Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В памет на капитан Киреев

4
Снимка: Радио Видин

Видинското село Киреево се намира на западната ни граница, в полите на Стара планина. То носи името на капитан Николай Алексеевич Киреев, руски офицер, загинал в околностите по време на Освободителната война. По тези земи са се водили не една и две битки в името на България. Днес там почитат паметта на капитана, за да си спомнят за саможертвата му. 

В малкото село почти няма човек, който да не знае за подвига и саможертвата на руския капитан Киреев. Аристократът, от знатен дворянски род, бил известен славянофил, пръв написал в руски вестник за зверствата на турците в Перущица, Брацигово и Батак. Неговият отряд от над 1000 доброволци българи и сърби трябвало да настъпи срещу войските на Осман паша. На 6 юли 1876 г. в 11 часа кап. Киреев дава заповед за атака. Турците го забелязват по отличителните знаци и го убиват. Бил е едва 35-годишен, когато загива за свободата на България. Шест години по-късно неговият брат Александър посещава мястото, откриват общия гроб и препогребват костите на капитан Киреев в двора на Раковишкия манастир „Св. Троица”. Тогава признателните жители на село Перделина решават да приемат името Киреево. Днес в центъра е издигнат негов паметник. Именно там признателните киреевчани днес почитат паметта на героя.

"Венци полагаме, с доклад, с програма от деца. Читалище- Раковица, с тях съвместно празнуваме по принцип. Въпреки че сме малко, правим тържествата с желание. Помагат ни от останалите села, съвместно с тях", разказа Виолета Георгиева, библиотекар в НЧ "Светлина 1922".

Недалеч от бюста на героя от Освобождението има войнишки паметник с имената на 34-ма киреевчани, загинали във войните от 1912 до 1945 година. Той е изграден с дарения и доброволен труд на местните хора. Срещаме ви с жителите на Киреево, които ревниво пазят паметта и духа на своите предци.

Повечето киреевчани знаят историята за подвига на капитана. За историята на селището, наречено на капитан Николай  Киреев - руски офицер, герой от Сръбско-турската война от 1876 г. разказва Тони Йотов, родолюбец от селото:

Снимка"Капитан Киреев отива и се записва доброволец и оставя писмо на баща си и на майка си, че не може да гледа как един братски славянски народ е угнетен и потиснат от турците и се записва доброволец, защото иска да освободи България от турско робство. Идва, дават му отряд и загива тук, до раковишката мелница му е лобното място. Погребан е на манастира."

В памет на капитан Николай Алексеевич Киреев са написани две стихотворения от местния поет Петър Петров. В едното от тях той описва подвига на храбрия офицер. Стихотворението "На Киреев" е написано преди години, каза Виолета Георгиева. Именно тези слова се произнасят пред паметника на героя:

"Славим тебе, Капитане, наш патрон, герой, титан. Ти отдаде си живота в непосилна, люта бран. Можеше да бъдеш ти в царски щаб с еполети, но се отзова без страх на славянските комитети. Тръгна смело в бой суров срещу неверни мюсюлмани в онзи зноен юлски ден. Даде своя млад живот за честта на братята славяни. Признателни, обичащи, те решиха на площада в Перделина твойто име да приемат и Киреево се появи в свободната родина. Гордо вирнал снагата между двата исполина - Връшка чука и Черноглав, с теб Киреево- дивно място, ний всички се гордеем. От твойта хубост запленени, свещена гордост е за нас. Под Връшка чука сме родени. В твоята земя се крият черно злато, антрацити, бяло злато от варовик в недрата ти зарити. Славим тебе, Капитане, тебе Бог те е дарил. Ний, потомците, ще помним вечно твоя образ мил!" Стихът на Петър Петров е написан на 28.08.2011 г.

От ляво на дясно: Виолета Георгиева и Маргарита ГеоргиеваС кмета на Киреево- Маргарита Георгиева разговаряме за ежедневието в малкото село, в което са останали да живеят едва стотина души, предимно в третата възраст.

"През лятото се оживява малко селото- внуци, деца. Иначе сме само ние, по-малко от стотина души, предимно над 70-годишни", признава кметицата.  


Тежко им е на хората в селото, въпреки празниците, които се задават. Със скромни доходи, и поизоставени те си пожелават някой ден да дойде празник в душите на всички хора.

"Какво направи държавата, управниците, унищожи ни, ние сме 60-70 души. Опразни се държавата. Ние сме като прелетните птички, а искаме да сме като врабчетата - тук да зимуваме, тук да стоим, а не по Америка, по държавите слуги... Какво като идват празници, няма празнично настроение, празникът е в душата на човека..."
, казаха местните хора.

Още за Киреево и паметта на героя може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Каква подкрепа за местните общности осигурява МИГ- Лом

Местна инициативна група- Лом е регистрирана през 2017 година. Какви са ползите от сдружението за местните хора показа екипът на организирана обиколка на част от бенефициентите. "Смисълът е за формиране на една общност и хора като междинно звено и хора, които да подпомагат местния бизнес, земеделците и неправителствените организации в лицето..

публикувано на 07.10.24 в 12:04

Дунавци чества 50 години от обявяването си за град

Дунавци празнува 50 години от обявяването на населеното място за град. Честването съвпада с 10-ия Международен фолклорен фестивал "Дунавци пее и танцува". Тържествата ще продължат три дни, каза кметът Димо Скорчев:  "Това са два празника в едно, затова ще продължат в рамките на три дни. Имаме поканени състави - танцови и певчески групи...

публикувано на 04.10.24 в 08:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Необходима е всеобща реформа във всички области от безопасността на движението

По-малко ранени и загинали по пътищата на страната през настоящата година, но повече катастрофи, отчита статистиката. Намалява пътният травматизъм в област Видин, но тежките пътни инциденти в Монтана се увеличават.  МВР обяви засилване на контроа и административнонаказателната дейност.  Мисия възможна ли е пътната безопасност в България?  Качествена..

публикувано на 03.10.24 в 10:00

Българите избират да живеят самостоятелно, когато са на 30, сочи проучване

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, сочат данните на Евростат за миналата година. С редната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно, за страните от Евросъюза, е 26,3 години. Според психолога Николай Нетов , изследването дава един по-широк поглед, при който важните детайли често се губят...

публикувано на 02.10.24 в 15:48

На добра воля

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности. Това е близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. На фона на..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00