Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готови ли сме за новия отоплителен сезон

Димчо Костадинов: Проблемът с дървата за огрев е сериозен заради износа за Румъния

6
Димчо Костадинов, директор на Топливо, клон Видин
Снимка: Радио Видин

Всяка година, в края на септември, като че ли все още не можем да се разделим от отиващото си лято и настъпващата есен. С нея наближават и студените дни и нощи и отново пред всички нас излиза проблемът за отоплението на жилищата ни и местата, в които работим. С какво да се топлим тази зима? Успяхме ли да намерим верния отговор на този въпрос през годините и има ли най- евтин и най- ефикасен метод за това- дилема вечна и неразрешима. Правим различни експерименти и все не ни харесва. Каква е алтернативата пред видинчани тази година - това попитахме Димчо Костадинов, директор на най- големия дистрибутор на твърди горива за Северозападна България. Оказва се, че т. нар. "пелети" са абсолютен хит в момента за отопление, а дървата отсъстват изобщо като предлаган вариант. 

"Проблемът с дървата за огрев тази година наистина е сериозен. Оказва се, че за да можем да предлагаме дърва, тяхната цена трябва да е около 100 лева за един куб. метър, което ги прави непродаваеми. Причината е износът за съседна Румъния. Затова се отказахме да предлагаме, а това се случва за първи път от година насам. Хит в момента са т.нар. пелети за огрев и ние вече предлагаме няколко вида български и сръбски опаковки. Цената на въглищата се запазва, както и миналата година, но все по-малко хора търсят въглища за огрев през зимата" - сподели Димчо Костадинов.


На пазара и тази есен се предлагат нарязани и нацепени дърва на цени малко по- високи от миналогодишните. Повечето търговци дори предлагат редене и обработване пред клиента, така че да сме сигурни какво точно купуваме. Потърсихме продавачи на дърва във Видин. Намерихме само един на обичайното място - до парк "Владикина бахча". Той разказа за проблема с износа на дърва за съседна Румъния: 

"Нищо не можем да направим, всеки ден изнасят дърва за Румъния. Там цената е около 65 евро за кубик. Миналата година тук бяха на 55 лева нарязани и нацепени, а сега са по 85 лв. Понякога ми става жал за хората и като гледам как едва са събрали пари за отопление, им давам и на по- ниска цена. Ужас е с тези румънци, после ние ще трябва да вкарваме дърва обратно. Такова чудо никога не е било. Трябва да се намеси държавата спешно и да забрани този износ."

Студените есенни и зимни дни вече чукат на вратата ни. Кой ще е алтернативният начин за отопление пред видинчани тази зима? Ето какво казаха по темата те: 

"Предпочитам отопление на електроенергия. Имам си акумулираща печка и съм доволен ... На климатик сме, но в големите студове си е студено ... През зимата отивам при децата си в Германия и там всичко е уредено."  
Оказва се, че голяма част от нашите съграждани предпочитат да се отопляват с климатици през зимата. Според тях това си остава по- чистият и по- приемлив вариант. 

Владимир Драганов е собственик на сервиз за монтаж и поддръжка на климатични системи във Видин и обясни кое е предимството на отоплението с климатик.

"Съветвам хората, които имат стари климатици и трябва да се ремонтират, да не го правят, а по- добре да инвестират направо в нов съвременен уред, тъй като разликата е огромна и икономията на електроенергия е осезаема" - посъветва Владимир Драганов.


Разговаряхме и със собственик на домашна парна инсталация, захранена от камина на дърва. Таня Герасимова е преподавател по български език и литература във видинско училище и от години разполага с такава инсталация в апартамента си. Тя е доволна от инвестицията и ефекта от този вид отопление. Другият алтернативен метод пред видинчани е отоплението с парна инсталация, захранена от камина на пелети. Гошо Тодоров преди четири години инвестира и днес не съжалява за това. Той е международен шофьор и казва, че отоплението с пелети е чист и удобен метод за обитателите на нормално панелно жилище. 

До края на седмицата се очаква ново понижение на температурите, прогнозират синоптиците. Този процес ще продължи до неделя и на места може би вече ще се наложи да ползваме средства за отопление. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00

Ще задоволят ли фотоволтаичните системи енергийните нужди на домакинствата?

Според най-новата статия на информационната платформа за отразяване на климатичните промени на достъпен език "Климатека", фотоволтаиците за балкони могат да задоволят до 30% от годишното потребление на едно домакинство. В съвместен проект "Достъп до енергийно обновяване" бяха представени възможностите да бъдат създадени облекчени условия и за..

публикувано на 18.09.24 в 10:45

От какви промени се нуждае България?

Политическото бъдеще на България обсъдиха общественици, политолози и социолози в навечерието на предизборната кампания. Нуждаем ли се от смяна на приоритетите и на политическия модел? Иска ли обществото "рестарт на системата"? Необходим ли ни е нов обществен договор? Отговорите потърси Младежки клуб "Има бъдеще"  със съдействието на аналитичен клуб..

публикувано на 17.09.24 в 14:42