Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Читалищата- културните средища, спасили България

Снимка: Радио ВИДИН

В навечерието на 24 май от Националния статистически институт обявиха резултатите от традиционното си петгодишно изследване на читалищната дейност.

Действащите читалища на територията на България са 3 321, от тях 663 са в градовете, а 2 658 в селата. В сравнение с 2012 г. се наблюдава увеличение на броя на читалищата с 246. Членовете на читалищата са 272 797, като спрямо 2012 г. броят им се увеличава с 34 593.

Най-много са действащите читалища в област Пловдив- 207. Най-малко са читалищата в областите Видин и Габрово - по 77. В областите Враца и Монтана функционират по 101 читалища.

В 3 045 читалища, или 91.7% от всички читалища, има действащи библиотеки; 1 616 читалища предлагат услуги за ползване на компютър с достъп до интернет за потребители; 2 544 читалища разполагат със зала за представления, като средно една зала разполага с 220 места за зрители.

Снимка"Читалище "Развитие 1893" Белоградчик е наследник на най-добрите възрожденски традиции. В момента действащи състави в читалището са: духов оркестър "Белоградчик", театрален състав, естраден състав "Феникс", състав за стари градски песни "Чаровни години", литературен клуб, кино клуб "Ведерник", мъжки хор, клуб за задравословен начин на живот, библиотека с компютри и безплатен интернет. Направихме сдружение с читалищата от селата в общината, за да могат да кандидатстват по проекти. Много е трудно да се поддържат читалищата, защото не достигат средствата. Нямаме никакви външни приходи. Но тези институции имат място в съвременното българско общество. Читалищата трябва да развиват и обогатяват културния живот, да съхраняват и доразвиват традициите, но и да влизаме в новаторството, защото  младите хора вече се интересуват от съвсем други неща- от друга музика, друг вид изкуства, интернет. Освен демографски, има и културен срив. Трябва да се преборим с това, защото читалищата са културните средища, които през вековете са спасили България.", каза пред Иванка Петрова Валери Цветков, председател на НЧ "Развитие 1893".

Снимка246 нови читалища са разкрити в България през последните пет години. Малко известен факт дори за местната общественост е, че в град Видин са регистрирани цели 9 читалища. Най-голямото и най-старо от тях, разбира се е читалище "Цвят", сред новите и с богата дейност обаче е читалище "Светъл ден".

"Стана модерно да се създават читалища, защото те могат да развиват различна дейност. Не е задължително да е само някаква школа и да имаш тесни специалисти. Дори в нашия град последните години има открити поне още 4-5 читалища. Не мога да кажа дали имат дейност. За нас обаче мога да кажа, че доста добре се развиваме. Не е толкова лесно и не всичко започва от първия ден с големи финанси, много деца, много участия. Всичко е постепенно вървене по стълбичката нагоре. Първата година започнахме съвсем скромно, с малко дечица, с малко школи, с едно помещение под наем. Постепенно започнахме да си купуваме и шием костюми. Сега сме вече пета година и сме с доста добър репертоар, с добър брой деца, с много конкурси, на които сме били и печелили, фестивали, концерти и с пет самостоятелни концерта.",  разказа Йоана Ванкова, ръководител на школите по народни танци към читалище "Светъл ден".

СнимкаНа 24 май потърсихме и Народно читалище "Просвета" в Мездра.

"Това е един уникален за нас българите празник, който ни отличава от останалите народи. Само при нас буквите имат отделен празник. На днешния празник мога да кажа, че съм доволна от представянето на всички колективи в читалището. Предстоят им още много изяви в страната и чужбина. Пожелавам им много здраве, много успехи, много дръзнование, да запазят тази искрица, която ги води в нашите репетиционни зали. Да пазят традициите, както сме ги приели от нашите предшественици, за да ги предадем на поколенията след нас. В това е нашата отговорност- да приемаме и да предаваме националната ни култура, да я запазим в нейния непреходен и стойностен вид.", каза пред Петко Котларски секретарят на читалището Валентина Цекова.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20