев, заместник председател на Общинския съвет във Видин в предишния мандат"Контролът в предишния Общински съвет беше изключително занижен. Незнайно как в Правилника за работа на Общинския съвет се промъкна един текст, който отмени какъвто и да е контрол на законодателната над изпълнителната власт. Успя да се вкара един текст, в който отговорите на питанията към кмета биваха два вида- устни и писмени. Писмените отговори поставяха съветника, направил питането в невъзможност да развие питането на заседание на Общинския съвет. По този начин неговите мотиви за питането и самото питане нямаше как да станат известни на останалите съветници, на медиите и на гражданите. По този начин мръсотията се замиташе под килима, което не помагаше на никого. Нито на изпълнителната власт в лицето на кмета и администрацията, нито на работата на Общинския съвет, а най-вече от това страдаха гражданите и продължават да страдат, между другото, що се касае до Видин", коментира в студиото на Радио ВИДИН Борислав Василев, заместник председател на Общинския съвет в предишния мандат.

"Докато общинските съветници, някой, който не си е прочел Закона за местно самоуправление и местна власт, ги кара да подават писмено запитване по материал, който е внесен за разглеждане в ресорната комисия, аз ще продължа да твърдя, че работата на Община Видин е безкрайно непрозрачна. Освен това тя е и непродуктивна, и не е в полза на гражданите", заяви общинският съветник Росица Кирова.

Изследването на "Прозрачност без граници" сочи, че Видин е сред общините, които тепърва се очаква да развиват устойчива местна система на почтеност, стартирайки от ниски стойности на индекса 2,84. Кметската институция (3,06) е изправена пред сериозно предизвикателство да направи оценка на дефицита на добри практики, наследени от предходния мандат 2011 -2015 г. Препоръчително е да се преосмисли необходимостта от създаването на институция "местен обществен посредник", както и активизиране работата на Областния обществен съвет за противодействие на корупцията.

Монтана пък е сред общините, които показват относително добре изградена база на Местната система за почтеност, с индекс 3,21. Налице са добри показатели относно дейността на кмета (3,33) и надзора на местния Общински съвет (3,78) върху местната власт, като в тази връзка потенциалът на местната администрация (3,82) за по-ефективно функциониране следва да бъде допълнително развит.

"Ние си вършиме работата и мисля, че добре я вършим и фактът, че има приемственост, и че кметският екип е същият, това е оценка на гражданите. Това веднага излиза и в проучванията- дали ще бъде прозрачност, дали ще бъде икономическа среда. Те, ако хората живеят зле и в информационно затъмнение, няма да ни преизберат", каза Иво Иванов, председател на Общинския съвет в Монтана.

Целия разговор по темата чуйте в звуковия файл

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00

Ще задоволят ли фотоволтаичните системи енергийните нужди на домакинствата?

Според най-новата статия на информационната платформа за отразяване на климатичните промени на достъпен език "Климатека", фотоволтаиците за балкони могат да задоволят до 30% от годишното потребление на едно домакинство. В съвместен проект "Достъп до енергийно обновяване" бяха представени възможностите да бъдат създадени облекчени условия и за..

публикувано на 18.09.24 в 10:45